Geld in New York

Geld besteden in New York

U kunt geld meenemen naar New York, maar het is net zo eenvoudig om geld te pinnen in New York. $ 1 is ongeveer € 0,85. Gangbaar zijn bankbiljetten van $ 1, $ 5, $ 10 $ 20 en $ 50. Briefjes van $ 100 worden niet met plezier aangenomen. De biljetten lijken zo sterk op elkaar dat ze zeker door toeristen door elkaar gehaald kunnen worden. Gangbare munten zijn: quarter (25 cent), dime (10 cent) nickel (5 cent) en penny (1 cent).

Creditcards en betaalpassen

Creditcards worden overal geaccepteerd. In New York (en in de rest van de USA) zijn creditcards gebruikelijker dan cash. U moet u voorstellen dat het voor een Amerikaan hetzelfde is als een betaalpas in Nederland. Betaalpassen zijn te gebruiken bij alle geldautomaten (ATM genaamd) en ook in steeds meer restaurants en winkels in New York is het mogelijk om hiermee te betalen. Ik raad aan om altijd voor ‘withdrawal from checking’ te kiezen. Let op dat u tegenwoordig uw pas voor u op vakantie gaat (misschien) moet activeren voor de USA. U kunt dit meestal online bij uw internetbankieren regelen of met uw bank bellen.

Geld meenemen naar New York

Bedenk eerst hoeveel geld u nodig heeft voor de eerste uren in New York. Als u aankomt en u neemt lekker een taxi naar de stad kost dit $ 75 à $ 115. Euro’s in dollars wisselen bij uw bank in Nederland of België is echt zonde van uw geld. Wissel ongeveer € 100 – € 200 (ongeveer $ 120 – $ 240) als u niet direct meer nodig heeft. Het is natuurlijk altijd fijn wat cash te hebben.

In New York kunt u geld opnemen bij een geldautomaat. Houd er wel rekening mee dat u per geldopname tussen de € 4 en € 7,50 betaalt aan uw bank in Nederland. Daarnaast betaalt u geld aan de bank in New York, meestal tussen $ 1 en $ 4. Er wordt altijd eerst gevraagd of u akkoord gaat met deze kosten. Als u $ 100 opneemt en de kosten zijn $ 3, dan staat dit op uw rekeningoverzicht als ‘Geldopname $ 103’. Neem dus liever iets meer in één keer op, zodat u niet te vaak hoeft te pinnen.

Neem altijd een creditcard mee als u op vakantie gaat naar New York, alles gaat dan zoveel makkelijker. U kan er echt overal mee betalen, zelfs in de taxi of bij Starbucks. Als u $ 10.000 of meer meeneemt naar de USA, moet u dit kunnen verklaren als u het land binnenkomt.

Hoe geef ik fooi in New York?

In New York liggen de salarissen voor de serveersters en bedienden laag. Soms niet meer dan € 5 per uur. Fooi geven in New York is daarom gebruikelijk. De meeste mensen geven minimaal 15% fooi, maar 20% is meer gangbaar. Mocht u aan de bar zitten of aan de bar drinken halen dan is $ 1 voldoende per drankje. In de taxi geeft u z’n 10-15% fooi met een minimum van $ 1. Bij sommige restaurants staat de fooi (‘gratuity’) al op de bon, dan hoeft u niet nog eens extra een fooi erbij te geven. Dit gebeurt vaak bij restaurants rond Times Square en als u met een groep van zes mensen of meer aan één tafel zit.

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief


Zoek tickets
van
tot
Zoek tickets