Culinaire Woordenlijst
De New Yorkse keuken heeft een flink aantal eigenschappen die zelfs met behulp van een woordenboek niet altijd te begrijpen zijn. Met onderstaande culinaire wetenswaardigheden moet u een eind kunnen komen.
Gebruikelijke woorden in New York
A la mode – met ijs
Appetizer – hapje vooraf
Apple pie – appelgebak
Au jus – vlees met een gebonden saus
Bagel – het bekendste tussendoortje van New York, een ronde ring deeg van zuurdesum die kort gekookt en daarna gebakken wordt.
Baked potatoes – gebakken aardappelen in schil
BBQ spare ribs – gegrilde spare ribs
Beer on tap – bier van de tap
BLT – sandwich met bacon
Boiled – gekookt
Bowl – flink portie soep
Bread – brood
Broiled – gegrild
Brownie – zoet chocolade gebak
Caesar salade – populairste salade van New York, dressing met ansjovispasta, olijven, citroen, knoflook en croutons
Clam chowder – romige mosselsoep
Club sandwich – kaas, ijsbergsla, tomaat en kip tussen drie boterhammen
Corn-on-the-cob – maïskolf
Cream of Chicken soup – romige kippensoep
Diet coke – cola light
Egg cream – melk, chocolade, vanillesiroop, mineraalwater drankje
Eggs over easy – spiegeleieren aan twee kanten gebakken
Eggs sunny side up – spiegeleieren aan één kant gebakken
Entree – hoofdgerecht
French fries – patat
Hash browns – kleine koekjes van aardappelpuree
Hero – sandwich (half stokbrood)
Home fries – aardappels uit de oven
Jam – marmelade
Jelly – gelei
Liquors – sterke drank
Lox – zalm
Mashed potatoes – aardappelpuree
Mineral water – mineraalwater
MSG – glutamaat
Muffin – soort gebak
Pancakes – pannekoeken
Pecan pie – gebak
Produce – verse groente
Pop – soft drinks zoals cola
Root beer – donkere limonade, zeer zoet
Scrambled eggs – roereieren
Sunny side up – spiegelei
Soda – dranken als cola, fanta, sprite
Sub – sandwich
Taste booster – smaakversterker
Wine by the glass – wijn per glas
Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven: