Ellis Island

Ellis Island in New York

Ellis Island staat bij velen bekend als immigratie-eiland; het eiland deed dienst als grenspost voor miljoenen immigranten die naar de Verenigde Staten kwamen om hun dromen te verwezenlijken. Amerika was dan ook ‘land of the free and home to the brave’. The American Dream was voor iedereen weggelegd, iets wat niet vanzelfsprekend was in het thuisland van de immigranten.

Koop uw tickets voor de boot naar het Vrijheidsbeeld en Ellis Island hier

Island of Tears – Eiland van Tranen

Wat velen niet weten, is dat Ellis Island pas vanaf 1892 dienst deed als grenspost voor immigranten. Tot die tijd, gedurende een periode van ongeveer 35 jaar, werden bij het Castle Garden Immigration Depot in Lower Manhattan meer dan 8 miljoen immigranten ingeschreven. Toen Ellis Island werd geopend, passeerden 700 immigranten. De eerste immigrante was de 15 jaar oude Annie Moore. Bij aankomst kregen de immigranten een kort medisch onderzoek (om te bepalen of ze wel of niet verder mochten) en werden er enkele vragen gesteld. Omdat aan ongeveer 2% van deze mensen geen toegang werd verleend vanwege medische of andere redenen, werd Ellis Island ook wel The Island of Tears genoemd.

Ellis Island is vernoemd naar Samuel Ellis die het eiland in 1785 kocht. Vanaf 1808 hoort het eiland bij de Verenigde Staten. Vanaf 1814 deed het eiland gedurende bijna 80 jaar dienst als militair terrein. Vandaag de dag is Ellis Island eigendom van de federale overheid en maakt het deel uit van de staat van New York én de staat van New Jersey. Feitelijk is het eiland gelegen binnen de grenzen van Jersey City. Dit alles heeft historische, maar met name administratieve redenen.

Ellis Island - Museum Ellis Island - Immigranten

Oyster Island – Oestereiland

Ellis Island (samen met Liberty Island en Black Tom) heette ooit Oyster Island vanwege de enorme hoeveelheid oesterbedden die rond het eiland te vinden waren. Gedurende drie eeuwen en totdat landaanwinningprojecten het grootste deel van de oesterbedden verwoestten, fungeerde het eiland als belangrijkste bron van oesters. Deze projecten vormden ook de basis voor argumenten: tot welke staat behoorde het eiland nu eigenlijk? De Supreme Court deed in 1998 uitspraak: het grootste gedeelte van het kunstmatig aangelegde eiland behoorde tot New Jersey terwijl het bestaande eiland (ongeveer 20% van de totale oppervlakte) tot New York behoorde. Dit betekent dat sommige delen van het eiland in de staat New York liggen en andere delen in de staat New Jersey. Dit heeft geen verdere consequenties voor uw bezoek aan het eiland. Ellis Island heeft zelfs een adres: Manhattan Block 1, Lot 201.

Vanaf 1965 maakt Ellis Island deel uit van het Statue of Liberty National Monument. In 1990 wordt het immigratiemuseum geopend waar documenten te vinden zijn van na de zomer van 1887. Documenten van vóór die periode zijn verwoest tijdens een brand.

Erics Tip: In het Ellis Island Museum staan computers waarop iedereen kan zoeken in de immigratie-archieven. Bent u tijdens uw bezoek nieuwsgierig geworden of u ook voorouders heeft die via Ellis Island de Verenigde Staten zijn binnengekomen? Zoek op uw achternaam en wie weet is er een match.

Ellis Island - Museum Ingang Ellis Island - Uitzicht op Manhattan

Ellis Island Bezoeken

Ellis Island is alleen te bereiken met de veerpont. Iedere veertig minuten vertrekt er een ferry vanaf Battery Park, met als eerste stop het Vrijheidsbeeld. Houd er rekening mee dat dit een populair boottochtje is, en dat het dus flink druk kan zijn. Kaartjes voor deze ferry zitten zowel in de New York CityPASS, New York Pass als in de Explorer pass.

Skip the Line Walking Tour

Als u niet in de rij wilt staan, meer wilt weten over Ellis Island, 9/11 Memorial én over het Vrijheidsbeeld, kunt u deelnemen aan de Skip the Line Walking Tour. U hoeft dan niet in de (vaak erg lange) rij te staan en een professionele gids vertelt u alles wat u wilt weten over de geschiedenis van New York.

Boek de Vrijheidsbeeld en Ellis Island tour met gids hier

Ellis Island - Statue Cruises Ellis Island - Registratieruimte

Praktische Informatie

  • Locatie: Ellis Island is gelegen in de haven van New York. De boot vertrekt vanuit Battery Park in Downtown Manhattan en stopt eerst bij het Vrijheidsbeeld.
  • Openingstijden: Dagelijks geopend, behalve op Thanksgiving en eerste kerstdag. De eerste boot vertrekt vanuit Battery Park om 8.30 of 9.00 uur, afhankelijk van het seizoen.


Waar is Ellis Island bekend van?

Ellis Island staat bij velen bekend als het immigratie-eiland. Hier kregen miljoenen immigranten toegang tot de Verenigde Staten om hun dromen waar te maken.

Wat kunt u op Ellis Island doen?

U kunt een bezoek brengen aan het Ellis Island National Museum of Immigration. Lees hier meer over Ellis Island.

Wat was het doel van Ellis Island?

Ellis Island werd van 1892 tot 1924 gebruikt als toegangspoort voor immigratie. Miljoenen immigranten kwamen via het eiland de VS binnen.

Is Ellis Island gratis te bezoeken?

Ja, een bezoek aan Ellis Island is gratis, maar u moet wel een kaartje kopen voor de ferry die u naar het eiland brengt. Dit ticket brengt u ook naar het Vrijheidsbeeld.

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief