Filmlocaties in New York

Filming Locations in New York

Het vinden van filmlocaties in New York is niet altijd even makkelijk, aangezien veel films en tv series in een studio opgenomen worden. Het lijkt alsof de films zich in New York City afspelen, maar er wordt vaak gebruik gemaakt van studio achtergronden. Desalniettemin zijn er veel typische New Yorkse films en series die zich duidelijk in de Big Apple afspelen. Hieronder vindt u een overzicht van de bekendste filmlocaties!

New York Films

Als er één restaurant in New York is die u direct herkent uit een film, dan is het vrijwel zeker Katz’s Delicatessen in de Lower East Side. Gaat er nog geen belletje rinkelen? Misschien kent u de beroemde restaurant scene uit de film “When Harry met Sally”, die de filmgeschiedenis is ingegaan. Als u het beroemde “I’ll have what she’s having” wilt bestellen, maar u durft het niet, neem dan gewoon een pastrami sandwich. Trouwens, boven de beroemde tafel waar Meg Ryan en Billy Crystal zaten, hangt nu een bijpassend bord.

Er is ook nog het bekende gebouw met het adres 14 North Moore Street in TriBeCa. Dit is de brandweerkazerne van Hook & Ladder Company 8, wat het hoofdkantoor van de Ghostbusters was in de film uit 1984. Sindsdien komen bezoeker massaal naar deze brandweerkazerne. Hetzelfde geldt voor het Flatiron Building, dat het hoofdkantoor is van de krant de Daily Bugle uit “Spider-Man” of het Brooklyn Battery Tunnel Ventilation Building, het kantoor van de “Men In Black”. Als u fan bent van Marvel of DC Comics, dan is de Superhelden Tour in New York een must om nog meer locaties te zien.

Filming Locations in New York - Friends Filming Locations in New York - Ghostbusters

Soms speelt een film zich af in New York, maar worden andere steden gebruikt als filmlocaties. Veel scènes in de “Joker” film uit 2019 zijn daadwerkelijk opgenomen in Newark, New Jersey. Echter maakte één bepaalde scène een gemiddelde trap in de Bronx tot een cultlocatie kort na de release van de film. U vindt de zogenaamde Joker Stairs op 1150 Anderson Avenue.

Klassieke New York Films

Natuurlijk mag een klassieke zwart-wit film niet ontbreken in deze lijst. Het fantastische uitzicht op de Queensboro Bridge en de East River uit de scène van “Manhattan” is nog steeds te bewonderen vanaf 58th Street. De bruglichten zullen helder schijnen, maar u kunt ook verwachten dat de lantaarnpalen langs het water aan zullen staan. Deze waren speciaal voor de film uitgeschakeld.

Nu we het toch over klassiekers hebben: de juwelier Tiffany & Co. New York (op de hoek van Fifth Avenue en East 57th Street) is voor iedereen bekend uit “Breakfast at Tiffany’s”. Tegenwoordig hoeft u niet meer buiten te ontbijten zoals Audrey Hepburn, u kunt dit eleganter doen in het in-house Blue Box Café. Als u meer van dit soort filmlocaties wilt ontdekken, dan is de klassieke filmtour in New York een goed idee. Tijdens deze tour leert u meer over deze films en ontdekt u andere spannende filmlocaties in New York.

Home Alone 2: Lost in New York filmlocaties

Het Plaza Hotel in de beroemde kerstfilm “Home Alone 2: Lost in New York” is ook onvergetelijk als filmset. Uw innerlijke kind zal waarschijnlijk teleurgesteld zijn als ik u vertel dat de speelgoedwinkel “Duncan’s Toy Chest” niet in New York bestaat, maar in Chicago. Echter verschijnen veel echte New York attracties wel in de film, zoals het Empire Diner, Battery Park, de Gapstow Bridge en Bethesda Terrace evenals Wollman Rink in Central Park en natuurlijk het Rockefeller Center.

Als u, net als Kevin, graag de prachtige kerstversieringen in december wilt ervaren, dan raad ik de Dyker Heights Christmas Lights Tour aan. Hier ziet u prachtig versierde huizen die u normaal gesproken alleen in films en op tv ziet – een waar spektakel!

Filming Locations in New York - Home Alone Filming Locations in New York - Home Alone Dyker Heights

New York Series

New York is voor tv series honderden keren als filmlocatie gebruikt, hierdoor is de Big Apple bijna dagelijks op tv te zien. In “CSI:NY” jagen rechercheurs negen seizoenen lang op criminelen, terwijl in “Brooklyn Nine-Nine” een chaotische groep politieagenten misdaden in de stad oplost. De series “Mad Men” en “The Marvelous Mrs. Maisel” tonen daarentegen New York in de jaren 50 en 60. Heeft u meer een voorkeur voor een moderne kijk op New York dan zult u in “Master of None” veel scènes uit Manhattan vinden, waaronder een helikoptervlucht in het tweede seizoen.

Friends New York locaties

Wanneer u aan New York en tv shows denkt dan zal één van uw eerste gedachten “Friends” zijn (ook al werd de serie in een filmstudio in Los Angeles opgenomen!). Helaas bestaat het Central Perk Café, waar de zes vrienden regelmatig samenkwamen, in het echt niet. Het gebouw op de hoek van Grove en Bedford Streets in Greenwich Village diende echter als de buitenkant van het appartement van Monica en Rachel, er zit ook een restaurant in. The Little Owl is een eenvoudige plek, maar een leuke ervaring. U kunt het duur maken, maar dat hoeft niet als u bijvoorbeeld een hamburger met frisdrank bestelt. New York heeft dus toch nog een beetje “Friends” in zich! U kunt ook winkelen bij Bloomingdale’s en als u geluk heeft, kunt u een Rachel tegen komen. Voor wie echt de sets van Friends wil verkennen, is er nu The FRIENDS Experience die u kunt bezoeken.

Sex and the City locaties in New York

Een serie waarin New York bijna een hoofdrol speelt is “Sex and the City”. Carrie’s appartement (66 Perry Street) trekt elk jaar zoveel bezoekers dat de eigenaren de trap hebben afgezet. Als u uzelf wilt onderdompelen in de wereld van Carrie, Miranda, Samantha en Charlotte dan is de Sex and the City Tour een van de beste opties.

How I Met Your Mother in New York

Net zoals “Friends” draait het bij “How I Met Your Mother” ook om een groep vrienden die in New York wonen. Ted’s appartement is op de hoek van Amsterdam Avenue & W 75th Street. Maar verwacht hier niet McLaren’s Pub. Helaas bestaat deze niet echt. Het goede nieuws is dat u McGee’s Pub (250 West 55th Street) kunt bezoeken, de inspiratie voor de favoriete bar uit de serie. Echte fans moeten ook een bezoek brengen aan Gray’s Papaya (2090 Broadway), waar Ted en Robin oudejaarsavond vierden en waar de hotdogs echt heerlijk zijn!

Gossip Girl locaties in New York

Een andere New York-serie waar NYC een grote rol in speelt, is de tiener dramaserie “Gossip Girl”. Deze serie volgt het leven van bevoorrechte tieners in de Upper East Side. In Gossip Girl zijn de filmsets van net zo’n hoge kwaliteit als de sieraden die Serena en Blair dragen: Te beginnen met de eerste scène in Grand Central Terminal, via de trappen van het Met Museum naar het Empire State Building. Ontdek meer Gossip Girl-locaties in New York tijdens de Gossip Girl Tour.

Filmlocaties in New York Gossip Girl - The Met trappen Filmlocaties in New York - Gossip Girl

The Sopranos locaties in New York City

Hoewel The Sopranos, een gewaardeerde misdaaddrama-serie over Italiaans-Amerikaanse gangsters, zich voornamelijk in New Jersey afspeelt, zijn Tony Soprano, zijn vrienden en zijn rivalen ook te zien in Italiaanse restaurants van New York City. De beroemdste filmlocatie in NYC is de Mulberry Street Bar in Little Italy, in de serie bekend als Averna Social Club, de thuisbasis van de New Yorkse maffia. Benito One, Caffé Palermo, Caffé Roma en Bamonte’s in Brooklyn komen ook in de serie voor. Als u alle iconische filmlocaties in New Jersey wilt zien, kan ik The Sopranos Tour aanbevelen voor elke Sopranos-fan.

Bekende film locaties in New York

Wanneer u aan een film of serie, die zich afspeelt in New York, denkt dan schieten er ongetwijfeld meteen meer voorbeelden te binnen. New York is absoluut een van de meest populaire steden in film en televisie! Bekijk de onderstaande lijst voor nog meer bekende plekken die je niet mag missen als je een film- of seriefan bent.

Brooklyn Bridge

De Brooklyn Bridge is een van de herkenningspunten van de Big Apple en hierdoor wordt deze vaak gebruikt als een filmset voor New York. In de meeste gevallen is de brug niet alleen het decor voor een film, maar heeft het ook een zekere betekenis voor het romantische verhaal in de film of serie. In de film “Sex and the City” ontmoet Miranda bijvoorbeeld Steve op de Brooklyn Bridge als teken van het nieuwe begin van hun relatie. In “Enchanted” probeert Prins Edward, uitgerust met allerlei New York fanartikelen, daar zijn geliefde Giselle terug te winnen. En in “Kate & Leopold” is de Brooklyn bridge zelfs het verbindende element tussen heden en verleden.

Filmlocaties in New York - Sex and the City Brooklyn Bridge Filmlocaties in New York - Brooklyn Bridge

Grand Central Terminal

Grand Central Terminal is ook een populaire filmlocatie. De indrukwekkende architectuur en de grote vlag maken het gebouw een eye-catcher die vaak als decor in films gebruikt wordt. Geen wonder dus dat het grootste treinstation van New York in zoveel films voorkomt, zoals in “Eternal Sunshine of the Spotless Mind”, “Superman”, “Girl on the Train”, “North by Northwest” en “21 Bridges”.

Empire State Building

In een lijst met de bekendste New York filmlocaties mag het Empire State Building, een icoon van de Big Apple, natuurlijk niet ontbreken. Al in 1933 was de meest bekende wolkenkrabber van New York al een ster in de film “King Kong”. In de remake van 2005 klimt de gigantische aap het gebouw op. Het Empire State Building is ook bekend van de laatste scène in “Sleepless in Seattle” en uit de kerstfilm “Elf” waar de hoofdrolspeler zijn vader zoekt in het gebouw.

Central Park

Central Park komt in ontelbare filmproducties voor, hier kunt u dus een heel lange lijst van film en serie locaties in New York maken! In “Die Hard: With A Vengeance” rijden John McClane en Zeus een taxi roekeloos dwars door het park heen, terwijl in “Home Alone 2: Lost in New York” het park meerdere keren een toevluchtsoord voor Kevin is. In “Avengers” komen de superhelden bijeen bij het Bethesda Terrace en in de film “New York, I love you” is Central Park natuurlijk een must als filmlocatie. Als u meer wilt weten over de locaties in Central Park, dan raad ik de Central Park Filmlocaties Wandeltour aan.

Filmlocaties in New York - Central Park Filmlocaties in New York - Avengers Central Park

American Museum of Natural History

Het American Museum of Natural History is niet alleen de werkplek van paleontoloog Ross uit “Friends”, ook in “How I Met Your Mother” kwam het museum voor, als locatie voor een fondsenwervingsgala. Barney beweert hier dat hij als kind de beroemde blauwe walvis van het plafond af getrokken heeft. Verder was het museum een decor in “Men in Black 2”, “The Devil Wears Prada” en “One Fine Day”. En niet te vergeten: de film “Night at the Museum” met Ben Stiller gaat ook over het museum en zijn exposities.

Public Library

Ook al staat de Public Library niet bovenaan op elke New York bezienswaardigheden lijst, moeten film- en seriefans deze plek zeker niet overslaan. In de filmgeschiedenis is de New York Library net zo bekend als de belangrijkste attracties van de stad. “The Ghostbusters” waren hier op zoek naar spoken, Carrie wil er gaan trouwen in “Sex and the City” en in “The Day After Tomorrow” is de Public Library het laatste toevluchtsoord in een ijzige wereld.

Filmlocaties in New York - Public Library Filmlocaties in New York - The Day After Tomorrow Public Library

Waar worden er op dit moment opnames gemaakt in New York?

Als fan van films of series is er niets beter dan het filmwereldje in New York mee te maken – de kans om hier getuige van te zijn is zeker niet onmogelijk. Er wordt bijna altijd wel een film of serie opgenomen ergens in New York! Als er bijvoorbeeld een straat afgesloten is, dan is de kans groot dat daar iets opgenomen wordt.

Met een beetje geluk kunt u tijdens uw verblijf een scène of twee meepikken – of als u vastbesloten bent, kunt u vooruit plannen en op internet kijken voor huidige filmlocaties in New York. Als u meer wilt weten over films in New York, dan moet u zeker de New York TV- en Filmtour doen! Daar zult u veel originele locaties in New York zien en wie weet ziet u zelfs een film live worden opgenomen in New York.

Filmlocaties in New York - No Parking

Welke films zijn in New York opgenomen?

Het aantal films die opgenomen zijn in New York is ongelofelijk groot. U kunt hier een selectie van deze films vinden.

Waar vinden er op dit moment opnames plaats in New York?

Er wordt bijna altijd een film opgenomen ergens in New York, het is dus alleen een kwestie van tijd voordat u een locatie ontdekt. U kunt hier meer informatie vinden.

In welk hotel was “Home Alone 2: Lost in New York” opgenomen?

Veel bekende plekken in New York maken hun opwachting in de film “Home Alone 2: Lost in New York”, waaronder het Plaza Hotel.

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief