Hoe is het nu in New York? – Mijn kijk op de situatie in de Big Apple

Hoe is het nu in New York

‘Hoe is het nu in New York?’ is een vraag die mij bijna dagelijks wordt gesteld. New York is veel in het nieuws, maar hoe is het nu écht in de stad? Hoe is het om door de straten te lopen en hoe ervaren New Yorkers zelf deze pandemie? Ik wil u graag vertellen over mijn eigen ervaring in New York op dit moment, en over hoe deze crisis ook positieve gevolgen heeft voor de stad.

De straten van New York

Het gevoel ‘op straat’ verschilt erg per wijk. Niet elke buurt is even hard geraakt. Zo is het in Williamsburg in Brooklyn nog best druk, daar merk je weinig verschil met voor de pandemie. Andere wijken, zoals bijvoorbeeld East Village waar normaal veel studenten wonen, en de plekken waar veel kantoren zijn, zijn nu bijna uitgestorven. Dat heeft natuurlijk invloed op de horeca en de winkels in die gebieden. En uiteraard geldt dat ook voor de plekken die grotendeels drijven op toerisme. Times Square is zonder de hordes toeristen een schim van wat het normaal is. Een deel van de winkels, zoals de Disney Store, is maar half open. Andere zaken, die normaal tot diep in de nacht open zijn, hanteren nu beperkte openingstijden. Wel is het op veel plekken het in het weekend veel levendiger en drukker dan op doordeweekse dagen. Dat geldt voor bezienswaardigheden en hotels, maar ook voor bijvoorbeeld restaurants en bars.

Mondkapjes in New York

Mondkapjes zijn overal verplicht, en wat opvalt als je in de stad rondloopt is dat 99% van de mensen altijd, overal een mondkapje draagt. Ook op straat en in het park, vaak op de fiets en zelfs regelmatig tijdens het hardlopen. Dit is ongetwijfeld een gevolg van het overdadig promoten van het gebruik van een mondkapje. Maar New Yorkers zijn ook plichtsgetrouw en doen wat er van hen verwacht wordt.

Hoe is het nu in New York - Mondkapjes Hoe is het nu in New York - Een lege Top of the Rock

Hoe gaan de New Yorkers om met de situatie?

Ik denk dat het belangrijk is om in te zien dat er een verschil is tussen de situatie in New York en die in de Verenigde Staten in zijn geheel. New York is in het begin van de crisis erg streng geweest, wat heeft geresulteerd in een snelle verbetering en uiteindelijk de laagste besmettingscijfers van heel Amerika. Helaas dient zich nu een tweede golf aan die ook in New York weer toeslaat, maar de New Yorkers kennende zullen ze zich zo goed mogelijk aan de geldende maatregelen houden en hiermee de schade beperken. New Yorkers hebben hun levens (tijdelijk) aangepast. Ze bestellen eten in plaats van naar restaurants te gaan, organiseren een kledingruilmarkt in hun appartementencomplex in plaats van te gaan winkelen en zetten een boekenkast bij de receptie ter vervanging van bibliotheekbezoekjes. Ook werken de meeste mensen thuis en zoeken ze weinig tot geen vrienden en familie op.

Voor bedrijven in New York is deze situatie natuurlijk eveneens moeilijk. Om mij heen zie ik dat veel bedrijven zijn ‘uitgekleed’ tot alleen de eigenaren. Het personeel in loondienst is vaak tijdelijk ergens anders in dienst, maar wel met de intentie om terug te keren zodra de business weer aantrekt. De loyaliteit die het personeel vaak heeft, is inspirerend. Ook zien veel mensen nu juist kansen, waardoor er veel succesvolle start-ups ontstaan.

Daklozen op straat en dichtgetimmerde panden

New York heeft mij nooit geïntimideerd. Maar door de situatie in de stad vallen de daklozen op bepaalde plekken meer op dan voorheen. Dat geeft soms een wat onprettige sfeer. In veel gevallen gaat het om mensen met psychische problemen, die luidruchtig kunnen zijn. Zij hebben het echter vaak op elkaar gemunt en niet zozeer op ‘buitenstaanders’. Er is door de gemeente veel extra daklozenopvang gerealiseerd in leegstaande hotels, waarmee dit probleem deels wordt tegengegaan. Daarnaast zijn winkels en restaurants op veel plekken dichtgetimmerd. Soms zijn ze helemaal gesloten en soms zijn ze wel geopend, maar zijn ze in verband met de BLM-protesten en recente verkiezingen extra beveiligd. Ik zie de afgelopen weken wel steeds meer betimmering verdwijnen, de stad gaat steeds meer ‘open’.

Bezienswaardigheden tijdens corona

Aangezien het grootste deel van de toeristen momenteel wegblijft uit New York, is het op de meeste toeristische plekken erg rustig. Bij de attracties zijn nauwelijks bezoekers. Mijn eigen ervaring is dat alleen de in het voorjaar geopende Edge wat drukker is, maar op alle andere plekken kan ik telkens direct doorlopen en ben ik meestal een van de weinigen, zo niet de enige. Mocht u in de unieke gelegenheid zijn om New York nu te bezoeken, neem dan een voordeelpas zodat u ook geen tickets hoeft te kopen en uw tijd optimaal kunt benutten.

Dineren in restaurants

Inmiddels is binnen dineren weer verboden, maar de afgelopen maanden mochten restaurants binnen met zeer beperkte capaciteit draaien. Het was hierdoor bij de meeste zaken erg rustig. Bij Grimaldi’s in Brooklyn was ik op een doordeweekse dag zelfs de enige klant. Om deze beperkte capaciteit een beetje te compenseren, is het voor restaurants nu wel toegestaan om tafels buiten aan te bieden. Er worden zelfs straten afgesloten voor verkeer om plek te maken voor terrassen. Nu de eerste sneeuw is gevallen in New York wordt het echter steeds minder aantrekkelijk om buiten te eten. Restaurants doen hun best om dit op te vangen door middel van bijvoorbeeld heaters, maar het is op veel plekken toch erg rustig. Met name in de wijken waar normaal gesproken veel kantoorpersoneel aan het werk is, zijn de restaurants nu bijna leeg.

Hoe is het nu in New York - Little ItalyHoe is het nu in New York - Winkel geopend

Weer reizen naar New York

Als de grenzen weer opengaan en de eerste mensen weer naar New York reizen, zullen zij waarschijnlijk twee dingen gaan ervaren. Als eerste zal natuurlijk opvallen dat de stad een klap heeft gehad. Met name voor mensen die New York al kennen, zal dit best een bijzondere ervaring zijn. Daarnaast zal het ongetwijfeld even duren voor het toerisme weer op volle sterkte is, en zal het met name de eerste maanden overal nog een stuk rustiger zijn dan voorheen. Dit heeft natuurlijk als voordeel dat het bezoeken van bezienswaardigheden nog een tijdje rustiger en makkelijker zal zijn dan voor de pandemie.

Conclusie

Persoonlijk vind ik dat hoe het nu ‘echt’ is in New York erg afhangt van hoe je ernaar kijkt. Je ziet wat je wil zien. Ik hou van New York en zie ook sterk de positieve kanten die deze nieuwe situatie met zich meebrengt. Vooral de huren zijn fors gedaald, tot wel 50% lager dan begin 2020. Dit biedt unieke kansen voor kleine ondernemers met grootse ideeën en voor nieuwe mensen die in New York willen gaan wonen. New York wordt weer even ‘gereset’. Ondanks de flinke klap die de stad heeft gehad, en nog steeds ondervindt, biedt de nieuwe situatie ook veel mogelijkheden. Ik voorzie na deze crisis dan ook vooral een opbloei van New York, met nieuwe kansen voor velen.

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief


Zoek tickets
van
tot
Zoek tickets