High Line Park in New York

High Line Park in New York

High Line Park in New York is een lang uitgestrekt park op een verhoogde treinrails midden in Manhattan. Het park loopt van Meatpacking District tot Hudson Yards en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Tijdens een wandeling door het park heeft u een geweldig uitzicht op Manhattan en de Hudson River en is een aangename afwisseling met de drukte van de straten in Manhattan.

High Line treinrails

Het park is gelegen op een 2,3 kilometer lange verhoogde treinrails die in de jaren dertig van de vorige eeuw is aangelegd. Sinds 1934 werd de treinrails, die parallel loopt aan 10th avenue, gebruikt voor het vervoer van onder andere vlees en gevogelte aan de westkant van Manhattan. Doordat er steeds meer vervoer over de weg kwam, werd de treinrails overbodig en in 1980 reed de laatste trein.

In 2003 werd begroot dat High Line park 150 miljoen dollar zou gaan kosten. Een bedrag dat de stad niet had. Maar omdat de huizenprijzen in de omgeving naar verwachting zouden stijgen, wat ook meer belasting in kas brengt, is er toch besloten het park aan te leggen.

In 2006 begon de aanleg van deel een van drie en in juni 2009 is het eerste deel geopend. 8 juni 2011 is dan ook deel twee geopend. De werkzaamheden aan het laatste gedeelte van het park zijn inmiddels voltooid. In september 2014 werd ook dit deel geopend voor publiek. In 2019 werd in de zomer een extra gedeelte van de High Line geopend, ten westen van 10th Avenue en ten noorden van 30th Street, genaamd ‘Spur’. Dit is het laatste overgebleven deel van het originele spoor. Om de High Line nog beter met de stad te verbinden is de High Line – Moynihan Connector gebouwd. Deze verbindt het park met de Moynihan Train Hall.

High Line park tour

Als u High Line park wilt ontdekken en tegelijkertijd meer over de historie (die teruggaat naar 1847!) te weten wilt komen, doe dan de High Line park wandeltour. Tijdens deze twee uur durende tour wordt u verteld over de New Yorkse ‘West Side Cowboys’ en de variërende flora die het 2,3 kilometer lange park zo mooi maken. Na een wandeling door het park kunt u de White Star Pier bezoeken, dit is de plek waar de overlevenden van de Titanic aan land kwamen. Ook kunt u de oude Nabisco fabriek bezoeken, hier is het Oreo koekje uitgevonden. Ik raad u aan deze tour te doen vanaf eind maart tot eind oktober, wanneer het park vol in bloei staat.

Boek hier uw tickets voor de High Line park wandeltour

High Line Park in New York - Loungestoelen High Line Park in New York - Urban Park

Over de High Line wandelen

U kunt natuurlijk ook vrij rondwandelen over de High Line in New York! Het park is vrij toegankelijk en perfect om vanuit de nieuwe wijk Hudson Yards via Chelsea naar Greenwich Village te lopen, of andersom natuurlijk. Dit is de route over de High Line die ik aanbeveel:

Betreed de High Line aan het begin van het park op 34th Street tussen 11th Avenue en 12th Avenue. De entree is een rolstoeltoegankelijke helling. Voordat u aan de wandeling begint kunt u uw ogen de kost geven door de indrukwekkende architectuur in Hudson Yards te bewonderen, zoals de Vessel. En in de buurt vindt u ook Edge Observation Deck, het hoogste outdoor observatiedek van New York.

De beste manier om van de wandeling te genieten is door het op uw eigen tempo te doen. Neem onderweg de tijd om te stoppen, het uitzicht te bewonderen en foto’s te maken van de stad in deze typisch New Yorkse industriële omgeving. Tijdens uw wandeling over de High Line zult u karakteristieke plekken van het park ontdekken, zoals:

 • Philip A. en Lisa Maria Falcone Flyover tussen 25th Street en 27th Street: de High Line gaat de hoogte in om u mee te nemen naar de boomtoppen.
 • 10th Avenue Square & Overlook op 17th Street: neem plaats in dit openlucht amfitheater en aanschouw het spektakel van de stad en straatoptredens die hier regelmatig plaatsvinden.
 • Chelsea Market Passage tussen 15th Street en 16th Street: neem een eetpauze bij Chelsea Market. De markt is gevestigd in een oude koekjesfabriek (Nabisco) en zal uw smaakpapillen verrukken.
 • Tiffany & Co. Foundation Overlook op Gansevoort Street: een balkon met uitzicht op de straat die de zuidelijke grens van de High Line markeert. Voorbij dit punt maakte de spoorweg plaats voor nieuwe appartementen in de jaren ’80.

Nadat u over de High Line hebt gelopen kunt u de drukke straten van de stad weer bereiken via het kruispunt op Gansevoort Street en Washington Street. Vanaf daar kunt u naar Greenwich Village wandelen, een buurt die bekend is vanwege de dorpssfeer en omdat het decor was voor vele televisieseries!

Erics Tip: “High Line park in New York is wat mij betreft een uniek en geweldig park. Met schitterende uitkijkpunten, uniek zicht op de stad en een ‘urban’ natuur.
In de lente en zomer is het park op z’n best. In de winter zijn de meeste planten verdwenen, maar het blijft de moeite waard om het te bezoeken.”

Kunst in High Line Park

Tijdens uw wandeling over High Line zult u zich al verwonderen over het prachtige uitzicht over de stad, maar kunstliefhebbers kunnen al helemaal hun ogen uitkijken: in High Line Park zijn ook vele kunstwerken te bewonderen. De High Line neemt elk jaar deel aan meer dan 30 artistieke projecten waarvan sommige kunstwerken vervolgens in het park worden tentoongesteld, bestaande uit shows, beelden, muurschilderingen of video’s. Dit maakt de wandeling een culturele ontdekkingstocht!

Praktische Informatie

 • Locatie: High Line Park is gelegen in het westen van Manhattan, tussen Gansevoort Street (Meatpacking District) en West 34th Street, ter hoogte van 10th en 12th Avenue.
 • Openingstijden:
  • van 1 december t/m 31 maart van 7.00 tot 19.00 uur
  • van 1 april t/m 31 mei van 7.00 tot 22.00 uur
  • van 1 juni t/m 30 september van 7.00 tot 23.00 uur
  • van 1 oktober t/m 30 november van 7.00 tot 22.00 uur

High Line Park in New York - Verhoogd Park High Line Park in New York - Wandelen

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief

Zoek tickets