Manhattan in New York

Manhattan in New York

Manhattan in New York is de wijk met de meeste bezienswaardigheden en hotels van de stad. Het eiland Manhattan is wereldberoemd om de skyline gevuld met de meest iconische wolkenkrabbers. Het is het kloppende hart van New York City; Times Square, Broadway, Wall Street, Empire State Building en Central Park zijn hier onder andere te vinden. Deze ‘borough’ in New York is te groot om alles wat er te zien en te doen is te benoemen. Hieronder beschrijf ik plekken waar ik aan denk wanneer ik Manhattan moet omschrijven.

Contents

Historie van Manhattan

Totdat de Nederlandse VOC in 1609 in New York aankwam, was het land groen en werd het bewoond door de Algonquin, een indianenstam. De Nederlanders zagen het gebied, dat zij Nieuw-Nederland noemden, als een goed punt voor de handel, aangezien de Hudson River vol vis zat en er veel bont te vinden was in de bossen. De hoofdstad van het door de Nederlanders bewoonde land noemden zij Nieuw-Amsterdam, en kennen wij nu als Manhattan. Door de gunstige ligging voor handel groeide de stad. Later in de zeventiende eeuw kwam Nieuw-Nederland in handen van de Engelsen. Uiteindelijk werd de Vrede van Breda ondertekend; Engeland mocht Nieuw-Nederland houden en Nederland bleef Suriname als kolonie houden. De Engelsen veranderden de naam van het stuk grond naar New York.

De Amerikaanse Revolutie zorgde ervoor dat de kolonie in handen kwam van de Amerikanen. Tijdens de negentiende eerst steeg de populatie van 60.000 inwoners naar meer dan 3,4 miljoen, vooral door de immigratie via Ellis Island. De landheren verkochten stukken land in blokjes. Hierop werd in New York het Commissioners’ Plan van 1811 aangenomen om Manhattan in te delen volgens een vast patroon. Wel bleef Broadway het gehele eiland doorkruisen. Het historische stratenpatroon van New York is alleen nog terug te vinden in Lower Manhattan.

Bereikbaarheid van Manhattan

Manhattan is een eiland dat volledig afhankelijk is van tunnels en bruggen, omdat het wordt omringd door de Hudson River en de East River. Zo is er de wereldberoemde Brooklyn Bridge en de Manhattan Bridge aangelegd. Ook op het eiland zelf kwam er een vervoersmiddel dat de verbinding van punt A naar B makkelijker maakte. Aan het eind van de negentiende eeuw werden de eerste bovengrondse metro’s in gebruik genomen. Toch was men ook aan het nadenken over een ondergrond systeem, dat uiteindelijk in 1904 werd geopend. Nu kent New Yorks metrosysteem meer dan 35 metrolijnen en bijna 400 kilometer aan spoor.

Manhattan in New York Brooklyn Bridge

Wolkenkrabbers in Manhattan

New York heeft een wereldberoemde skyline. Aan het einde van de negentiende eeuw was Trinity Church met haar 86 meter het hoogste gebouw in New York. Nu wordt de kerk omringd door wolkenkrabbers. Door de jaren heen kwamen er steeds meer gebouwen bij, zoals het iconische Flatiron Building en het Chrysler Building. Inmiddels is de wereldberoemde skyline niet meer voor te stellen zonder het bijna honderd jaar oude Empire State Building. Nog elke dag wordt er in New York gewerkt aan nieuwe wolkenkrabbers, maar One World Trade Center blijft met 417 meter het hoogste gebouw van de stad.

Manhattan in New York Skyline

Buurten van Manhattan

Manhattan is een grote wijk en kent vele buurten, maar ik heb een aantal favorieten. Wanneer ik aan New York denk, dan denk ik aan de diversiteit van de wijken en alle bezienswaardigheden die er te vinden zijn.

Upper East Side

De Upper East Side in New York is een buurt gevuld met rijkdom. Hier wonen de allerrijksten met hun families in prachtige huizen. Deze buurt aan het oosten van Central Park staat ook bekend als een paradijs voor liefhebbers van luxe modemerken. Winkels van merken als Ralph Lauren zijn hier gevestigd. Ook de museumliefhebber kan zijn hart ophalen in de Upper East Side. Aan de Museum Mile zijn musea, zoals het Guggenheim Museum en The Met te vinden. Ook de Museum of the City of New York, een museum waar de geschiedenis van Manhattan centraal staat, is hier gevestigd.

Greenwich Village

Naar mijn mening is Greenwich Village de mooiste buurt van New York. “The Village”, zoals de wijk ook wordt genoemd, staat bekend om haar lage gebouwen, vele tuinen en gezellige straten. Het is de perfecte plek om een zonnige dag door te brengen. In Greenwich Village wonen veel New Yorkers en is de universiteit NYU te vinden.

Manhattan in New York Upper East Side Manhattan in New York Greenwich Village

Chinatown

Dat New York een stad is vol diversiteit, is goed terug te zien in Chinatown. Deze buurt geeft u het gevoel dat u in China bent. Overal op straat vindt u eten; van exotische vruchten tot bakken vol vis. Het is ook de plek waar u voor weinig geld een welbekende souvenir aan kunt schaffen of kunt dineren bij een van de vele restaurants. Tijdens uw verblijf in New York raad ik zeker een wandeling door deze unieke buurt aan.

Financial District

Wall Street is het kloppende hart van de financiële wereld, maar het speelde ook een belangrijke rol in het ontstaan van New York. Vanaf het zuiden van het eiland, Lower Manhattan, is de stad langzaam verder gegroeid tot hoe we het vandaag de dag kennen. Hier zijn de wegen bestraat met keien en zijn plekken te vinden waar geschiedenis is geschreven. Zo werd in Federal Hall George Washington geïnaugureerd tot eerste president van de Verenigde Staten. Breng een bezoek aan het Financial District en reis terug in de tijd.

Central Park

Central Park in New York is de tuin van de stad. Dit groene paradijs is de plek om te ontspannen en te genieten van de natuur. Het park in het midden van Manhattan is niet meer weg te denken uit het beeld van New York. Op een plek met zoveel gebouwen is het voor New Yorkers enorm belangrijk om aan de drukte te kunnen ontsnappen.

Times Square

Een van de meest bezochte plekken in Manhattan is Times Square en dit mag daarom zeker niet ontbreken op deze lijst! Het is de plek waar Broadway en Seventh Avenue elkaar kruisen en het bruist de hele dag. ‘The Crossroads of the World’ is niet alleen bekend van de grote reclameborden, maar hier zijn ook de grote flagshipstores te vinden. Daarnaast is Times Square the place to be voor elke musicalliefhebber, meer dan veertig theaters voeren hier dagelijks hun Broadwayshows op.

Cultuur en Sport in Manhattan

Manhattan is niet alleen de plek met New York’s beste attracties en grote winkels, het is ook de plek voor cultuur. Het eiland telt meer dan dertig musea gericht op kunst, historie en meer. Verder staat New York bekend om de opera’s en balletvoorstellingen die in Lincoln Center worden gegeven.

Ook kunt u in Manhattan naar een sportwedstrijd, van onder andere de New York Knicks en de New York Rangers. Vooral Madison Square Garden is dé plek voor een avond uit. Naast sportwedstrijden worden er hier ook optredens gegeven door de grootste artiesten ter wereld.

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief

Zoek tickets