Heb ik een ESTA nodig voor New York?

Heb ik een ESTA nodig voor New York

De ESTA (Electronic System for Travel Authorisation) is een online formulier dat u nodig heeft voor uw reis naar New York. De ESTA is onderdeel van de aangescherpte veiligheidseisen in de Verenigde Staten. Iedereen die naar de Verenigde Staten reist en valt onder het Visa Waiver Programme (VWP) heeft een ESTA nodig. VWP maakt het mogelijk voor Nederlandse en Belgische staatsburgers met een geldig, elektronisch paspoort om zonder visum gedurende een periode van maximaal negentig dagen in de Verenigde Staten te verblijven. Hoewel u geen visum nodig heeft, bent u wel verplicht om minimaal drie dagen VÓÓR vertrek naar New York een ESTA-reistoestemming aan te vragen. Het is raadzaam om het nog eerder te doen.

Hoe vraag ik een ESTA aan?

De ESTA is eenvoudig online aan te vragen. Om de website en het aanvraagformulier in Nederlands te bekijken, selecteert u rechtsboven ‘Nederlands’ als taal. De aanvraag kost $21 en dient betaald te worden met een creditcard of met PayPal. Meestal ontvangt u binnen een dag een bevestiging dat u naar New York mag reizen, maar het kan ook wat langer duren. Tijdens de aanvraag ontvangt u een e-mail ter bevestiging van uw e-mailadres met een code. Als u problemen hebt tijdens de aanvraag, kunt u rechtstreeks contact opnemen met ESTA via het telefoonnummer dat u onderaan hun pagina vindt. Zodra u klaar bent, krijgt u een bevestiging van uw aanvraag. U ontvangt een e-mail zodra uw status verandert of u kunt naar ‘Check ESTA Status’ op de website gaan en daar kunt u inloggen om de status van uw aanvraag te bekijken. Om te voorkomen dat u in de problemen komt, adviseer ik u uw aanvraag tijdig in te dienen. ‘Toestemming verleend’ betekent dat de ESTA is goedgekeurd en u mag reizen. ‘Reis niet toegestaan’ betekent dat u contact op moet nemen met de ambassade of het consulaat en ‘Aanvraag in behandeling’ betekent dat u de status later nogmaals moet controleren.

Zorg ervoor dat ook uw reisgezelschap en meereizende familieleden hun gegevens invullen. De ESTA is geldig gedurende een periode van twee jaar. Reist u tijdens deze periode meerdere keren naar New York? Dan kunt u de ESTA via de website terugvinden. Het is niet nodig om de informatie opnieuw in te vullen. Dit moet echter wel als u tussentijds een nieuw paspoort heeft aangevraagd. In dat geval zult u opnieuw een ESTA-reistoestemming aan moeten vragen en het bedrag opnieuw moeten voldoen.

Er zijn bedrijven die de aanvraag voor u kunnen verzorgen en hiervoor een hoger bedrag rekenen. Let op, u betaalt dan voor een service die eigenlijk niet noodzakelijk is. Iedereen kan zelf een ESTA aanvragen.

Erics Tip: Het is mogelijk om ESTA-aanvragen voor meerdere mensen te combineren in een groepsaanvraag. Mijn eigen ervaring is echter dat er bij deze groepsaanvragen vaak complicaties optreden. Ik raad dan ook aan om alle aanvragen individueel te doen. Dit kost iets meer tijd, maar zorgt er wel voor dat de aanvraag zonder frustratie verloopt.

Wat heb ik nodig om een ESTA aan te vragen?

Wanneer u een ESTA aanvraagt, hebt u nodig:

  • Een creditcard of PayPal-account om $21 te betalen voor uw ESTA-aanvraag
  • Een paspoort
  • Een foto van uw paspoort die u moet uploaden

Hoe lang moet mijn paspoort geldig zijn?

Heeft u een Nederlands of Belgisch paspoort en reist u met een ESTA-reistoestemming? Om de Verenigde Staten binnen te komen moet uw paspoort dan geldig zijn tot en met de dag van vertrek terug naar Nederland of België. Om problemen te voorkomen bij onverwachte situaties, zoals een gemiste vlucht of ziekte, is het echter aan te raden om te reizen met een paspoort met een langere geldigheidsduur. Ook moet iedere reiziger, inclusief kinderen en baby’s, een eigen paspoort hebben. (Deze informatie is voor het laatst geüpdatet op 19 januari 2023.)

Heeft u uw ESTA geregeld en wilt u meldingen ontvangen over korting? Schrijf u hieronder in voor mijn tweewekelijkse nieuwsbrief: 

Heb ik een visa nodig om naar New York te gaan?

Met een geldige ESTA kunnen de meeste Nederlandse burgers de VS tot 90 dagen zonder visum bezoeken. Lees hier meer over het aanvragen van een ESTA.

Heb ik een ESTA nodig voor New York?

Iedereen die reist naar de VS onder het Visa Waiver Programme (VWP) heeft een ESTA nodig.

Hoeveel kost een ESTA voor New York?

Een ESTA aanvragen via de officiële website kost $21.

Hoe lang van tevoren moet ik een ESTA aanvragen?

U dient minimaal 3 dagen voor vertrek een ESTA aan te vragen, maar het is raadzaam om dit nog langer van tevoren te doen.

Hoe vraag ik een ESTA voor New York aan?

Het is eenvoudig om online een ESTA aan te vragen. Lees hier mijn advies.

Moet ik nog meer formulieren invullen?

U hoeft geen extra formulieren in te vullen als u een ESTA hebt, maar als u een visum hebt wel.

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief