Penn Station in New York

Penn Station in New York

Penn Station in New York is de afkorting van Pennsylvania Station. Penn Station ligt in Midtown Manhattan op Pennsylvania Plaza, waar ook Madison Square Garden zich bevindt. Het is het drukste treinstation van New York City, en zelfs van heel Noord-Amerika. Maar liefst 600.000 passagiers doen dit station elke dag aan en er komen treinen van Amtrak, Long Island Rail Road en New Jersey Transit. Ook stoppen er zes metrolijnen.

Penn Station locatie

Penn Station ligt centraal in Manhattan. Het station is voornamelijk ondergronds gesitueerd, onder Madison Square Garden. Er is geen specifiek adres van Penn Station, maar het blok waar het station zich bevindt, ligt tussen 7th en 8th Avenue aan de west- en oostkant en 31st en 33th Street ten noorden en zuiden. Het ligt op twee blokken afstand van het Empire State Building en is tevens in de buurt van onder meer Macy’s. Bent u in New York en op zoek naar het station? Gebruik dan de plattegrond in mijn gratis Eric’s New York app.

Geschiedenis van Penn Station

Pennsylvania Station dankt zijn naam aan de spoorwegmaatschappij Pennsylvania Railroad, die het station in 1910 liet bouwen. Met de bouw van het station werd ook de komst van de eerste rechtstreekse treinverbinding tussen New York en het zuiden van het land gerealiseerd. Het oorspronkelijke, in beaux-artsstijl gebouwde station werd in 1963 weer gesloopt, nadat de plannen voor het vernieuwde Penn Plaza en Madison Square Garden waren aangekondigd. Het station bleef daarna voornamelijk ondergronds, met Madison Square Garden erboven.

Moynihan Train Hall

De nieuwste ontwikkeling van Penn Station is de uitbreiding met de Moynihan Train Hall. Deze hal is gebouwd in het James A. Farley Building aan de overzijde van de straat, waar tevens een postkantoor is gevestigd. De hal is vernoemd naar de bedenker van de stationsuitbreiding: senator Daniel Patrick Moynihan. De Moynihan Train Hall is een indrukwekkend deel van het station, waar zowel Amtrak- als LIRR-treinen binnenkomen. In de toekomst staat nog het aanleggen van een voetgangersverbinding met de High Line op de planning.

Erics Tip: De Moynihan Train Hall bevindt zich in het gebouw van het voormalige hoofdpostkantoor van New York. Het is een mooi klassiek gebouw, waar ik graag binnenloop om rond te kijken. Nu Amtrak eigenaar is van het gebouw, is het aandeel van het postkantoor er een stuk kleiner, maar het is nog steeds een mooi gebouw om te bekijken.

Spoorwegmaatschappijen in Penn Station

Penn Station biedt plek aan de treinen van drie spoorwegmaatschappijen: Amtrak, Long Island Rail Road en New Jersey Transit. De Amtrak-treinen leggen lange afstanden af, terwijl de treinen van LIRR en NJ Transit New York City verbinden met omliggende plaatsen.

Amtrak in New York

De intercity’s van Amtrak verbinden New York met diverse grote steden in andere delen van de VS en zelfs Canada. Zo kunt u de Amtrak nemen voor een dagtocht per trein naar Washington DC. En ook Boston is bereikbaar met de Amtrak vanaf Penn Station. Andere plaatsen waar u de Amtrak naartoe kunt nemen vanaf New York zijn onder meer Chicago, Toronto en Miami.

Long Island Rail Road (LIRR)

Long Island Rail Road (afgekort LIRR) is de spoorwegmaatschappij die New York en Long Island met elkaar verbindt. LIRR bestaat uit verschillende lijnen, waarvan de meeste alleen op Long Island rijden. Een van de lijnen gaat echter naar Penn Station. Dit is de trein die vanaf Jamaica Station in Queens naar Manhattan rijdt, en die u dus kunt gebruiken voor uw transfer van JFK naar Manhattan.

New Jersey Transit (NJ Transit)

New Jersey Transit is verantwoordelijk voor de treinverbindingen in New Jersey. Meerdere van deze lijnen gaan onder de Hudson door en hebben Penn Station als begin-/eindpunt. Er komen ook drie van deze lijnen langs Newark Airport, waardoor u met de trein van Newark naar Penn Station kunt reizen als uw vlucht hier aankomt.

Penn Station in New York - TicketsPenn Station in New York - NJ Transit

Penn Station bezoeken

Als bezoeker van New York zult u waarschijnlijk niet zo snel in Penn Station hoeven te zijn. De andere twee openbaar vervoersknooppunten in New York, WTC Transportation Hub en Grand Central Terminal, zijn een attractie op zich en altijd een bezoek waard, ook als u hier geen trein of metro hoeft te nemen. Voor Penn Station geldt dit niet, dit station is vooral praktisch en geen bezienswaardigheid. Uitzondering hierop is de hiervoor genoemde Moynihan Train Hall. Deze is met zijn grote glazen plafond en indrukwekkende roltrap de moeite om even te bekijken als u in de buurt bent.

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief


Zoek tickets
van
tot
Zoek tickets