Carnegie Hall in New York

Koop tickets nu
Carnegie Hall in New York City

De Carnegie Hall in New York is het meest beroemde concertgebouw in de stad. Sinds de opening in 1891 vonden er meer dan 46.000 optredens plaats, en daar zaten hele grote namen tussen uit de klassieke én de populaire hoek van muziek. Carnegie Hall werd in 1890 gebouwd door en vernoemd naar Andrew Carnegie. Grappig feitje: deze – van oorsprong Schotse – familienaam wordt uitgesproken als ‘CarNEgie’, maar de naam van het gebouw wordt uitgesproken als ‘CARnegie’. Vooruit, nog een: heeft u last van een kuchje, dan komt het personeel u vanzelf keelsnoepjes brengen. Dat is pas service!

Carnegie Hall, concertgebouw met allure

Van buiten is Carnegie Hall niet bijzonder indrukwekkend, maar van binnen des te meer. Dat begint al in de hal, waar u zonder kaartje in mag. Het gebouw bestaat uit drie zalen. De ‘main hall’ – tegenwoordig Isaac Stern Auditorium / Ronald O. Perelman Stage – biedt ruimte aan 2800 mensen; de Judy and Arthur Zankel Hall eronder aan 600 mensen en de Joan and Sandford I. Weill Recital Hall aan 250 mensen. Ik heb ze nog niet allemaal uitgeprobeerd, maar er wordt van deze zalen gezegd dat ze geen écht slechte zitplaatsen hebben, alleen de beenruimte op de balkons is wat aan de kleine kant. Moet gezegd: de akoestiek van Carnegie Hall maakt alles goed. Dit is een concertgebouw met allure en het is echt een ervaring om hier een concert bij te wonen als u wat langer in New York verblijft.

Carnegie Hall’s grote namen

De groten der aarde hebben hier opgetreden. Wat dacht u van Tchaikovsky, Rachmaninoff, Maric Callas en Luciano Pavarotti? Maar het is niet alleen klassiek wat de klok slaat in Carnegie Hall. Er stonden ook jazzgrootheden als Miles Davis, Billie Holiday en Ella Fitzgerald. En het gebouw kent zelfs een rijke historie aan ‘popartiesten’: The Beatles, The Rolling Stones, Frank Sinatra, Bob Dylan, Josephine Baker, Stevie Wonder, David Bowie, Nat King Cole en – ja, echt – Jay Z.

Rose Museum of rondleiding

In het Rose Museum dat bij het theater hoort worden allerlei oude programmaboekjes tentoongesteld, net als foto’s, video’s en nog veel meer. Groot is het niet, dus maak er niet teveel moeite van, maar als u toevallig in de buurt bent is het wel leuk om even rond te neuzen. Ook kunt u een rondleiding krijgen door het gebouw. Hiervoor kunt u de New York Pass gebruiken. In principe vinden deze rondleidingen elke dag een paar keer plaats, en krijgt u ook een kijkje achter de schermen. Deze dingen zijn echter afhankelijk van voorstellingen en repetities. Hoe dan ook, de gidsen weten veel te vertellen en de tour duurt ongeveer een uur. Weet wel dat het verboden is om foto’s te maken en dat er tussen 1 juli en 1 oktober geen tours zijn. Het museum is dan ook gesloten.

Carnegie Hall Midtown

Carnegie Hall ligt in Midtown, net onder Central Park. Dat betekent dat er heel veel restaurantjes in de buurt zijn om ervoor te zorgen dat uw maag niet zal knorren tijdens het concert. Een dikke aanrader is Trattoria Dell’Arte. Deze Italiaanse zaak zit recht tegenover Carnegie Hall en snapt wat zijn klanten willen: een gastvrije sfeer en heerlijk eten. Ook bijzonder, en passend bij een bezoekje aan het concertgebouw is de Russian Tea Room. Zodra u binnenstapt is het alsof u terug in de tijd bent gereisd, rechtstreeks naar de roaring twenties.

Hoe kom ik bij Carnegie Hall?

Er gaat een grapje de ronde, dat begon toen een passant aan violist Jascha Heifetz vroeg: ‘Kunt u mij vertellen hoe ik bij Carnegie Hall kom?’ Heifetz antwoordde: ‘Oefenen, oefenen, oefenen!’ Voor degenen met wat minder hoge ambities, die genoegen nemen met de gasteningang, is het het makkelijkst om met de metro te gaan. Deze lijnen stoppen er:

A, C, B, D, of 1 naar 59th Street / Columbus Circle
N, Q, R naar 57th Street / Seventh Avenue
B, D, E naar Seventh Avenue
F naar 57th Street / Sixth Avenue

U kunt ook de bus nemen: M5, M7, M10, M20, M31, M57 en M104 stoppen vlakbij, evenals de Hop-on Hop-off bussen.

Kaartjes kopen voor concerten in Carnegie Hall

Bent u van plan een optreden in Carnegie Hall bij te wonen? Kaartjes kopen voor Carnegie Hall is simpel, maar zorg wel dat u er op tijd bij bent! Het is lastig een prijs aan te geven, aangezien deze afhankelijk is van het soort voorstelling en de zitplaats.

Carnegie Hall in New York - Concertgebouw

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief


Zoek tickets
van
tot
Zoek tickets