Typisch Amerikaans eten in New York

‘Waar kan ik typisch Amerikaans eten in New York?’ Dat is een vraag die vaak gesteld wordt. Maar: wat ís dan precies ‘typisch Amerikaans eten’? Natuurlijk kom ik dan niet onder mijn favorieten uit: burgers en pizza. Maar wat ook heel Amerikaans is is ‘Southern souldfood’, zoals barbecuegerechten en pulled pork. Daarnaast is er ook de nieuwe Amerikaanse keuken, want ja, ook in de Verenigde Staten evolueert de eetcultuur! In deze top vijf heb ik geprobeerd een mix te maken van restaurants die allemaal op hun eigen wijze de Amerikaanse eetcultuur representeren.
Virgil’s
Gaat u bij Virgil’s Southern-style barbecuerestaurant eten, bestel dan voor de hele tafel de ‘trainwreck fries’ als voorgerecht. Dat klinkt misschien niet heel appetijtelijk, maar dat is het wel. Eigenlijk is het een soort derrie van friet, bacon, kaas en andere lekkere dingen. Voor daarna kan ik de pulled pork aanraden, die is hier echt heel goed. Andere typische gerechten die hier op de kaart staan zijn bijvoorbeeld mac and cheese en hushpuppies. Bovendien maken ze hun eigen sauzen, waarvan er altijd een stuk of vier op tafel staan. Qua interieur: groot en schoon. Ook zeer geschikt om heen te gaan met (kleine) kinderen.
Erics Tip: Als u zin heeft in mac and cheese, ga dan naar STK. Het is inderdaad een steakhouse, maar hun mac & cheese is erg goed.Cowgirl
Hetzelfde idee als Virgil’s, alleen is het eten wat minder goed en de sfeer juist beter. Cowgirl is gevestigd in een leuk straatje in een leuke buurt: Greenwich Village. Ook aan de aankleding is duidelijk aandacht besteed; het is alsof u zo een spaghettiwestern bent binnengestapt. Alleen serveren ze geen spaghetti, maar wel andere pastagerechten met een ‘western twist’, mozzarellasticks in bacon en verse jalapeño’s en een cowboysteak met groene chili en zongedroogde tomaat, om maar wat te noemen. Zorg wel dat u ruimte overlaat voor wat ook wel het beste dessert van New York wordt genoemd: baked potato ice cream. Lijkt op een gepofte aardappel, maar heeft er qua smaak niets mee te maken. Laat u verrassen! U kunt hier terecht voor zowel lunch als diner. Daarnaast is het lekker low key; met een petje op binnenstappen vormt geen enkel probleem. Dat alleen al is natuurlijk ‘typisch Amerikaans’.
Bubby’s
Bubby’s is een typisch Amerikaans restaurant. Dat begon al met zijn openingsdag: Thanksgiving Day 1990. Het inmiddels decennia oude restaurant staat bekend om zijn Amerikaanse cuisine; eenvoudig en vers ‘comfort food’. U kunt er terecht voor brunch met pancakes, burgers en sandwiches op het menu, of een diner bestaande uit bijvoorbeeld BBQ ribs of fried chicken. Bubby’s heeft twee locaties, in Meatpacking District en TriBeCa.
Freemans Restaurant
Freemans Restaurant is een typisch New Yorks restaurant. Het is gelegen aan het einde van een steegje, waardoor het mysterieus is en niet zo gemakkelijk te vinden. Het is er erg sfeervol, het voelt aan als een kleinschalige taverne. Op het menu staan opties als biefstuk, aardappelpuree en een hamburger. Ik had de burger en vond hem erg lekker!
IHOP
IHOP haalt met een wildcard de nummer vijf van deze lijst. Waarom? Deze keten is een kwestie van ‘love it or hate it’. Het is niet bepaald het toonbeeld van ‘sfeervol’, maar laat wel zien hoe honderden miljoenen Amerikanen hun ochtend doorbrengen. In dit – voornamelijk – ontbijtrestaurant heeft u de keuze uit megaveel verschillende Amerikaanse pannenkoeken en siropen voor erover. Ook serveren ze een prima brunch (waarna u echt bomvol het restaurant verlaat) en ‘lumberjack breakfast’ – de van oorsprong Canadese variant op het Engelse ontbijt. O, en ze zijn kampioen in vreemde combinaties. Zelf at ik er bijvoorbeeld ooit een met biefstuk gevulde omelet als ontbijt, als een soort taco. De prijzen liggen heel erg laag. Nogmaals: verwacht hier geen sfeer of wat dan ook, maar wél een echte Amerikaanse belevenis – inclusief ‘unlimited coffee’ en eens in de zoveel tijd ook ‘unlimited pancakes’…. Maak uw borst maar nat!
Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven: