Het Waldorf-Astoria Hotel in New York

Waldorf astoria in new york

Het Waldorf-Astoria is een van de meest luxueuze en gerenommeerde hotels in New York en misschien wel ter wereld. Ooit, toen hotels voornamelijk werden gebruikt door zakenmensen, was het Waldorf-Astoria het eerste hotel dat roomservice bood. Dit en andere innovaties zorgden ervoor dat het hotel een aantrekkelijk plaats werd voor de meer gefortuneerde New Yorkers. Niet alleen in de stad maar ook ver daarbuiten, heeft het hotel al meer dan een eeuw een smetteloze reputatie. Het Waldorf-Astoria groeide uit tot icoon en trendsetter op het gebied van luxe verblijven voor diegenen die op reis zijn. Het hotel heeft een enorme invloed gehad op de ontwikkeling van de hotelindustrie. Vandaag de dag beschikt het hotel over 1.416 kamers waarvan 303 suites, alle met originele Art-Deco-inrichting. Het hotel neemt de plaats in van een geheel stadsblok in New York en bevindt zich tussen Park en Lexington Avenue en 49th en 50th Street.

Het Waldorf-Astoria is voor onbepaalde tijd gesloten voor renovaties. Voor andere hotels in New York zie hier

Contents

Geschiedenis van het Waldorf-Astoria Hotel

De geschiedenis gaat verder terug dan de huidige locatie op 301 Park Avenue. In eerste instantie was het hotel gevestigd in twee gebouwen die nu erkend zijn als ‘National Historical Landmarks’. Eén van de gebouwen was gevestigd op Fifth Avenue, op de huidige locatie van het Empire State Building. Het gebouw, dat in bezit was van William Waldorf Astoria, werd in 1893 ontworpen door Henry J. Hardenbergh. Het tweede pand, gelegen direct naast het eerste pand, werd beheerd door zijn neef John Jacob Astor IV en werd vier jaar later, in 1897, geopend. John Jacob Astor IV stierf in 1912 bij het zinken van de Titanic. Het formele onderzoek van het incident werd uitgevoerd in het oude Waldorf-Astoria.

Ontworpen door Schultze and Weaver

Hoewel het hotel in eerste instantie uit twee locaties bestond (vanwege een familievete), werden ze uiteindelijk samengevoegd tot één etablissement. De originele gebouwen waren respectievelijk 13 en 17 etages hoog. In vergelijking met deze gebouwen, is het huidige hotel, bestaande uit 47 verdiepingen, veel hoger. Voor New Yorkse begrippen is dit echter relatief klein. Het etablissement werd gebouwd in 1931 en ontworpen door het architectenbureau Schultze and Weaver. Het huidige Waldorf-Astoria wordt gekenmerkt door zijn Art-Deco-stijl werd in 1993 eveneens erkend als ‘National Historic Landmark’.

Het huidige gebouw biedt niet alleen hotelkamers maar ook de keuze uit drie verschillende restaurants met Amerikaanse en klassieke Europese keuken. Het Waldorf-Astoria bevat ook een boetiekhotel. Boetiekhotels namen toe in populariteit tijdens de jaren ’80 en worden gekenmerkt door hun zeer luxe en intieme stijl. Het boetiekhotel van het Waldorf-Astoria staat bekend onder de naam The Waldorf Towers en bevindt zich op de bovenste verdiepingen van het hotel, vanaf de 27ste tot aan de 42ste verdieping. Eén van de beroemdste gasten die in het Waldorf-Astoria verbleef (en het zijn er velen) was misschien wel Marilyn Monroe. Het hotel was gedurende enkele maanden haar thuisbasis tijdens de opnames van de The Seven Year Itch. In het hotel vinden verschillende hoog aangeschreven evenementen plaats zoals het International Debutante Ball. Ook New York Fashion Week heeft meerdere malen plaatsgevonden in het Waldorf-Astoria.

Het zeer luxueuze Waldorf-Astoria heeft zelfs een eigen perron dat deel uitmaakt van Grand Central Station. De bekendste persoon die gebruikt heeft gemaakt van dit perron is Franklin D. Roosevelt die zijn aandoening geheim wilde houden voor het volk.

Tip: Als u gebruik wilt maken van de W.C. kunt u gewoon binnenlopen!

waldorf astoria hotel in new york  waldorf astoria toilet

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief

Zoek tickets