Fooi geven in New York

Fooi geven met creditcard in New York

Fooi geven in New York is, in tegenstelling tot in Nederland, de normaalste zaak van de wereld. Niet alleen de ober krijgt fooi – nee, tippen gebeurt in New York in restaurants, bars, clubs, taxi’s, schoonheidssalons en zelfs wanneer iemand u helpt met uw bagage.

Fooi geven is in New York meer dan een blijk van waardering van goede service. Het is eigenlijk gewoon verplichte kost, waarmee rekening wordt gehouden bij het salaris van het personeel. Bij het presenteren van de rekening wordt er echt van uitgegaan dat u er nog een tip bovenop geeft. In een restaurant geven de locals minstens achttien procent fooi.

Fooi bij verschillende soorten dienstverlening

Toeristen die New York bezoeken zijn niet altijd even bekend met het fenomeen ‘fooi’. Om u een idee te geven van wat gebruikelijk is heb ik hier wat tips voor u verzameld.

Fooi geven in restaurants

Fooi geven in restaurants in New York is belangrijk, aangezien het een essentieel deel van de inkomsten van het personeel vormt. Het is heel gebruikelijk dat restaurantmedewerkers weinig betaald krijgen en de fooi het salaris als het ware compleet moet maken. Vergeet daarom niet om uw ober of serveerster die paar extra dollars te geven.

De hoeveelheid fooi berekent u het makkelijkst door de btw te verdubbelen. In restaurants in New York City is het gebruikelijk om twintig procent fooi te geven. De btw bedraagt er 8,875%, dus wanneer u dit bedrag verdubbelt en naar boven toe afrondt zit u wel ongeveer goed. Of de fooi over het bedrag in- of exclusief btw-bijtelling moet worden berekend is een beetje onduidelijk, maar de meeste mensen kiezen ervoor om de fooi te berekenen over het bedrag inclusief btw. Bovendien kunt u op dit moment ook een toeslag verwachten van maximaal 10 procent van de rekening, als ondersteunende maatregel voor het herstel tijdens de COVID-19-pandemie.

Sommige chiquere restaurants hebben een toiletjuffrouw. Deze verwacht in principe $ 1 tot $ 2 fooi. Bij de garderobe geeft u $ 1 fooi.

Betalen met een creditcard

Vraag uw ober om de ‘bill’ of de ‘check’, of geef simpelweg aan dat u wilt afrekenen. De ober zal u vervolgens de rekening voorschotelen, al dan niet in een klein boekje. Hoe dan ook: bestudeer hem nauwkeurig. Normaal gesproken zult u zelf een berekening moeten maken en de fooi aan het totaalbedrag moeten toevoegen. Soms wordt u gevraagd om 15, 18 of 21% fooi te geven. U kunt dit bij het bedrag laten optellen, maar ook achteraf in cash betalen. Leg uw creditcard op het schoteltje of in het boekje. De ober zal het meenemen en behandelen, om vervolgens terug te keren met een bonnetje dat u zult moeten ondertekenen, een kopie voor uzelf en uw creditcard. Het is hartstikke veilig om in New Yorkse restaurants met uw creditcard te betalen; u hoeft niet bang te zijn dat u teveel betaalt.

Fooi geven in New York Tip geven in New York

Fooi geven in bars en zelfservicecafés

In zelfservicegelegenheden is het gebruikelijker om het bedrag naar boven af te ronden dan dat u echt een aparte fooi achterlaat. In een bar is $ 1 tot $ 2 per drankje een gangbaar bedrag. Hier kunt u het geld gewoon op de bar leggen.

Fooi geven in een taxi

Bij lange taxiritten in New York is het gebruikelijk tien tot vijftien procent bij de rekening op te tellen, terwijl u er bij kortere ritjes vanaf komt met het naar boven toe afronden van het bedrag. Het is verstandig om wat losgeld op zak te hebben wanneer u aankomt in New York. Zelfs als u uw transport vanaf het vliegveld naar het hotel al vooraf geregeld heeft, verwacht de chauffeur nog steeds een fooitje.

Fooi in het hotel

Ook in uw hotel in New York zal het personeel tip van u verwachten. Als het personeel u helpt met het sjouwen van uw koffers, dan wordt hiervoor $ 1 tot $ 2 per tas verwacht. Houdt de portier een taxi voor u aan, dan zult u hem $ 1 ‘moeten’ geven. En de schoonmaker hoopt eveneens op $ 1 tot $ 2 voor een paar nachten schoonmaken – mits de kamer schoon is natuurlijk.

Fooi voor de gids

Een van de beste manieren om New York te ontdekken is door middel van een begeleide tour. Als algemene regel geldt dat u ook de begeleider van uw rondleiding een fooitje geeft. Hier is $ 5 tot $ 10 een mooi bedrag. Dit geldt overigens niet bij de Hop on Hop off-bustour.

Fooi in een schoonheidssalon

New York biedt u de mogelijkheid om schoonheidsbehandelingen te ondergaan tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Op iedere hoek vindt u wel een nagelstudio of kapperszaak, en bij de meesten kunt u gewoon binnenlopen zonder afspraak. Uw nagelstylist rekent op een tip van vijftien tot twintig procent. Hetzelfde geldt voor de kapper. Het is zelfs niet gek om degene die uw haar wast twee tot vijf dollar te geven. Als u twijfelt over wat precies de bedoeling is, kunt u het altijd navragen bij het personeel. Fooi dient hier trouwens vrijwel altijd contant betaald te worden.

Erics Tip: Er zijn veel discussies gaande over dit onderwerp. Fooi geven is natuurlijk iets heel persoonlijks, dus zie bovenstaand advies als een richtlijn. Dit is hoe ik, als New Yorker, en mijn vrienden het doen. Geef (zoveel) fooi als u het waard vindt, maar onthoud wel dat het loon van de medewerkers ervan afhankelijk is.

Misschien vindt u dit ook interessant:

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief


Zoek tickets
van
tot
Zoek tickets