Heb ik een ESTA nodig voor New York?

ESTA - Electronic System for Travel Authorization

De ESTA (Electronic System for Travel Authorisation) is een online formulier dat u nodig heeft voor uw reis naar New York. De ESTA is onderdeel van de aangescherpte veiligheidseisen in de Verenigde Staten. Iedereen die naar de Verenigde Staten reist en valt onder het Visa Waiver Programme (VWP) heeft een ESTA nodig. VWP maakt het mogelijk voor Nederlandse en Belgische staatsburgers met een geldig, elektronisch paspoort om zonder visum gedurende een periode van maximaal negentig dagen in de Verenigde Staten te verblijven. Hoewel u geen visum nodig heeft, bent u wel verplicht om minimaal drie dagen VÓÓR vertrek naar New York een ESTA-reistoestemming aan te vragen.

Hoe vraag ik een ESTA aan?

De ESTA is eenvoudig online aan te vragen. De aanvraag kost $ 14 en dient betaald te worden met een creditcard. Meestal ontvangt u binnen enkele seconden een bevestiging dat u naar New York mag reizen. Het is over het algemeen geen goed teken als de bevestiging langer op zich laat wachten. ‘Toestemming verleend’ betekent dat de ESTA is goedgekeurd en u mag reizen. ‘Reis niet toegestaan’ betekent dat u contact op moet nemen met de ambassade of het consulaat en ‘Aanvraag in behandeling’ betekent dat u de status later nogmaals moet controleren.

Om te voorkomen dat u in de problemen komt, adviseer ik u uw aanvraag tijdig in te dienen. Zorg ervoor dat ook uw reisgezelschap en meereizende familieleden hun gegevens invullen. De ESTA is geldig gedurende een periode van twee jaar. Reist u tijdens deze periode meerdere keren naar New York? Dan kunt u de ESTA via de website terugvinden. Het is niet nodig om de informatie opnieuw in te vullen. Dit moet echter wel als u tussentijds een nieuw paspoort heeft aangevraagd. In dat geval zult u opnieuw een ESTA-reistoestemming aan moeten vragen en het bedrag opnieuw moeten voldoen.

Er zijn bedrijven die de aanvraag voor u kunnen verzorgen en hiervoor een hoger bedrag rekenen. Let op, u betaalt dan voor een service die eigenlijk niet noodzakelijk is. Iedereen kan zelf een ESTA aanvragen.

ESTA aanvragen zonder creditcard

Het aanvragen van een ESTA moet met een creditcard en dat kan soms voor problemen zorgen. Mocht u niet in het bezit zijn van een creditcard, dan kunt u gebruikmaken van websites die de aanvraag voor u doen. U kunt dan betalen met iDeal/Bancontact. Hiervoor wordt wel een service fee in rekening gebracht. ESTA aanvragen zonder creditcard kan hier.

Moet ik nog andere formulieren invullen?

Als u in het bezit bent van een ESTA hoeft u geen andere formulieren in te vullen. Heeft u echter een visum? Dan is dit wel het geval. Als u twijfelt raad ik u aan een van de stewardessen aan te spreken die de formulieren uitdelen gedurende de vlucht. Neem voor alle zekerheid wel een pen mee. Douaneformulieren worden halverwege de vlucht uitgedeeld en deze kunt u het beste direct invullen. Wacht hier liever niet mee tot u bij de douane bent. Familieleden met dezelfde achternaam hebben maar één formulier nodig voor het hele gezin.

Comments are closed.

Eric's New York Download de gratis app in de App Store