Manhattanhenge 2021

Manhattanhenge

Manhattanhenge, of de Manhattan Solstice zoals het ook wel genoemd wordt, is een populair astronomisch fenomeen in New York. Het vindt twee keer per jaar plaats dat de zon perfect gelijk staat met het stratenraster van Manhattan. Tienduizenden mensen staan op de straten, stoppen zelfs het verkeer, om dit zeldzame moment vast te leggen.

Wat is Manhattanhenge?

Manhattanhenge is een astronomisch fenomeen waar de zon direct ondergaat boven Manhattan’s oost-west straten. Het zorgt ervoor dat de wolkenkrabbers een soort muur rond de zon worden, met de zon precies in het midden. Dit gebeurt twee keer per jaar: een keer voor de zomerzonnewende en een keer erna. Bovendien komen er twee halve zon Manhattanhenges voor, dit betekent dat dit fenomeen in totaal vier dagen per jaar te zien is.

Het gebeurt al zo lang als dat Manhattan dit stratenraster heeft. Alleen het werd pas een bekend evenement in 2002 nadat astrofysicus Neil deGrasse Tyson hier aandacht aan gaf. Tyson is de directeur van de Hayden Planetarium, wat onderdeel is van de American Museum of Natural History. Hij is ook degene die de term Manhattanhenge bedacht heeft.

Wanneer is Manhattanhenge?

De datum wanneer de Manhattanhenge plaatsvindt verschilt aangezien het afhankelijk is van de zomerzonnewende. Het vindt ongeveer plaats rond 30 mei en 12 juli. Dit jaar, valt Manhattanhenge op zondag 30 mei en zondag 11 juli.

De volle zon gaat onder boven het stratenraster ongeveer 21 dagen voor en na de zomerzonnewende, wat het meest gezochte effect biedt. Echter zijn er ook nog de halve zon Manhattanhenges. Hier is half de zon boven de horizon en de andere helft eronder. Dit gebeurt ook twee keer: de dag voor de eerste volle zon Manhattanhenge en de dag na de tweede volle zon. Op dezelfde manier zal de zon twee keer per jaar perfect gelijk aan het stratenraster opkomen rond het winterzonnewende. Dit vindt plaats in december en januari, sommigen noemen dit de Manhattanhenge zonsopkomst of de omgekeerde Manhattanhenge.

Waar kunt u Manhattanhenge zien?

U kunt Manhattanhenge op meerdere plekken op de oost-west straten van het Manhattan stratenraster zien: tot 14th Street in het zuiden en tot Washington Heights in het noorden. De beste plekken om Manhattanhenge te zien zijn brede straten met een onbelemmerd uitzicht richting New Jersey aan de overkant van de Hudson River. New York heeft uiteraard ook een flink aantal iconische gebouwen met potentie om uw foto van de zon nog mooier te omlijsten. 34th Street vlakbij het Empire State Building en 42nd Street bij het Chrysler Building, maar ook de Tudor City Overpass zijn mooie fotogenieke plekken. 14th, 34th, 42nd en 57th Streets zijn over het algemeen goede plekken omdat dit brede straten zijn.

Er komen veel mensen op Manhattanhenge af, zeker rond de stad haar bekende plekken, hierdoor kan het lastig zijn om een goede plek te vinden om foto’s te maken. Daarnaast is er het risico dat wolken uw perfect foto kunnen verpesten. Het weer in New York kan snel veranderen, zelfs op een mooie zomerse dag kunnen er ineens wolken tevoorschijn komen en de zon bedekken.

Als u de drukte wilt ontwijken kunt u het beste voor een minder populaire fotoplek gaan. U kunt ook voor een andere dag kiezen. Waarschijnlijk zal de uitlijning niet zo perfect zijn als tijdens de Manhattanhenge dagen, maar u kunt nog steeds erg mooie foto’s maken op de dagen voor en na de Manhattanhenge.

Erics Tip: Ik ben geen grote fan van Manhattanhenge. Naar mijn mening heeft u op vele andere dagen een vergelijkbaar uitzicht, daarom vind ik het geen speciaal evenement. Het is vooral interessant voor bezoekers die het willen fotograferen. Over het algemeen gesproken zijn New Yorkers niet echt onder de indruk van dit fenomeen. Ik denk dat New York zo veel meer andere fantastische uitzichten en mogelijkheden voor mooie zonsondergang foto’s biedt en dat het hele jaar door. Bezoek bijvoorbeeld Top of the Rock rond zonsondergang voor een adembenemend en Instagram-waardig uitzicht.

Manhattanhenge - Straat Zicht

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief


Zoek tickets
van
tot
Zoek tickets