Grand Central Terminal New York

Grand Central Terminal New York

De Grand Central Terminal New York werd op 2 februari 1913 geopend; de eerste trein vertrok er om 12.20 uur. Er zijn verschillende benamingen in omloop. Zo noemen veel mensen het nog ‘Grand Central Station’, zoals het treinstation dat er eerder zat heette. Anderen zeggen gewoon ‘Grand Central’, al is dat eigenlijk de naam van het metrostation op 42nd Street. Om er te komen, neemt u een van de Hop-on Hop-off bussen die in de buurt stoppen.

Grand Central Commuters en Uitgebreide Renovaties

Hoe dan ook, Grand Central Terminal is het grootste treinstation ter wereld en is zeker een bezoekje waard als u in New York bent. Het bestaat uit maar liefst 44 perrons en 67 sporen en daarnaast zijn er ook verschillende restaurants. Maar de meeste bezoekers komen er toch om de stationshal in al haar grandeur te bewonderen – en prachtig is het! Terwijl het huidige gebouw werd gebouwd, werden ook de omliggende straten van elektriciteit voorzien. Hierdoor werd het een geliefde buurt voor commerciële bedrijven. Binnenin het gebouw hangt een Amerikaanse vlag, die daar een paar dagen na de aanslagen van 11 september is opgehangen.

Maar het meest opvallende herkenningspunt is misschien wel de klok met vier wijzerplaten bovenop het informatiepunt. Iedere kant is gemaakt van opaal, waardoor de klok geschat wordt op een waarde van tussen de tien en twintig miljoen dollar. Iedere dag reizen er 750.000 mensen langs dit station, waarvan 93% hoogopgeleid is. Ondanks dat zoveel mensen van dit station gebruik maken, verkeert het station in een uitstekende staat. Dat is niet altijd zo geweest. Tijdens grote renovaties zijn zowel in- als exterieur onder handen genomen, wat het gebouw heeft weten te redden. En ook de omgeving van het station verandert voortdurend. Een van de nieuwste toevoegingen is de wolkenkrabber One Vanderbilt, met hierin The Summit Observation Deck.

Grand Central Tour

Als u alle ins en outs wilt weten van dit prachtige station, moet u zeker een tour boeken. De officiële Grand Central wandeltour, geleid door getrainde gidsen, brengt u naar alle bijzondere plekken. Zo komt u langs de East Staircase, de Sky Ceiling en de beroemde klok in het hart van de centrale hal.

Boek uw Grand Central Tour hier

Winkels en Restaurants op Grand Central

Grand Central is al lang niet meer alleen een vervoershub. Er zijn tegenwoordig ook diverse winkels, restaurants en zelfs hele foodmarkten te vinden. Voor uw Apple producten kunt u terecht bij de Apple Store die uitkijkt over de Main Concourse. Om hier te komen neemt u de trappen naar de East Balcony. Op de begane grond vindt u Grand Central Market, een markt met allerlei lokaal geproduceerde waren, zoals fruit, koffie en brood. Voor wie liever iets eet dat al is klaargemaakt, is de Great Northern Food Hall een leuke plek. Deze foodmarkt ligt in de Vanderbilt Hall en bestaat uit verschillende stands met gerechten die hun oorsprong vinden in Scandinavië.

Erics Tip: Grand Central is een gigantisch en indrukwekkend gebouw met veel interessante delen. Wist u bijvoorbeeld dat er zelfs een tennisbaan in zit? Ik ga vaak ’s ochtends vroeg of aan het begin van de middag naar het station, zodat ik er meteen kan pauzeren met ontbijt of lunch.

Grand Central Terminal New York - Great Northern Food Hall Grand Central Terminal New York - Market

Verrassingen op het Station

Bezoekt u Grand Central, vergeet dan niet omhoog te kijken. Na twaalf jaar restaureren kwam daar een prachtig gedecoreerd astronomisch plafond tevoorschijn, dat altijd bedekt was geweest onder een dikke laag teer en nicotine uit sigarettenrook. Een klein stukje boven het Michael Jordan Steakhouse is ‘intact’ gelaten, om de mensen aan de viezigheid te herinneren.

In de schildering zelf zitten trouwens twee vrij grote fouten: ten eerste is het in spiegelbeeld, en ook het sterrenstelsel is wat misplaatst. Er zijn echter mensen die beweren dat dit zo bedoeld is. Zij zeggen dat de afbeelding in spiegelbeeld is, omdat dat weergeeft hoe god het ziet van bovenaf. De sterren zelf zijn wat misplaatst doordat het ontwerp gebaseerd is op een Middeleeuws manuscript. Heeft u uw kinderen bij u? Grote kans dat ze flink onder de indruk zullen zijn van deze feitjes.

Fluistergallerij

Iets anders dat de kinderen zal imponeren, of die ene speciale persoon, is de fluistergalerij. De bogen van keramiek in de eethal, vlakbij de Oyster Bar, kunnen een fluistering laten klinken alsof je het naar de ander schreeuwde. Om dit te proberen heb je twee mensen nodig, die allebei aan de andere kant van een boog gaan staan, en met hun gezicht richting de hoek iets fluisteren. Je zult verbaasd zijn over wat je hoort!

Tot slot kunt u uw medereizigers ook nog verrassen met wat feitjes over het gebouw zelf. Wist u bijvoorbeeld dat er een geheim perron is (spoor 61) dat direct naar het Waldorf Astoria leidt? President Franklin D. Roosevelt gebruikte dit spoor ooit om opdringerige journalisten te ontwijken.

Praktische Informatie

  • Locatie: East 42nd Street en Park Avenue
  • Openingstijden: dagelijks van 5.30 tot 2.00 uur
  • Bereikbaarheid: per metro, met gebruik van een MetroCard. Neem metrolijn 4, 5, 6, 7 of S pakken richting Grand Central (42nd Street).

Grand Central Terminal New York - Klok Grand Central Station New York

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief


Zoek tickets
van
tot
Zoek tickets