Jazz en Blues in New York

Lincoln center jazz rose room new york

Jazz en blues zijn erg goed vertegenwoordigd in New York. Er zijn veel kleine en grotere podia waar iedere avond wel een optreden is. Het is zeker de moeite waard om een liveconcert bij te wonen als u in New York bent. Zorg er wel altijd voor dat u het programma van de club die u wilt bezoeken even checkt. Als u geïnteresseerd bent in andere muziekgenres dan jazz en blues, klik dan hier voor de concertagenda in New York.

De geschiedenis van jazz in New York

Jazzmuziek is aan het einde van de negentiende eeuw ontstaan in het zuidelijke gedeelte van de Verenigde Staten. Jazz is een combinatie van Europese harmonie en Afrikaanse muziek.

Harlem

De wijk Harlem speelde ook een grote rol in de totstandkoming en ontwikkeling van jazzmuziek. In het gouden jazztijdperk rond 1920 waren er minstens twintig jazzclubs op Seventh Avenue en Harlem’s Lennox Avenue. Billy Holiday is daar ook op 17-jarige leeftijd ontdekt. Wilt u meer weten over de geschiedenis van jazz en over Harlem? Breng dan een bezoekje aan het Jazz Museum in Harlem.

Greenwich Village

Greenwich Village is van oorsprong een belangrijke plaats in de jazzscene. Vandaag de dag vindt u er nog een groot aantal jazzclubs. De inwoners van de ‘Village’ stonden bekend om hun progressieve houding en de wijk is dan ook van oudsher een broedplaats voor politieke en culturele bewegingen. Ook op muzikaal gebied is Greenwich Village erg vooruitstrevend. Alle grote namen uit de jazzwereld hebben er opgetreden. Hieronder vindt u een selectie van verschillende jazzclubs. Een groot aantal van deze clubs bevindt zich in Greenwich Village.

Jazztour in Harlem

Wilt u Harlem niet in uw eentje verkennen? Neem dan deel aan een rondleiding met gids en ontdek de leukste plekken!  De jazztour begint met een rondleiding door Harlem en wordt gevolgd door een heerlijke maaltijd van lokale specialiteiten (soul food). De dag wordt afgesloten met een jamsessie in een club in Harlem.

Boek hier de jazztour in Harlem

Jazztour in Manhattan

Als u liever in Manhattan blijft, doe dan deze jazztour op maandagavond, die u drie verschillende jazzclubs in Greenwich en West Village laat zien. De tour verandert elke week, waardoor u altijd de nieuwste en hotste plekken bezoekt en de beste muziek hoort. De minimumleeftijd om deel te nemen is 21 jaar. Deze tour is seizoensgebonden.

Boek uw tickets voor een jazztour in Manhattan op maandagavond hier

Best of the Best Jazz Tour

Met deze tour bezoekt u drie verschillende locaties in de Greenwich/West Village area, waar u kunt genieten van de muziek van bekende en onbekende jazz-artiesten. Er worden telkens andere gelegenheden bezocht, aangezien het per keer verschilt welke optredens er plaatsvinden. U gaat bijvoorbeeld naar speakeasies, pianobars en jazzclubs. Onderweg ziet u ook nog enkele bezienswaardigheden van de wijk, waar de gids u meer over zal vertellen.

Boek uw Best of the Best Jazz Tour hier

Jazzconcert in Brooklyn

Voor een echte onderdompeling in de New Yorkse jazz-scene kunt u een kleinschalig jazzconcert bijwonen in Brooklyn. In een brownstone huis in de historische wijk Bedford Stuyvesant geniet u van jazzmuziek en bijbehorende southern-style fried fish. Heeft u na afloop van het concert de smaak te pakken? Ga dan zelf het podium op tijdens de aansluitende open mic sessie.

Boek uw tickets voor het Jazzconcert in Brooklyn hier

Jazzcruise in New York

Wilt u liever niet te ver lopen? Dan kunt u deelnemen aan een jazzcruise. Aan boord van een geweldige boot geniet u van de grootste trekpleisters van New York en natuurlijk van jazzmuziek! Terwijl de bevlogen jazzmuzikanten heerlijke jazz spelen, vaart het mooie schip door de haven van New York. U kunt deelnemen aan deze cruise van juni tot en met september.

Boek hier de jazzcruise

Jazz in New York - BB King Blues Club Jazz in New York - Iridium

Jazzclubs in New York

In New York vindt u een enorm aantal jazzclubs. De liefhebber kan hier iedere dag van de week wel een concert bijwonen! Hieronder vindt u een selectie van de beste jazz- en bluesclubs in New York.

Jazz at Lincoln Center

Jazz at Lincoln Center (JALC) in New York is onderdeel van het Lincoln Center for the Performing Arts. Volgens kenners kunt u hier genieten van de beste jazz!

Het Lincoln Center is het culturele hart van New York en het is zeker de moeite waard om hier een concert bij te wonen. Jazz at Lincoln Center verzorgt gedurende het hele jaar jazzoptredens die geschikt zijn voor verschillende leeftijdsgroepen. Er is voor ieder wat wils. U heeft keuze uit drie podia:

  • Rose Theater (1233 zitplaatsen)
  • The Allen Room (483 zitplaatsen, met een enorm raam dat uitzicht biedt op Central Park)
  • Dizzy’s Club Coca-Cola (140 zitplaatsen, een kleine intieme jazzclub vernoemd naar de beroemde jazzartiest Dizzy Gillespie)

Jazz at the Lincoln Center ligt aan de zuidkant van het hoofdgebouw van het Lincoln Center en maakt deel uit van het Time Warner Center dat direct grenst aan Columbus Circle.

Koop hier uw tickets voor Jazz at Lincoln Center

The Iridium

The Iridium is een andere zeer populaire zaak waar u kunt genieten van de beste jazz en van andere muziek die door gitaarspel wordt ondersteund. The Iridium boekt artiesten met de volgende visie in het achterhoofd “Jazz any instrument, guitar any genre”.  Deze gelegenheid staat bekend als de beste jazz- en gitaarclub van New York. The Iridium bestaat al sinds 1994 en is in de loop der jaren meerdere keren gerenoveerd. Het is ook een prima plaats om een hapje te eten.

Koop hier uw tickets voor The Iridium 

Smalls Jazz Club

Smalls Jazz Club ligt in Greenwich Village en staat bekend om zijn authentieke undergroundgevoel. De club werd opgericht in 1993. Al snel werd het de plaats voor aanstormend talent uit de New Yorkse jazzwereld. Vanwege financiële problemen werd de club in 2003 voor een korte periode gesloten. Begin 2006 werd de Smalls Jazz Club heropend.

Het eerste optreden van de avond begint om 19.30 uur. Er zijn iedere avond twee à drie optredens. De entree is $ 20 per persoon.

Koop hier uw tickets voor Smalls Jazz Club

Blue Note Jazz

Sinds 1981 is Blue Note één van de meest toonaangevende jazzclubs ter wereld én een cultureel centrum in Greenwich Village. Blue Note biedt iedere avond van 20.00 tot 22.30 uur de beste jazzmuziek. In het weekend zijn er vanaf 00.30 uur ‘groove series’. Op zondagen kunt u er terecht voor een brunch.

Koop hier uw tickets voor de Blue Note Jazz

B.B. King Blues Club & Grill

Op Times Square vindt u B.B. King Blues Club & Grill, een restaurant met livemuziek. B.B. King is dagelijks geopend van 11.00 tot 23.00 uur. Het is een geweldige club waar u kunt genieten van een maaltijd met entertainment.

Koop hier uw tickets voor B.B. King Blues Club and Grill

Terra Blues

Heeft u meer zin in blues? Breng dan een bezoekje aan Terra Blues in Greenwich Village. Terra Blues is een moderne zaak met uitzicht op Bleecker Street. Al meer dan twintig jaar kunnen klanten hier luisteren naar goede blues!

Koop hier uw tickets voor Terra Blues

Comments are closed.

Eric's New York Download de gratis app in de App Store

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief