Metro in New York

New York Subway

Metro in New York is snel, veilig en gemakkelijk, en daarmee het populairste vervoermiddel onder New Yorkers. De New York Metro (Subway) rijdt 24 uur per dag, 7 dagen per week, het hele jaar rond. Met een MetroCard kost een enkele rit u $2.90, wat het ook nog eens een van de goedkoopste manieren maakt om de stad te ontdekken.

Koop vooraf uw New York MetroCard hier

Contents

New York Metro Trains

Het metrostelsel van New York bestaat uit 472 stations en 24 verschillende routes. De verschillende lijnen worden aangeduid met letters (A, B, C, enzovoort) en met nummers (1, 2, 3, enzovoort). Deze routes dekken The Bronx, Manhattan, Brooklyn en Queens. De grootste drukte is op werkdagen zo tussen 7.30 en 9.30 uur, en van 16.30 tot 18.30 uur.

De ‘trains’ (zo noemen New Yorkers de metro’s) vertrekken in de spits iedere 2 tot 5 minuten, gedurende de rest van de dag iedere 10 tot 15 minuten, en ‘s nachts ongeveer eens per 20 minuten. Hoewel ik persoonlijk niet zou aanraden hier gebruik van te maken – vooral als u in uw eentje van of naar een buitenwijk reist kunt u ‘s nachts beter een New York taxi nemen.

Zo reist u met de metro

Gebruikmaken van het New Yorkse metronetwerk is makkelijk. Om te beginnen zorgt u voor een plattegrond, zodat u een overzicht krijgt van alle ‘trains’ en stations. Download mijn gratis Eric’s New York app voor een offline plattegrond op uw telefoon of download hier als PDF. Op veel stations zijn ook gratis plattegronden beschikbaar. Op deze plattegrond vindt u uw bestemming en de dichtstbijzijnde halte. Heeft de halte een zwarte stip, dan is het een local train (vergelijkbaar met onze Nederlandse metro’s). Ziet u een witte stip? Dan gaat het om een express train (vergelijkbaar met onze Nederlandse treinen). De local trains stoppen bij alle haltes, terwijl express trains slechts op een paar haltes stoppen. Wilt u naar New Jersey? Kies dan voor de PATH Train.

Wanneer u erachter bent welke lijn u het beste kunt nemen, gaat u simpelweg naar het dichtstbijzijnde station. Bij de ingang staat duidelijk aangegeven welke richting de metro op gaat; ofwel noordelijk (Uptown en Queens), ofwel zuidelijk (Downtown en Brooklyn).

Let op: De dienstregeling kan in het weekend flink veranderen door geplande werkzaamheden. Lees altijd de aankondigingen die bij de stations hangen, hierop staan alternatieve routes aangegeven.

Interactieve Plattegrond

Om het reizen nog gemakkelijker te maken, hebben enkele stations in New York nu een interactieve plattegrond. Deze plattegronden zien eruit als grote touchscreens en helpen u naar uw bestemming. Ook ziet u hierop meteen of er op uw route sprake is van vertraging. Er is ook een live MTA-metrokaart online beschikbaar. Op deze kaart kunt u zelfs de metro’s zien rijden.

Metro in New York - Metroplatform Metro in New York - Eric's New York App

Een MetroCard kopen

U kunt een New York metrokaart kopen, dit heet een MetroCard. Voor een ritje met de metro betaalt u $3.25. Koopt u een Pay-Per-Ride MetroCard (MetroCard met saldo), dan kost een rit u nog maar $2.90 per keer. De bestemming maakt hierbij niet uit: het kost $2.90, waarheen u ook reist. Wat ook een handige optie is, vooral als u de metro veel denkt te gaan gebruiken, is de Unlimited Ride MetroCard. Hiermee mag u zeven dagen reizen voor $34 + $1 voor het kaartje zelf. Heel handig als u van plan bent de metro veel te gebruiken. Kinderen onder de 112 cm mogen gratis mee – er geldt dus geen leeftijdsgrens. Bejaarde toeristen betalen net zoveel als volwassenen.

U kunt een MetroCard kopen – of er geld op zetten – bij ieder station. U doet dit ofwel zelfstandig bij een automaat, of aan het loket. Betalen kan cash of met een creditcard. Maakt u gebruik van een machine, dan wordt u gevraagd om uw postcode. Geen probleem, u vult simpelweg ‘99999’ in. Voor een nieuwe MetroCard betaalt u $1, maar dat zijn, buiten het saldo dat u erop zet om, de enige kosten die u hoeft te maken. U kunt maximaal twee MetroCards per creditcard kopen. Als u meer MetroCards nodig heeft raad ik aan om ze voor vertrek te bestellen op mijn website.

In tegenstelling tot de OV Chipkaart mag één Pay-Per-Ride MetroCard (dus niet de Unlimited Ride-pas!) door meerdere mensen gebruikt worden (maximaal 4): haal de pas langs de kaartlezer, en geef hem vervolgens simpelweg door aan de volgende. Het is helemaal legaal, en het geeft u een stuk meer vrijheid. Wilt u voor u gaat al een MetroCard kopen? Koop uw New York MetroCard hier.

OMNY NYC

New York implementeert momenteel een nieuw betaalsysteem voor de metro, genaamd OMNY. Dit staat voor One Metro New York en het is de bedoeling dat dit in de toekomst de MetroCards vervangt. Voorlopig is het echter nog niet zover en kunt u nog gewoon gebruikmaken van de plastic metrotickets. Met OMNY betaalt u uw metrorit contactloos, door middel van Apple Pay op uw telefoon (gekoppeld aan een creditcard). Hiervoor wordt het ‘Pay-Per-Ride’-tarief gehanteerd van $2.90 per rit.

Ingang metro stations New York New York Subway Canal Street

Metro-etiquette

Zoals dat overal het geval is, geldt er ook in New York een soort metro-etiquette. Hoewel deze regels niet zoveel verschillen van die in Nederland, wordt u er in New York wel strenger op aangekeken als u zich er niet aan houdt. Dit zijn bijvoorbeeld een paar zaken om rekening mee te houden: Sta uw zitplaats af wanneer er een zwangere vrouw, een gezin met kinderen of een bejaarde de metro instapt. Staar niet naar mensen in de metro of op het perron (of waar dan ook, eigenlijk). Pas op dat u de deuren of het gangpad niet blokkeert met grote stukken bagage. Zoekt u uw MetroCard? Ga niet stilstaan vlak voor het tourniquet. Ga op de roltrap aan de rechterkant staan, zodat mensen met meer haast u links kunnen passeren.

Erics Tip: Voorheen adviseerde ik mensen altijd om de Unlimited Ride MetroCard aan te schaffen voor $34 + $1 voor het kaartje, omdat het nu eenmaal handig is, vooral als u veel met de metro reist. Toch verwijs ik mensen tegenwoordig vaker naar een Pay-Per-Ride MetroCard. Waarom? Als u zo’n 4, 5 dagen in New York bent, dan moet u minstens 3 keer per dag met de metro om uw geld eruit te krijgen. Dat haalt u op sommige dagen waarschijnlijk makkelijk, maar op andere dagen zult u liever lekker rond willen lopen of een taxi willen nemen.

Metro stoelen 42nd Street Subway Station

Hoeveel kost een ritje met de metro in NYC?

Een enkele rit met de New York City Subway kost $2.90, waardoor het een van de goedkoopste manieren is om de stad te verkennen.

Hoe betaalt u voor de metro in NYC?

U betaalt voor het rijden met de metro door uw MetroCard bij een poortje te swipen. U kunt uw MetroCard kopen bij de metrostations of vooraf via mijn site.

Hoe kom ik aan een MetroCard in New York?

MetroCards kunnen worden gekocht bij metrostations in New York. Koop uw New York MetroCard van tevoren en bespaar tijd en moeite.

Waar kan ik kaartjes kopen voor de metro van NYC?

U kunt MetroCards kopen bij de metrostations in New York. U kunt hier ook uw MetroCards kopen voordat u naar New York reist.

Is er een dagkaart voor de metro van New York?

Er is geen dagpas voor de New York City Subway, maar u kunt wel een 7-daagse Unlimited MetroCard of een Pay-Per-Ride MetroCard kopen. Lees hier alles over de mogelijkheden.

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief

Zoek tickets