Central Park

Central Park

Central Park in New York is het enorme park midden in Manhattan. Het loopt van 59th tot 110th Street (en van Fifth tot 8th Avenue) en is kunstmatig aangelegd met hier en daar nog stukken ongerepte natuur. Het park telt maar liefst 42 miljoen bezoekers per jaar en is het groene hart van Manhattan. De recreatieroute is autovrij en het park heeft een enorme diversiteit aan bezienswaardigheden en activiteiten. Of het nu winter of zomer is, er is altijd wat te beleven.

Erics Tip: “Central Park is enorm groot, zoals u hieronder kunt lezen. Om de beste delen van Central Park te zien, kunt u door het park wandelen met de wandelroute in mijn Eric’s New York App U kunt ook een fietstour met Nederlandse gids te doen. Hiermee fietst u in een paar uur het hele park door en bekijkt u de belangrijkste bezienswaardigheden.”

Contents

Bezienswaardigheden in Central Park

Er is zoveel te doen in Central Park dat u aan één bezoek niet genoeg heeft. Om u een beetje op weg te helpen heb ik mijn favoriete activiteiten in Central Park op een rijtje gezet.

The Great Lawn

The Great Lawn is het grote veld midden in het park (van 79th t/m 86th Street) met honkbal- en basketbalvelden en ruimte voor talloze andere sporten. In de zomer worden hier ook gratis concerten gegeven.

Strawberry Fields

In 1980 werd John Lennon, bekend van The Beatles, doodgeschoten voor zijn appartement (the Dakota Building), vlakbij Central Park. Na zijn dood werd als symbool voor vrede Strawberry Fields ontworpen op de plek in het park waar hij graag kwam. Fans leggen er dagelijks bloemen, gedichten en kaarsen neer ter nagedachtenis aan Lennon.
West Side, tussen 71st en 74th Street

Central Park - Strawberry Fields

Belvedere Castle

Het Belvedere Castle is in de negentiende eeuw gebouwd bovenop Vista Rock, één van de originele rotspartijen (van 450 miljoen jaar oud!). Tot de jaren zestig werd deze plek gebruikt door het New York Meteorological Observatory om het weer te voorspellen. ‘Belvedere’ is Italiaans voor ‘mooi uitzicht’ en het kasteel doet zeker zijn naam eer aan.
79th Street, in het midden van het park bij Turtle Pond

Central Park - Belvedere Castle

Central Park Zoo: dierentuin en kinderboerderij

Leeuwen, apen, pinguïns en ijsberen, ze zijn allemaal in de Central Park Zoo te vinden. Deze dierentuin werd ook gebruikt voor de film Madagascar. Daarnaast is er ook een speciale Children’s Zoo, waar kinderen geiten, schapen, koeien en een hangbuikzwijntje van dichtbij kunnen bekijken.
East Side tussen 63rd Street en 66th Street

Central Park - Central Park Zoo Central Park - Dierentuin

Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir

Het Reservoir werd in 1994 vernoemd naar Jacqueline Kennedy Onassis, als dank voor haar grote inzet voor de stad. Daarnaast ging zij er graag hardlopen. Nog steeds is dit een populaire plek om hard te lopen, met name in de lente omdat de bloesembomen dan prachtig in bloei staan. Het rondje is ongeveer 2,5 km lang.
85th tot 96th Street, van oost naar west

Sheep Meadow

Sheep Meadow is een heerlijke plek om uit te rusten. Vele New Yorkers komen hier in de zomer naartoe om te zonnen en te picknicken. De wolkenkrabbers rondom het park steken boven de bomen uit, dit levert een prachtig plaatje op. Tot 1934 was het een weiland waar schapen graasden en de schapenhoeder leefde in een gebouw dat nu Tavern on the Green heet. Ook is dit de plek waar eind augustus films worden vertoond in de open lucht. De toegang is gratis.
West Side, van 66th tot 69th Street

Central Park - Sheep Meadow

Tavern on the Green

Tavern on the Green is een chic restaurant, gelegen aan de westkant van Central Park. Op het menu staan gerechten met seizoensgebonden en lokale ingrediënten. Hier luncht of dineert u in een klassieke setting met uitzicht op het park. Tavern on the Green is een leuk restaurant voor een speciale gelegenheid of romantisch diner voor twee.
West Side, 67th Street

Central Park - Tavern on the Green Restaurant Central Park - Tavern on the Green Bar

Shakespeare Garden

Een prachtige tuin met enkel bloemen- en plantensoorten die vermeld worden in het werk van Shakespeare. Er staat ook een moerbeiboom; men zegt dat het een loot is van een boom die door Shakespeare zelf in 1602 is geplant.

De tuin is vlakbij het Delacorte Theater, waar van mei t/m augustus het werk van Shakespeare wordt voorgedragen tijdens Shakespeare in the Park. Dit is een razend populaire reeks van theatervoorstellingen waar celebrities als Al Pacino, Meryl Streep en Natalie Portman door de jaren heen aan meegewerkt hebben. Er zijn gratis tickets beschikbaar, maar hiervoor moet u op de dag van de voorstelling in de rij gaan staan. Er is ook een beperkt aantal tickets te koop.
West Side tussen 79th en 80th Street

Central Park in New York Shakespeare Garden

Verborgen Watervallen

Wist u dat er in Central Park ook watervallen zijn? Het is niet bij veel toeristen bekend en daardoor zijn het prachtige, rustige stukjes natuur. Er zijn in totaal vijf aangelegde watervallen waar New Yorks drinkwater doorheen stroomt. Ga vanaf de westkant het park in ter hoogte van 102nd Street en volg ‘the Loch’ (t/m 106th Street).

Central Park in New York - Watervallen Central Park in New York - Waterval

Bethesda Terrace

Het Bethesda Terrace is ontworpen als het hart van Central Park. Op de trappen heeft u een prachtig uitzicht over het meer en the Great Lawn en onder de trappen wordt er vaak, vanwege de goede akoestiek, prachtig gezongen of gespeeld door straatartiesten. Midden op het plein staat de Bethesda fontein, een van de bekendste fonteinen ter wereld. De fontein wordt ook wel de Angel of the Waters genoemd, onder de engel zijn vier cherubijnen te zien die symbool staan voor gezondheid, reinheid, soberheid en vrede.
Midden van het park, ter hoogte van 72nd Street

Central Park - Bethesda Fountain Central Park in New York Bethesda Terrace

Loeb Boathouse

Tegenover de Bethesda fontein, aan de andere kant van het water, ligt het idyllische Loeb Boathouse. The Boathouse is een plek waar u kan varen in een roeiboot. Natuurlijk kunt u er ook even uitrusten terwijl u geniet van het fantastische uitzicht over het meer onder het genot van een hapje en drankje.
East Side tussen 74th en 75th Street

Central Park - Loeb Boathouse

Naumburg Bandshell

De Naumburg Bandshell is gebouwd in 1923 en is het enige neoklassieke gebouw in Central Park. In de Naumbug Bandshell vinden akoestische optredens plaats. Bankier en filantroop Elkan Naumburg financierde de bouw van het podium. Op momenten dat er geen uitvoeringen plaatsvinden in de Naumburg Bandshell, zitten parkbezoekers op het podium of bewonderen ze de bijzondere architectuur.
Midden van het park, van 66th Street tot 72nd Street

Winterpret

Van eind oktober t/m maart kunt u schaatsen in New York. U vindt de Wollman Rink in Central Park. U kunt het beste van tevoren schaatsen huren voor de schaatsbaan.

Wollman Rink: 59th Street & 6th Avenue (rechts houden wanneer u hier het park betreedt)

Vervoer in Central Park

U kunt natuurlijk te voet gaan, maar er zijn meerdere manieren om Central Park te verkennen. Stap op een fiets of een e-step, of neem een tour om meer te weten te komen over de verschillende bezienswaardigheden. U kunt ook een koetsrit boeken.

Fiets huren

De beste manier om Central Park te verkennen is per fiets. U kunt het beste vooraf fietsen huren, zo betaalt u minder en bent u verzekerd van een fiets. Central Park hanteert eenrichtingsverkeer waardoor het erg makkelijk is om zonder problemen een rondje door het park te fietsen.

Central Park - Fietsen Central Park - Fietstour

Elektrische step huren

Het huren van een elektrische step in New York is een unieke manier om Central Park te verkennen. De steps zijn gemakkelijk te gebruiken en kunnen behoorlijk snel gaan. Er kan ook een begeleide steptour door Central Park worden geboekt. Spring op de step en bekijk alle bezienswaardigheden van het park.

Central Park Walking Tour

Tijdens deze twee uur durende wandeling komt u meer te weten over de interessante geschiedenis van het park en de ontwikkeling ervan. U stopt bij beroemde locaties zoals Strawberry Fields, Belvedere Castle, Central Park Mall en de Bethesda Fountain. In klein gezelschap verkent u het park.

Boek hier de Central Park Walking Tour

Central Park - Herfst

Andere leuke weetjes over Central Park

  • Het is de meest populaire filmlocatie in New York – In het park zijn al meer dan 350 films opgenomen
  • Er zouden grofweg 16 miljoen New Yorkse appartementen in Central Park kunnen passen!
  • Het park is groter dan het vorstendom Monaco
  • Om de vier autowegen te kunnen maken die door het park lopen, moest er zoveel gesteente weggeblazen worden, dat er een grotere hoeveelheid buskruit is gebruikt dan bij de slag bij Gettysburg tijdens de Amerikaanse burgeroorlog

Central Park - Bow Bridge

Waarom is Central Park zo bekend?

Het kleurrijke Central Park staat bekend als het 'kloppende hart van Manhattan' en biedt vele attracties en activiteiten. Lees hier alles over Central Park en zijn bezienswaardigheden.

Hoe lang duurt het om door Central Park te lopen?

Central Park is enorm groot en heeft veel bezienswaardigheden, dus u kunt er vele uren doorbrengen. Huur een fiets en bekijk het hele park in een paar uur.

Hoeveel kost het om Central Park te bezoeken?

De toegang tot Central Park is gratis. Voor sommige attracties en activiteiten, zoals Central Park Zoo, moet u wel betalen.

Wat is het beste deel van Central Park om te wandelen?

Er zijn veel dingen te zien in Central Park, dus ik heb alle beste delen van het park hier verzameld. Download Eric's New York App en volg de Central Park wandelroute om de hoogtepunten te zien.

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief

Zoek tickets