Het Whitney Museum in New York

Koop tickets nu
Het Whitney Museum in New York

Het Whitney Museum of American Art in New York, ook bekend als het Whitney, is een museum dat u niet snel terugvindt op de ‘to-do-lijstjes’ voor New York. Ik denk echter dat het wel een goede aanvulling is voor deze lijst en een ‘must-do’ voor liefhebbers van moderne kunst. Het museum is vernoemd naar de oprichtster, Gertrude Vanderbilt Whitney. Vanderbilt is een telg van de bekende familie Vanderbilt. Zij begon het museum in 1931 als platform voor Amerikaanse kunstenaars met vernieuwende ideeën, die moeite hadden met het vinden van een plek voor hun onconventionele werk.
Koop hier uw tickets voor het Whitney Museum

Volop Amerikaanse kunst

Het museum richt zich op Amerikaanse kunst uit de twintigste eeuw. De permanente collectie is erg groot, met maar liefst 21.000 werken van meer dan 3000 kunstenaars. De collectie geeft een indruk van de invloeden in de Amerikaanse kunst sinds 1900 en bestaat niet alleen uit schilderijen, maar ook uit beeldhouwwerken, tekeningen, prints, foto’s, film, video, installaties en nieuwe media. Naast de vaste collectie heeft het museum diverse leuke tijdelijke exposities. Een van de meest inspirerende exposities uit het verleden was die van kunstenaar Jeff Koons. Een aantal van zijn kunstwerken zit nu ook in de vaste collectie van het Whitney.

Whitney Museum in New York Jasper Johns Flag Whitney Museum in New york Thomas Downing Five

Bezoek het Whitney in het Meatpacking District

Van 1966 tot 2014 lag het museum aan Madison Avenue in de Upper East Side. Halverwege 2015 is het Whitney voor de vierde keer verhuisd. Het nieuwe gebouw bevindt zich tussen de High Line en de rivier de Hudson, die beide vanuit het museum te zien zijn. Het gebouw zelf is ook prachtig, ontworpen door Renzo Piano. De zwevende entree leidt naar een binnentuin. Op de begane grond is een gratis te bezoeken ‘lobby gallery’ en de eerste en tweede verdieping zijn gereserveerd voor de vaste collectie. Op de bovenste verdieping zijn de tijdelijke exposities te zien. Naast de binnenzalen heeft de nieuwe locatie ook verschillende buitenruimtes en terrassen om de kunstwerken onder te brengen, een deel hiervan heeft een mooi uitzicht op de High Line.

Whitney Museum in New York - Tentoonstelling Whitney Museum in New York - Trappen

Een ander bijzonder kenmerk van het nieuwe pand is de aanwezigheid van de grootste expositieruimte zonder pilaren in heel New York City. Deze gigantische zaal is bijna 1700 m2 en een must-see voor museumliefhebbers. Begeef u naar de begane grond van het museum voor het kopen van souvenirs in de museumwinkel of om het restaurant te bezoeken. Krijgt u nou juist trek bij het bekijken van de kunst op de tweede verdieping? Geen nood! Op de bovenste verdieping is ook nog een café.

Erics Tip: Het museum bevindt zich in het Meatpacking District. Een bezoek aan het Whitney is dus goed te combineren met een wandeling door High Line Park of het park op palen in de Hudson, Little Island. Ik haal zelf graag wat te eten bij de vlakbij gelegen Chelsea Market, een enorme overdekte ‘food market’ met allerlei verschillende kraampjes. In het weekend, als het museum tot ’s avonds laat geopend is, is het er rustiger en is het ook leuk om wat te drinken op het dakterras.

Whitney Museum in New York - Buitenterras Whitney Museum in New York - Meatpacking District

Praktische Informatie

Na uw aankoop ontvangt u een voucher die u kunt printen en in het museum kunt inwisselen voor een ticket. U kunt het ook laten zien als mobiele voucher op uw telefoon om uw ticket te ontvangen.

  • Locatie: 99 Gansevoort Street
  • Openingstijden:
    • maandag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag van 10.30 tot 18.00 uur
    • vrijdag van 10.30 tot 22.00 uur
    • Het museum is gesloten op dinsdag, behalve in juli en augustus, dan is het geopend van 10.30 tot 18.00 uur

Koop hier uw tickets voor het Whitney Museum

Tip: Koop de New York Pass voor gratis toegang

 

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief


Zoek tickets
van
tot
Zoek tickets