Hell’s Kitchen (Clinton), New York

Hells Kitchen in New York

Hell’s Kitchen in New York was een slechte wijk, maar onderscheidt zich tegenwoordig vooral door vele leuke kleine barretjes en restaurants. Niemand in New York weet het exacte verhaal achter de naam Hell’s Kitchen, maar er bestaan vele interessante theorieën over. De buurt wordt ook wel ‘Clinton’ of ‘Midtown West’ genoemd. Die laatste benaming geeft eigenlijk precies de locatie van de buurt aan: in Midtown Manhattan, tussen de Hudson River, 59th Street, Eighth Avenue en 34th Street.

Hell’s Kitchen in Manhattan

Het is een prima uitvalsbasis, met onder meer Central Park en de Broadwaytheaters binnen handbereik. Maar gebruikt u Hell’s Kitchen alleen als uitvalsbasis, dan doet u deze rauwe buurt – en uzelf – eigenlijk tekort. Dit is de melting pot zoals de melting pot moet zijn; met ouderen, gezinnen, yuppen, creatieven, homo- en heteroseksuelen die gemoedelijk naast elkaar leven.

Hells Kitchen in NYC - Wegweizer Hells Kitchen in NYC - 9th Avenue

De geluiden van scheepshoorns en paardenhoeven

Dit stuk stad is volop in ontwikkeling, en nog niet zo extreem populair bij het grote publiek. Dat betekent dat er nog genoeg voor u te ontdekken valt. Vroeger was Hell’s Kitchen een arme, ruige, gevaarlijke buurt, bewoond door Iers-Amerikanen. Inmiddels zijn de huizenprijzen zelfs boven die van de rest van Manhattan uitgestegen en is de buurt op een goede manier levendig en energiek te noemen. Dat is alleen al te merken aan de geluiden die er klinken. De stallen van de paard-en-wagenpaarden zijn hier, wat voor het klik-klakken van paardenhoeven zorgt, en ook de scheepshoorns van de cruiseschepen die hier aanmeren zijn met regelmaat te horen. De Hop-on Hop-off bussen komen ook langs Hell’s Kitchen.

Hells Kitchen in NYC - Clinton Community Garden Hells Kitchen in NYC - 9th en 52nd

De hemelse keuken van Hell’s Kitchen

Ondanks de hoge woonkosten zijn er wel nog – juist! – genoeg betaalbare restaurants en bars. Vooral op 9th Avenue kunt u goed terecht voor een hapje en een drankje. De keukens en de prijzen zijn zo gevarieerd als de mensen die hier leven: van Iers tot Afghaans, van peperdure Wagyubiefstuk tot pizzapunten voor een dollar (bij de Port Authority Bus Terminal!) en van Memphis tot Marseille. Marseille proeft u in het gelijknamige restaurant, Marseille, in gerechten als Bouillabaisse en verse pasta’s. De 5 Napkin Burger die hier wordt geserveerd werd zo’n opzichzelfstaand succes dat ‘Five Napkin Burger’ uitgroeide tot een zelfstandig restaurant, en inmiddels tot een keten. Het eerste filiaal vindt u ook op 9th Avenue, op de hoek van 46th Street. Daar gaat u ongetwijfeld wachtrijen aantreffen, maar dat is hier heel normaal. En dan is er nog John’s Pizza, een van de beste pizzeria’s in town. Deze vindt u op 44th Street, tussen 8th en 9th Avenue. Als u de buurt liever ontdekt met een tour met gids en het wilt combineren met lokale lekkernijen, kijk dan eens naar deze Hell’s Kitchen Food Tour.

Hell’s Kitchen in New York - John's Pizza Hells Kitchen in NYC - Five Napkin Burger

Te land, ter zee en in de lucht

Op West 46th Street vindt u het Intrepid Sea, Air & Space Museum. Hier staat de spaceshuttle Enterprise en het legendarische vliegdekschip Intrepid. Heel bijzonder om dat een keer van dichtbij te zien. Nadat u zich hier even in de wolken heeft gevoeld, loopt u in een moeite door naar de pieren ten zuiden van het museum. Hier kunt u opstappen op de Circle Line, de New York Water Taxi en andere rondvaartaanbieders. En voor wie liever voet aan wal houdt: u kunt hier ook fietsen huren!

Een unieke en bruisende ‘gayborhood’

Hell’s Kitchen staat met z’n bruisende nachtleven en hoge percentage homoseksuele inwoners ook wel bekend als ‘gayborhood’. Ter illustratie: hier staan veruit de meeste gaybars van heel New York, plús het eerste ‘straight-friendly’ hotel ter wereld. Een homohotel ‘waar heteroseksuelen ook welkom zijn’: The OUT NYC. Misschien heeft het te maken met de vele acteurs die hier – dichtbij het Broadwayvuur – wonen. Wat het ook is, de gayscene hier maakt dit stadsdeel juist zo uniek en bruisend. Hell’s Kitchen heeft trouwens ook een eigen Theatre Row op 42nd Street, met zes historische theaters bij elkaar.

Hell's Kitchen in New York - 's nachts

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief


Zoek tickets
van
tot
Zoek tickets