New York City Marathon 2024

New York City Marathon

De New York Marathon vindt jaarlijks plaats op de eerste zondag van november in New York. Er doen ongeveer 50.000 lopers aan mee en het evenement trekt ruim 2 miljoen toeschouwers. Dit kan dan ook gezien worden als het grootste sportevenement van de stad: er lopen ruim 10.000 lopers uit het buitenland mee. In 2024 vindt de New York City Marathon plaats op 3 november. Maar de marathon-activiteiten in de stad beginnen een week eerder al, met als aftrap een 5 mile run op de zondag ervoor.

Contents

Meedoen aan de New York Marathon

Als renner kunt u alleen meedoen als u wordt ingeloot, als u meeloopt voor het goede doel of als u een marathonpakket heeft geboekt bij tour-operator. De deadline voor de inschrijving is meestal rond halverwege februari.

Voor New Yorkers is het nog een stuk moeilijker om mee te doen. Iedere New Yorker die mee wil lopen moet eerst negen (!) voorwedstrijden uitlopen. Daarna wordt er geloot wie mee mag lopen. Wie zich niet kwalificeert kan nog proberen om ingeloot te worden bij de marathon loting. Zowel New Yorkers als niet-New Yorkers maken kans op deelname als ze aan de officiële tijdsnormen voldoen voor de kwalificatie.

Marathon Day in New York

Op de dag van de marathon zelf staat vooral het gebied rond Central Park volledig in het teken van de race. In en rond het park ontstaan vaak flinke opstoppingen, veroorzaakt door wegafsluitingen en omleidingen.

Lopers

Als u alvast wilt opwarmen voor de marathon zijn er verschillende hardlooproutes in New York, zodat u alvast kunt oefenen voorafgaand aan de marathon. Voor de lopers is race day natuurlijk een spannende dag! Ik heb zelf nooit aan de marathon deelgenomen, dus kan u geen ervaringen vertellen over het lopen zelf. Wat ik wel weet is dat lopers bij verschillende restaurants in New York korting krijgen op geselecteerde gerechten (waarin koolhydraten meestal een hoofdrol hebben), wanneer zij hun startnummer of medaille laten zien.

Bezoekers

In verband met de drukte rond het park is het niet aan te raden om op deze dag de Uptown route van de Hop-on Hop-off bus te doen, de kans is groot dat de bussen ook last hebben van de opstoppingen. Grofweg is het hele gebied tussen Columbus Circle en de East River ‘marathongebied’ en dus een stuk drukker dan normaal.

Erics Tip: “Bent u van plan om fietsen te huren en Central Park te verkennen? Doe dit dan niet op de zaterdag, zondag en maandag rond de marathon. Door de verschillende afzettingen in het park kunt u niet overal terecht en dit kan de sightseeing in de war schoppen.”

New York Marathon - Hardlopers in Central Park

Waar kunt u de marathon kijken?

De New York Marathon komt door alle vijf de wijken van New York, beginnend in Staten Island en eindigend in Manhattan. U kunt bij de finish gaan kijken, maar hier staan tribunes waar u tickets voor dient aan te schaffen. Zelf vind ik het het leukst om gewoon ergens langs de route te gaan staan.

Een goede locatie is onderaan de Queensboro Bridge, waar de lopers afkomen om vervolgens First Avenue op te gaan. Dit is de plek waar ze voor het eerst voet zetten in Manhattan. Wilt u ook nog wat zien van de laatste meters? Dan kunt u vanaf hier direct doorsteken naar Central Park, dit slechts een kwartiertje lopen. Bekijk het volledige parcours van de NYC Marathon hier.

New York City Marathon Viewing Party

Als u op zoek bent naar een overdekte plek om de marathon te bekijken, kunt u naar de NYC Marathon Viewing Party gaan. Zie de lopers aankomen als ze vanaf de Queensboro Bridge voor het eerst Manhattan binnenkomen. Op de locatie heeft u toegang tot een toilet, geniet u van eten en drinken en kunt u de lopers aanmoedigen met een zelfgemaakte aanmoedigingssteun.

Boek hier uw ticket voor de NYC Marathon Viewing Party

De dag erna

Niet alleen marathondag zelf is een happening, ook de dag erna is er voor de deelnemers nog van alles te beleven in de stad. Veel lopers gaan terug naar Central Park, om foto’s te maken bij de finish, hun medaille te laten graveren in het Marathon Pavilion of om te zorgen voor een goed herstel in de Runner Recovery Zone. Overal in de stad zult u mensen zien die trots met een medaille om nog even nagenieten van hun prestatie.

New York City Marathon - Finish New York Marathon First Avenue

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief

Zoek tickets