Flatiron Building in New York

Flatiron Building in New York

Het Flatiron Building in New York, ook wel bekend als het Flat Iron Building, is een van de beroemdste bezienswaardigheden in de Big Apple. Dit driehoekige gebouw staat in Nederland ook wel bekend als het strijkijzergebouw in New York, vanwege zijn vorm. Het is te vinden op de hoek van Fifth Avenue en East 23rd Street in Manhattan.

Alles over het Flatiron NY

Als je aan New York denkt, denk je aan de skyline, het Vrijheidsbeeld, de Brooklyn Bridge en natuurlijk het Flatiron Building! Het indrukwekkende gebouw is een echte blikvanger en een plek die zeker op de foto moet. U vraagt zich misschien af waarom dit gebouw het Flatiron Building wordt genoemd. ‘Flat Iron’ verwijst naar een strijkijzer in het Engels, dus de term strijkijzergebouw verwijst naar de speciale vorm van de structuur.

De plattegrond van het Flatiron Building lijkt op een driehoek die taps toeloopt naar een punt. De twee basiszijden van het gebouw zijn een stuk langer zijn dan de twee korte uiteinden. Als u het gebouw van bovenaf bekijkt, ziet u dit meteen. Hoewel het Flatiron Building niet het enige ‘strijkijzergebouw’ ter wereld is, is het waarschijnlijk wel het meest bekende!

Waar is het Flatiron Building?

Er wordt gezegd dat je het Flatiron Building niet kunt missen vanwege de opvallende vorm. Van een afstand gaat het door de kleur en vorm echter bijna helemaal op in de omgeving. Maar geen paniek als u het Flatiron niet meteen kunt vinden! Gebruik mijn gratis Eric’s New York-app om bij het beroemde gebouw te komen.

Als u het exacte adres van het Flatiron-gebouw zoekt: het bevindt zich op 175 Fifth Avenue (tussen East 23rd en 22nd Street) in het Flatiron District. Ja, de buurt is vernoemd naar de beroemde wolkenkrabber! De wijk kreeg deze naam in de jaren tachtig, om huiseigenaren en huurders aan te trekken. Daarvoor heette het, vanwege de vele speelgoedfabrieken die er waren gevestigd, het ‘Toy District’.

Wat is er in het Flatiron Building?

Ik ontvang regelmatig e-mails met de vraag of je het Flatiron Building kunt bezoeken en hoe het Flatiron Building er vanbinnen uitziet. Het antwoord daarop is misschien wat teleurstellend: het gebouw bestaat voornamelijk uit kantoren. Om deze reden is het geen bezienswaardigheid die u kunt bezoeken, zoals het Empire State Building. De magie van het gebouw is voornamelijk te danken aan de constructie, dus een bezoek aan het interieur van het Flatiron is niet nodig. Op de foto toont het gebouw al zijn schoonheid!

Hoe hoog is het Flatiron Building?

Als u voor het Flatiron Building staat, is dat een indrukwekkende ervaring. Het is een flink gebouw en sommige mensen vragen zich af hoe hoog het Flatiron Building eigenlijk is.

De hoogte van het Flatiron Building is precies 86,9 meter, dit betekent dat het in het niet valt bij de andere wolkenkrabbers van de Big Apple. Zeker in vergelijking met het Empire State Building (381 meter zonder de top) of het One World Trade Center (417 meter zonder de top). De hoogte is verder natuurlijk niet zo belangrijk, aangezien het Flatiron Building vooral indruk maakt met zijn mooie buitenkant.

Flatiron Building in New York - Uitzicht Flatiron Building in New York - Klok bij het Flatiron Building

New York Flatiron in de film en op tv

Het New York Strijkijzergebouw, zoals het vaak liefkozend wordt genoemd, is in de loop der jaren een echt symbool van New York geworden. Het is geen verrassing dat het Flatiron Building regelmatig te zien is in films en tv-series. Als het niet per ongeluk wordt vernietigd door het Amerikaanse leger (zoals in de film Godzilla uit 1998), wordt het vaak gebruikt als achtergrond bij scènewisselingen, bijvoorbeeld in Friends. Het gebouw kreeg ook bekendheid als de locatie van de krant Daily Bugle in de Spider-Man-trilogie.

Wilt u alles weten over beroemde filmlocaties in New York? Doe dan de New York TV- en Filmtour om de meest iconische locaties met eigen ogen te zien.

Geschiedenis van het Flatiron Building

Het Flatiron Building New York was technisch gezien niet de eerste wolkenkrabber van New York, zoals vaak wordt gedacht. Deze titel gaat naar The Tower Building, dat in 1889 werd voltooid en 11 verdiepingen hoog was. In 1902, dertien jaar nadat het Tower Building was voltooid, werd het Flatiron Building gebouwd. The Tower Building werd in 1913 weer afgebroken en bestaat dus niet meer. De oudste wolkenkrabber van New York die nog overeind staat, is dan ook het Flatiron Building.

De geschiedenis van het Flatiron Building begint met architect Daniel Burnham, die de opdracht kreeg voor het ontwerp en de bouw. Burnham was tijdens zijn leven een van de beroemdste architecten in Amerika. Zijn gedurfde ontwerp van het Flatiron NY leverde hem aanvankelijk veel spot op in de New Yorkse kranten. De New York Tribune omschreef zijn werk als een “miezerig fluitje van een cent” en “de grootste levenloze onruststoker van New York”.

Gelukkig omarmde de bevolking het Fuller-gebouw (zoals het gebouw oorspronkelijk werd genoemd) wel meteen en doopte het het Flatiron Building. De bouw duurde slechts een jaar, door gebruik van een nieuwe stalen frameconstructie. Dit heeft zeker bijgedragen aan de groeiende bekendheid van het gebouw.

Het Flatiron heeft 22 verdiepingen, die vanaf het begin zijn bedoeld als kantoorruimtes. In 1959 nam uitgeverij St. Martin’s Press haar intrek, die geleidelijk aan extra kantoorvloeren huurde en vanaf 2004 zelfs de enige huurder van het pand was. Ook na de laatste grote renovatie blijft het Flatiron New York dienst doen als kantoorgebouw.

In 1989 werd de New York Flatiron uitgeroepen tot nationaal historisch monument, een titel die het gebouw alleen maar populairder maakte. De waarde van het pand wordt momenteel geschat op $ 190 miljoen. U heeft dus een heel duur strijkijzer voor uw lens als u er een foto van maakt.

Flatiron Building in New York - Madison Square ParkFlatiron Building in New York - Avond

Waarom is het Flatiron Building zo beroemd?

Het Flatiron Building in New York staat bekend om zijn speciale vorm en enkele andere redenen. Lees meer.

Kun je het Flatiron Building bezoeken?

Het Flatiron Building is geen uitkijkplatform zoals het Empire State Building. Er zijn voornamelijk kantoren in het gebouw.

Waar in New York is het Flatiron Building?

Het Flatiron Building bevindt zich in Midtown New York, om precies te zijn in het Flatiron District. Het exacte adres vindt u in dit artikel.

Wat zit er in het Flatiron Building?

Het Flatiron Building is geen hotel, zoals vaak wordt aangenomen. Het heeft wisselende huurders gehad, voornamelijk kantoren.

Heb ik kaartjes nodig voor het Flatiron Building?

Het Flatiron Building is geen attractie waarvoor tickets verplicht zijn, aangezien er geen uitkijkplatform is. Het is niet mogelijk om de binnenkant van het gebouw te bezoeken.

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief