Taxi’s in New York

Taxi's zijn een goede manier om te reizen in new york

Je ziet de New York taxi’s al van een kilometer afstand door hun opvallende gele kleur. Deze yellow cabs zijn een prima manier om door de stad te reizen. U kunt vanaf de stoep een taxi aanhouden als het bordje verlicht is. Als u meer in luxe wilt reizen kunt u een limousine nemen. Deze zijn een stuk duurder dan taxi’s, maar u reist wel in stijl! Limousines hebben geen meter, dus u betaalt het bedrag dat van tevoren is afgesproken.

Taxiprijzen New York

Het basistarief van de taxi’s in New York ligt op $ 2,50, plus een aantal toeslagen van in totaal $ 0,80. Voor alle ritten die ten zuiden van 96th Street in Manhattan beginnen, eindigen of passeren, wordt een New York State Congestion Surcharge gerekend van $ 2,50. Daarnaast betaalt u $ 0,50 per halve mijl of, als het druk is, per 60 seconden. Er staan altijd veel taxi’s te wachten bij bv JFK airport. Wilt u niet teveel betalen stap dan alleen in gele taxi’s (yellow cabs). Let op: taxi’s van JFK naar Manhattan moeten een vast tarief aanbieden, maar ze mogen meer vragen als u van Manhattan naar JFK reist.

Taxi in New York Gele taxi's in de straten van New York

Hoe moet u een taxi gebruiken?

Om een taxi aan te houden in Manhattan steekt u uw hand in de lucht. Het lichtje in het midden op het dak van de taxi staat aan als de taxi vrij is. Als het lichtje uit is, is de taxi bezet. En als de taxi ‘buiten dienst’ is, brandt het buiten dienst-licht. In een New Yorkse taxi spreekt u niet over een adres waar u heen wilt. U spreekt een kruising van een straat en avenue (bv 9th avenue and 42nd street) af en daar wordt u heen gereden. Ter plekke kunt u wel nog verdere instructies geven om toch zo dicht mogelijk bij de plaats van bestemming te komen. Tip: probeer een taxi aan te houden die rijdt in de richting waar u heen wilt. Dit zal u tijd en geld besparen.

Reizen met meerdere mensen

Officieel zijn er vier mensen toegestaan in een taxi, maar er moet genoeg plek over blijven voor de tassen. Als u veel bagage heeft moet u twee taxi’s nemen. Het beste is om een shuttlebus of een grotere bus te nemen als u met een grote groep bent.

’s Avonds en ’s nachts met de taxi

Laat in de avond en ’s nachts is de taxi over het algemeen het snelste en veiligste vervoersmiddel. Er wordt dan wel een kleine meerprijs gerekend. Tussen 20.00 en 6.00 uur betaalt u $ 0,50 extra. Ook betaalt u $ 1 extra tijdens het spitsuur van maandag tot en met vrijdag tussen 16.00 en 20.00 uur.

Betalen in de taxi

U kunt in de taxi betalen met contant geld of met een creditcard. Vergeet geen fooi te geven als u contant betaalt! Als u met creditcard betaalt, is het erg makkelijk om fooi te geven. Het display geeft van tevoren aan of u 20%, 25% of 30% fooi wilt geven. U klikt dan een van de opties aan of u kunt zelf handmatig een kleiner percentage fooi invoeren.

Lime-groene taxi’s

Naast de 12.000 gele taxi’s in Manhattan zijn er nu ook lime-groene taxi’s bijgekomen. Deze taxi’s mogen alleen in de noordelijke gedeelten van Manhattan (zoals Harlem) en in de buitenwijken mensen oppikken (in The Bronx, Queens en Brooklyn).

limegroene taxi naast een gele taxi limegroene taxi in new york

Erics Tip:Echte New Yorkers zeggen nooit tegen een taxichauffeur waar ze heen gaan VOOR ze in een taxi stappen. Soms kunnen ze dan nl zeggen “ik neem je niet mee”, maar als u al IN de taxi zit kunnen ze u er nooit uitzetten. Steek ook uw hand op als u denk dat een taxi buiten dienst is, soms zijn die taxi’s alleen op zoek naar mensen die naar een locatie moeten die op hun weg naar huis ligt, of willen ze alleen grote ritten. Tussen 16.00 en 20.00 uur is een taxi vinden erg moeilijk, hou daar rekening mee als u ergens op tijd moet zijn.

Uber gebruiken in New York

Uber is een erg populair vervoersmiddel geworden in New York. U kunt een auto aanvragen via de Uber app, het is dezelfde app als die in Nederland, waardoor het erg makkelijk is om een auto te boeken. Uber is ook goedkoper dan yellow cabs. Ik gebruik het zelf vrij vaak, maar voor de echte New Yorkse ervaring raad ik nog steeds aan om ten minste één keer een yellow cab te pakken!

taxis in spitsuur in new york taxis in new york

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief


Zoek tickets
van
tot
Zoek tickets