Werken en wonen in New York

Werken en wonen in New York

Werken en wonen in New York is niet eenvoudig. Regelmatig wordt mij gevraagd welke stappen ik heb ondernomen om naar New York te kunnen verhuizen. Ik geef dan altijd hetzelfde antwoord: het was niet makkelijk. Het verkrijgen van een New York-visum kan erg ingewikkeld zijn, zeker als het gaat om een werkvisum. Zonder verblijfsvergunning (Green Card) of een door de Amerikaanse regering verleend visum, is het niet mogelijk om legaal te werken en wonen in New York.

Wonen in New York

In New York wonen is voor veel mensen een droom. Zo ook voor mij! Met een ESTA mag u als EU-burger maximaal negentig dagen in de Verenigde Staten verblijven. Houd er wel rekening mee dat u met een ESTA niet mag werken in de Verenigde Staten.

Hoe ik een en ander heb aangepakt? Ik ben naar New York gegaan voor een periode van drie maanden en leefde van mijn spaargeld. Tijdens mijn eerste verblijf mocht ik niet werken (ik had geen werkvisum). Ik heb de periode gebruikt om de stad goed te leren kennen.

Een appartement huren in New York

Een appartement huren in New York is niet eenvoudig. Om een appartement te huren in New York, moet u kunnen aantonen dat uw jaarlijkse inkomen 40 à 45 keer de maandelijkse huur bedraagt. Uw loonstrookjes en contract worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat u de huur kunt betalen. Het is ook mogelijk dat de verhuurder bijvoorbeeld contact opneemt met uw werkgever voor meer achtergrondinformatie over uw situatie. Ga ervan uit dat u één maand borg plus de eerste en de laatste maand huur – dus drie maanden in totaal – vóór de sleuteloverdracht zult moeten betalen.

Het beste moment om op zoek te gaan naar een appartement is ongeveer vier tot acht weken vóór uw geplande verhuisdatum. Eerder beginnen met zoeken is niet zinvol. Over het algemeen tekent u een contract voor één jaar, soms voor twee jaar, maar zeker niet voor een langere periode.

Er zijn verschillende manieren om een appartement in New York te vinden. U kunt op zoek gaan via Google, Craigslist (soort Marktplaats) of een makelaar. Of kijk uit naar borden met ‘for rent’ (te huur) op gevels van appartementencomplexen. Bij het huren via de laatste twee opties, is de procedure vaak minder ingewikkeld en zal het eenvoudiger zijn om een appartement te huren. Pas wel op voor oplichters! Voor een kort verblijf (enkele maanden), kunt u kijken op Airbnb. Als u via een makelaarskantoor huurt, moet u vaak een commissie betalen die bestaat uit een maand huur.

Werken en wonen in New York - appartementen te huur advertentie Werken en wonen in New York - appartement te huur

De kosten voor levensonderhoud in New York

De kosten voor levensonderhoud in New York zijn hoog en daarom is het handig om een idee te krijgen van het bedrag dat u per maand ongeveer kwijt zult zijn.

Huisvesting

In Manhattan kost een redelijk geprijsde studio ongeveer $2500 per maand. Voor een appartement met één slaapkamer moet u rekenen op een maandelijkse huur van $3000 à $4000. In Brooklyn is het niet eenvoudig om een studio te vinden voor minder dan $2500 per maand. Veel mensen in New York delen een appartement. Voor een gedeeld appartement in Queens of Brooklyn, betaalt u per maand ongeveer $1200 à $1500.

Vaste lasten

Naast de huur, betaalt u gas en elektra. Reken op ongeveer $100 à $200 per maand. Als u naar New York verhuist, heeft u ook een mobiele telefoon nodig. De prijzen van de goedkoopste abonnementen liggen tussen de $40 en $80. Wilt u gebruikmaken van mobiel internet? Reken dan op een bedrag van ongeveer $120 per maand.

Vervoer

In New York heeft u absoluut een MetroCard nodig. Een metrokaart voor dertig dagen kost $132. Met deze kaart mag u onbeperkt reizen met de metro en de lijnbus.

Als u niet wilt verdwalen op de eerste dag in uw nieuwe thuisstad, raad ik u aan om mijn gratis New York-app te downloaden. U heeft geen internet nodig om de app te gebruiken en dankzij de gps kunt u altijd zien waar u zich op dat moment bevindt.

Boodschappen

Boodschappen zijn vaak ook een grote kostenpost. Hoewel dit natuurlijk sterk afhankelijk is van de persoon en de wijk waar u boodschappen doet. In Manhattan zijn veel supermarkten erg duur. Eten afhalen is dan soms zelfs goedkoper dan zelf eten bereiden. Voor een Aziatische afhaalmaaltijd (waar u vaak twee keer van kunt eten), betaalt u bijvoorbeeld ongeveer $8. Reken op gemiddeld $100 à $150 per persoon per week voor boodschappen.

Verzekeringen

Ik heb expres niets geschreven over de ziektekostenverzekeringen, dit is namelijk heel persoonlijk. Als u van plan bent om enkele maanden in New York te verblijven, dan mag u waarschijnlijk gebruikmaken van uw verzekering in Nederland. Als u in New York werkt, kan het zijn dat uw werkgever bijdraagt aan uw zorgkosten. Kosten voor medische zorg zijn enorm hoog in de Verenigde Staten. Zorg er dus voor dat u goed verzekerd bent, zodat u zorgeloos van uw verblijf kunt genieten.

Werken en wonen in New York - appartement in Manhattan Werken en wonen in New York - appartement met uitzicht

Werken in New York

Om te kunnen werken in New York heeft u een werkvisum of een Green Card nodig. Deze kunnen uitsluitend worden verleend door de autoriteiten (Amerikaanse ambassade of het consulaat), vóór uw vertrek naar de Verenigde Staten. Hoe u een werkvisum kunt bemachtigen? U zult gesponsord moeten worden door een bedrijf dat is gevestigd in de Verenigde Staten. Als u solliciteert naar een baan in de Verenigde Staten, zal het bedrijf uw visumaanvraag voor New York dus moeten ondersteunen. Zonder deze steun is het ontzettend moeilijk om in de Verenigde Staten te werken.

Een andere manier om een visum te krijgen, is het deelnemen aan de Green Card Lottery. Elk jaar verleent de regering ongeveer 50.000 visa’s. Controleer of uw land in aanmerking komt om deel te nemen aan de jaarlijkse loterij. Ieder jaar bestaat de lijst namelijk uit andere landen. Als u hulp nodig heeft bij uw visumaanvraag, lees hier dan verder.

Ook kunt u ervoor kiezen om in de Verenigde Staten een nieuw bedrijf op te richten. U moet dan wel een aanzienlijke investering doen. Neem contact op met uw ambassade om meer te weten te komen over de specifieke eisen omtrent dit type visum.

Studeren in New York

Als u van plan bent te studeren in New York, heeft u een studentenvisum nodig. Er zijn twee soorten studentenvisa: de F-1 (voor academische studenten) en de M-1 (voor beroepsopleidingen). Om een studentenvisum te bemachtigen, schrijft u zich in voor een opleiding bij een door de overheid erkende onderwijsinstelling.

Na uw inschrijving, wordt er door de school een officieel formulier (DS-160) verstrekt. Vul dit formulier in om in aanmerking te komen voor een visum. Naast het formulier heeft u een geldig paspoort nodig en moet u kunnen aantonen dat u over voldoende financiële middelen beschikt voor uw levensonderhoud in New York. Denk aan ongeveer $ 10.000. Dit bedrag is inclusief heen- en terugvlucht, huur en studiematerialen. Daarnaast zult u administratiekosten (SEVIS) van ongeveer $ 200 moeten betalen. Dit betaalt u direct aan de US Department of Homeland Security per creditcard.

Met het studentenvisum mag u één maand voor de start van uw studie naar de Verenigde Staten afreizen. Nadat uw opleiding is afgelopen, mag u nog maximaal zestig dagen (F-1) of dertig dagen (M-1) in het land blijven.

Met een studentenvisum mag u in de Verenigde Staten niet werken.

Erics Tip: “Ik ben eigenaar van NewYork.nl en geen expert in de procedures rondom verblijfsvergunningen en visa. Ik raad u daarom aan om de specifieke eisen voor Nederlanders na te gaan. Voor ieder land zijn er verschillende eisen en procedures, zorg er dus voor dat u goed op de hoogte bent van de regelgeving voordat u naar New York vertrekt. Lees hier meer over het afreizen naar de Verenigde Staten. Neem contact op met uw ambassade voor meer informatie.”

Werken en Wonen in New York - Erics New York

Hoeveel geld heb je nodig om te kunnen leven in New York?

Het is erg duur om in New York te leven. Voor een huurwoning moet u kunnen aantonen dat u jaarlijks 40 tot 45 keer de maandelijkse huur verdient.

Hoe kan ik aan een baan in New York komen?

Als u in New York wilt werken, dient u gesponsord te worden door een in Amerika gevestigd bedrijf, of een werkvisum, dat moeilijk te krijgen is.

Hoe duur is het om in New York te wonen?

New York staat in de top 10 van duurste steden ter wereld om te wonen, met hoge huurprijzen en andere bijzonder hoge leefkosten.

Wat is een green card?

Met een green card is het toegestaan om in de VS te werken en wonen als permanente bewoner, maar het is lastig om aan te komen.

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief

Zoek tickets