Chrysler Building in New York

Chrysler Building in New York

Het Chrysler Building in New York is een iconische wolkenkrabber met zilverkleurige top in Manhattan. Het 77 verdiepingen tellende gebouw is 319 meter hoog. Het is gebouwd tussen 1928 en 1930, als hoofdkantoor van het autoconcern van Walter Chrysler. Aan hem dankt het gebouw dan ook zijn naam. Het Chrysler Building in New York (soms verkeerd gespeld als Crysler New York) was zelfs even het hoogste gebouw ter wereld. Op deze ranglijst werd het echter alweer snel van de troon gestoten, toen het Empire State Building in 1931 zijn deuren opende.

Chrysler Building bij Grand Central

Het Chrysler Building ligt vlakbij Grand Central Terminal, aan de oostkant van Manhattan, en is hiermee een bepalend onderdeel van de skyline. Het wordt door verschillende bedrijven gebruikt als kantoorgebouw. Het is gebouwd in sierlijke art-decostijl, met een herkenbare spits die bestaat uit zilverkleurige bogen. Op de toren bevinden zich ornamenten die geïnspireerd zouden zijn op auto’s, een referentie aan de eerste pandeigenaar Walter Chrysler. Het gebouw is meerdere keren gebruikt voor filmopnames en animaties. Zo is het onder meer decor in Spider-Man en Men in Black 3.

Cloud Club

In de jaren 30 van de vorige eeuw bevond zich een iconische club in het Chrysler Building: the Cloud Club. Deze speakeasy was gelegen op de 66ste, 67ste en 68 verdieping van de wolkenkrabber en kon vele magnaten, onder wie uitgever Condé Nast en natuurlijk Walter Chrysler zelf, tot zijn vaste klantenkring rekenen. De Cloud Club sloot in 1979 zijn deuren.

Erics Tip: Het Chrysler Building is een van de bekendste gebouwen in New York. Vooral de iconische bovenkant is beroemd, op straatniveau zullen veel minder mensen het herkennen. Vanaf 42nd Street, ter hoogte van Grand Central, heeft u een mooi uitzicht op het gebouw. Al is het uitzicht vanaf het nabijgelegen One Vanderbilt The Summit nóg iets beter. Vanaf hier heeft u een prachtig zijaanzicht op het Chrysler Building, dat relatief dichtbij ligt.

Chrysler Building Observation Deck

Veel mensen vragen zich af of ze het Chrysler Building kunnen bezoeken. De toren is vooralsnog niet toegankelijk voor publiek. U kunt als u geluk heeft alleen snel een kijkje nemen in de imposante lobby. Er zijn echter plannen voor een Chrysler Building Observation Deck. Dit uitkijkpunt zal op de 61ste verdieping van het gebouw komen en een geweldig uitzicht geven op Manhattan. Eindelijk is er de gelegenheid om het Chrysler Building te bezoeken!

Wat is het adres van het Chrysler Building?

Het adres is 405 Lexington Avenue, tussen E 42nd en E 43rd Street.

Heeft het Chrysler Building een observatiedek?

Nog niet, maar er zijn plannen om er een te openen! Lees hier meer.

Hoe hoog is het Chrysler Building?

Het Chrysler Building is 319 meter hoog.

Kun je het Chrysler Building op?

Momenteel kun je alleen de lobby bezoeken, maar er is een observatiedek gepland.

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief


Zoek tickets
van
tot
Zoek tickets