Harlem New York

Harlem in New York

Toeristen vragen zich vaak af of Harlem in New York wel veilig is. Veel mensen denken dat New York een heel gevaarlijke stad is. Dat stamt nog uit de jaren tachtig en begin jaren negentig. Er was toen een enorm crackprobleem. Maar er is veel veranderd: nu is New York een van de veiligste steden van Amerika. Vooral Harlem had een slechte naam, maar ook hier gaat het de goede kant op. Zelf heb ik er geen enkel probleem mee om hier in m’n eentje ‘s nachts rond te lopen. En ook Bill Clinton vindt het allemaal wel best: zijn eigen kantoor is hier gevestigd.

De Geschiedenis van Harlem

De geschiedenis van Harlem is heel interessant en zit vol met trieste elementen, maar ook met hele mooie gebeurtenissen. Er valt heel veel over te vertellen over deze buurt. In het kort: het begon in 1626 toen de Nederlanders dit gebied ‘Nieuw Haarlem’ noemden. Aan het einde van de negentiende eeuw was het een hele chique wijk. Dat kun je ook zien aan de huizen die er staan: dat zijn best mooie huizen. Na de onroerend goed crash in de jaren dertig trok de rijke bevolking weg. Niet lang daarna kwamen de mensen uit het zuiden naar Harlem, op zoek naar werk. De Hop on Hop off bus stopt ook in Harlem, dus als u een idee wil krijgen van de wijk stap hier dan uit.

Harlem New York - Brownstones Harlem New York - Kerk

Apollo Theater

Verder is Harlem natuurlijk bekend om z’n muzikale geschiedenis. En nog steeds is er op dit vlak van alles te beleven. Ga zeker een keer naar het roemruchte Apollo theater op 125ste straat tussen Frederic Douglas en 7th Avenue. Wekelijks is daar Amateur night en kun je door te applaudisseren of boe te roepen bepalen wie er wint.

Ook erg leuk om te doen is een Gospel tour in Harlem. Op zondagochtend zomaar naar binnen lopen bij een gospel is ‘not done’, dus boek een tour voor u gaat. Tours zijn iedere week op woensdag- en zondagochtend.

Harlem New York - Straatnaamborden Harlem in New York - Soul Food

Erics Tip: Harlem bestaat uit veel verschillende delen, waarvan het ene deel veiliger is dan het andere. Als leidraad kunt u aanhouden dat het deel van Harlem tot 125th Street en ten westen van Park Avenue veilig is om te bezoeken. Als u er bezienswaardigheden wilt bekijken, kunt u dit het best overdag doen. Als u naar een ander gedeelte van Harlem wilt of plannen heeft om een restaurant of theater in Harlem ’s avonds te bezoeken, dan raad ik u aan om een taxi te pakken en niet rond te dwalen.

Eten en drinken in Harlem

Eet als je in Harlem bent soul food, het eten dat de African Americans traditioneel lekker vinden. Het lijkt erg op het eten dat ze in het zuiden van Amerika eten (Louisiana, Mississippi, etc). Denk aan gefrituurde kip, zoete aardappelen en bonen. Niet heel geschikt als u wilt afvallen. Een vrij nieuwe tent en een hotspot (Obama deed hier een fundraiser) is Red Rooster op 126th Street en Lenox Avenue. Reserveren moet je volgens mij een paar weken van te voren doen, maar ik ben er gewoon langsgegaan en kon na een kwartiertje wachten terecht. Zit het vol? Loop een blok op dezelfde straat naar de Sylvia’s en eet echte soul food met een rijke historie. Shrine op Adam Clayton Jr blvd en 134th Street. Live muziek en weinig toeristen. Erg goed.

Harlem in New York - Apollo Theatre Harlem in New York Restaurants

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief


Zoek tickets
van
tot
Zoek tickets