Menu
Stuur een Whatsappje naar +316 888 00 666
2.2m
Stopover IJsland op weg naar New York

Stopover IJsland op weg naar New York

Stopover in IJsland op weg naar New York

Stopover in IJsland op weg naar New York; misschien is het niet het eerste waar u aan denkt als u net in de fijnste stad op aarde bent geweest. Toch is het een heel bijzondere ervaring om na alle drukte in de bruisende Big Apple nog even de rust op te zoeken in het betoverende IJsland, voordat u weer in uw dagelijkse routine belandt. De gletsjers en geisers, de mineraalbaden, de grote lege vlakten, de supervriendelijke mensen; het ligt allemaal op u te wachten. Waarom u nog wat dagen IJsland aan uw reis zou plakken? Het antwoord is: waarom niet? Het wordt u heel makkelijk gemaakt: een ticket met tussenstop kost, mits u ruim op tijd boekt, niet meer dan een normaal ticket naar New York en met een Nederlands paspoort heeft u geen extra visum nodig. Een stop van twee à drie dagen is naar mijn idee lang genoeg.

Overnachten in Reykjavik

Voor uw overnachting raad ik het laagdrempelige designhotel Reykjavik Lights aan. Een strak, licht en modern ingericht hotel met een écht Noordelijk gevoel – niet in de laatste plaats door de kunst aan de muren en het prachtige uitzicht dat de meeste kamers bieden. Ook het Kex Hostel is een aanrader. Schrik niet van het woord ‘hostel’, want het heeft veel meer weg van een hotel dan van een jeugdherberg. Het is centraal gelegen, u kunt er heerlijk eten en u kunt er gewoon een eigen kamer boeken. Bovendien is het met veel smaak ingericht. Er hangt een vintage sfeer, die zelfs een beetje aan New York doet denken. Onder meer door de stenen muur in de gemeenschappelijke ruimte.

Stopover in IJsland op weg naar New York - Reykjavik Stopover in IJsland op weg naar New York - Reykjavik uitzicht op meer

Ongerepte natuur

Voor veel mensen zal een stopover in IJsland het enige moment zijn dat ze ooit in dit land verblijven. Bent u er maar kort, dan zijn er twee dingen die u écht moet meemaken: de beroemde Blue Lagoon en de Golden Circle. Deze dagtour brengt u in 11 uur langs de Golden Circle, Kerid Volcanic Crater en de Blue Lagoon. De laatste stop van de tour is bij de Blue Lagoon. Hier kunt vervolgens tegen bijbetaling genieten en ontspannen in het warme water van de Blue Lagoon, voor u weer terugkeert naar uw hotel.

Stopover in IJsland op weg naar New York - Blue Lagoon Stopover in IJsland op weg naar New York- Waterfall

Ook een absolute aanrader is de Golden Circle Dagtrip vanuit Reykjavik. Tijdens deze tour ziet u IJsland zoals u het kent uit de reisgidsen: ongerept, met spuitende geisers, eeuwenoude vulkanen en kletterende watervallen. Spendeert u wat meer tijd in IJsland, boek dan ook nog de Walvisspot Tour vanuit Reykjavik. Met een warme overall aan – die krijgt u daar – vaart u in drieënhalf uur, of met een speedboot in tweeënhalf, langs walvissen en dolfijnen. De kans dat u een walvis tegenkomt is maar liefst 90%. Blijkt u een pechvogel te zijn, dan mag u later, zonder extra kosten, nog een poging wagen.

Stopover in IJsland op weg naar New York - Lava Stopover in IJsland op weg naar New York- Geyser

Noorderlicht

Staat het zien van het noorderlicht al tijden op uw bucketlist? Hier is uw kans! In IJsland heeft u een grote kans het bijzondere natuurfenomeen te ervaren. De kans is aanzienlijk groter als u in de wintermaanden gaat, maar houd er rekening mee dat het enorm koud kan zijn. Vergeet dus niet uw thermo-ondergoed in de koffer te stoppen! Wilt u de kans vergroten? Sluit dan aan bij de Noorderlichttour met Kleine Groep vanuit Reykjavik met een Super Jeep. Uw gids weet namelijk precies waar de kans om iets te zien het grootst is, en mocht het toch op een teleurstelling uitlopen, dan mag u gratis en voor niets de volgende keer weer mee.

Vis en bier

IJsland is bij uitstek een land om heel veel lekkere, verse vis te eten. Ze eten er zelfs walvis… Maar ook de lamsgerechten zijn om over naar huis te schrijven, en hotdogs maken kunnen ze ook. Spoel alles weg met een goed glas bier. De IJslanders zijn er dol op. In de Vikingtijd was het niet aan te slepen, maar vanaf 1915 werd het gele goud er verboden. Toen dat verbod in 1989 (!) werd opgeheven, werd besloten om een nationale ‘bierdag’ in het leven te roepen. Wees dus op uw hoede, mocht u op 1 maart in het land zijn!

Bij Islandic Fish and Chips eet u heerlijke… juist. Welke soort vis u krijgt is afhankelijk van het moment dat u er bent; dat ligt namelijk aan de vangst. Vergeet niet de traditionele skyr-dip erbij te bestellen. Dat is een yoghurtachtige dip, verkrijgbaar in smaken als truffel/dragon, gember/wasabi en mango.

Voor ontbijt of brunch loont het de moeite om een omweggetje te maken naar Bergsson Mathús. Alleen de koffie is het al waard, om maar te zwijgen over het gevarieerde aanbod aan verse producten en de ontspannen sfeer die er hangt. Pas wel op dat u er niet té lang blijft hangen, want er is genoeg te ontdekken in dit mooie land.

Stopover in IJsland op weg naar New York - zeevruchten Stopover in IJsland op weg naar New York - Icelandic Fish and Chips

Financiële zaken

IJsland staat erom bekend duur te zijn. Ik moet zeggen dat ik dat zelf wel mee vond vallen. In ieder geval vallen de prijzen voor eten mee, vooral als u weet dat u geen fooi hoeft te geven; alle rekeningen zijn inclusief. Als u gaat winkelen zult u wel merken dat u iets meer geld kwijt bent dan u gewend bent, maar vooral vergeleken met New York is Reykjavik niet bepaald een shoppingparadijs.

Erics New York Download de gratis app in de App Store
App store Google play
Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief


Zoek tickets