Long Island Rail Road (LIRR) in New York

LIRR - Treinen

Long Island Rail Road (LIRR) in New York is een treinnetwerk dat Manhattan verbindt met Brooklyn, Queens en het gehele Long Island. LIRR is onderdeel van de MTA en de drukste spoorwegmaatschappij voor forenzen in de VS. De LIRR-treinen rijden 24 uur per dag, op verschillende routes die worden aangeduid met kleuren. U kunt van de Long Island Rail Road gebruik maken wanneer u met de trein van JFK naar Manhattan wilt reizen, maar het ook mogelijk om met een trein naar het verste puntje van Long Island te gaan. U bent dan maar liefst 3,5 uur onderweg!

Contents

LIRR in New York nemen

U kunt in Penn Station of Grand Central opstappen op de treinen van Long Island Rail Road. Penn Station is de thuisbasis van de LIRR in Manhattan. Afhankelijk van waar u naartoe of vandaan reist in Manhattan, kunt u ook een trein nemen vanaf Grand Central Madison. Een ander belangrijk knooppunt voor LIRR is Jamaica Station in Queens. Dit station is een grote ‘transportation hub’, waar onder andere ook de JFK Airtrain aankomt. Ook in Brooklyn bevindt zich een belangrijk LIRR-station: Atlantic Terminal tegenover Barclays Center. Dit is het grootste en drukste station van Brooklyn.

Long Island Rail Road NY tickets

Tickets voor Long Island Rail Road New York koopt u het beste gewoon op het station. In Penn Station en bij Grand Central kunt u zowel bij een balie terecht als bij verschillende ticketautomaten. De balies zijn van ‘s ochtends tot ‘s avonds geopend, de automaten opereren 24/7. Het kopen van een LIRR-ticket bij een automaat is erg eenvoudig. U kiest of u tijdens ‘peak’ (spits) of ‘off peak’ (buiten de spits) reist, naar welke bestemming u wilt en of u een roundtrip ticket wilt of one way. Vervolgens ziet u de prijs en kunt u het ticket kopen. Peak-tarieven gelden als u op weekdagen tussen 6.00 en 10.00 uur richting Manhattan reist, en van Manhattan richting Long Island tussen 16.00 en 20.00 uur. Off peak-tarieven gelden alle andere momenten op weekdagen en tevens het hele weekend en op feestdagen.

LIRR - Tickets LIRR - Spoor

De treinen

LIRR maakt gebruik van reguliere en express-verbindingen. De reguliere treinen stoppen bij alle stations onderweg, dit zijn vaak treinen met twee verdiepingen. Tussen Manhattan en The Hamptons rijdt de Cannonball, een speciale expresstrein. Deze gaat op vrijdagen van mei tot oktober richting The Hamptons vanuit New York, en terug op zondagen. De Cannonball bestaat uit twaalf wagons, waarvan twee met gereserveerde zitplaatsen en bar service.

LIRR routes

In New York zelf gebruikt u waarschijnlijk vooral de metro om u te verplaatsen, maar als u iets verder weg wilt, is de kans groot dat daar een trein voor nodig is. Er zijn verschillende LIRR-routes die handig zijn om te nemen.

JFK naar Manhattan

Als u aankomt op JFK Airport en van JFK naar Manhattan wilt reizen, kunt u op de trein stappen. U dient op JFK Airport dan eerst gebruik te maken van de Airtrain die u naar Jamaica Station brengt. Vanaf daar kunt u kiezen voor de metro of de trein naar Manhattan. De metro is wel wat goedkoper dan de trein en daarnaast gaan er meerdere lijnen, waardoor u een lijn kunt kiezen die in de buurt van uw hotel stopt. De trein stopt bij Grand Central of Penn Station en is dus vooral handig om te nemen als u daar in de buurt moet zijn.

Erics Tip: Houd er rekening mee dat de trein u in de meeste gevallen niet precies brengt naar waar u moet zijn. U heeft bijna altijd nog aanvullend vervoer nodig om van het treinstation naar uw plaats van bestemming te reizen. Gelukkig zijn er hiervoor bij bijna alle treinstations in en om New York Ubers en taxi’s beschikbaar.

LIRR - Trein LIRR - Station

Van New York naar The Hamptons

Bij mooi weer is een dagje doorbrengen in de chique Hamptons een leuke activiteit. De Montauk-route van de LIRR rijdt helemaal langs de zuidkust van Long Island en stopt bij The Hamptons op verschillende plekken. De rit vanaf Manhattan naar The Hamptons duurt zo’n 2,5 uur, dus vertrek wel op tijd! Blijft u zitten tot de laatste halte dan komt u uit in het plaatsje Montauk. Een leuk hotel hier is Montauk Manor, vanaf daar loopt u zo naar het stadje.

Islanders UBS Arena in Elmont

Het ijshockeyteam de New York Islanders speelt de thuiswedstrijden in UBS Arena in Elmont. Ook hier komt u het makkelijkst met een LIRR-trein vanuit Manhattan. Neem bijvoorbeeld de gele Hempstead trein naar station Elmont-UBS Arena en loop tien minuten naar de arena.

Hoeveel kost een Long Island Rail Road ticket?

De prijs van een Long Island Rail Road ticket is afhankelijk van de bestemming waar u naartoe moet reizen. Lees hier meer.

Waar kan ik LIRR tickets kopen?

Het is het makkelijkst om Long Island Rail Road kaartjes te kopen bij een automaat op het station waar u vertrekt.

Waar gaat de Long Island Rail Road heen?

Long Island Rail Road treinen rijden van Manhattan naar Brooklyn, Queens en heel Long Island. U kunt een trein nemen naar The Hamptons en zelfs Montauk, ongeveer 3,5 uur rijden. Lees hier voor meer info.

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief

Zoek tickets