Het Tenementmuseum in New York

Tenement Museum in New York

Het Tenementmuseum in New York richt zich op de geschiedenis van de immigranten in de stad. Het is een leuk museum om te bezoeken als u al naar de welbekende musea bent geweest en wat meer wilt leren over de melting pot. Het Tenementmuseum, gestart in 1988, bracht zes appartementen terug in de originele staat en geeft haar bezoekers een unieke kijk in de New Yorkse geschiedenis. Enthousiaste gidsen nemen u door verschillende tours in de appartementen mee terug in de tijd. U kunt volgen hoe de wijk zich ontwikkelde tot ‘Klein Deutschland’, vervolgens werd bewoond door Oost-Europeanen en later overgenomen werd door de Ierse gemeenschap.

Lower East Side

Het Tenement museum, een van de top New York musea, ligt in de Lower East Side, op 97 Orchard Street. Het is gevestigd in een appartementencomplex dat de thuisbasis was van zo’n 7.000 immigranten van 20 verschillende nationaliteiten tussen 1863 en 1935. De bewoners hadden één ding gemeen: ze werden geconfronteerd met enorme uitdagingen onder zeer slechte omstandigheden; wennen aan een nieuwe identiteit, keihard werken voor een betere toekomst en het onderhouden van hun gezinnen met zeer beperkte middelen. Kunt u het zich voorstellen, leven zonder gas, stromend water en elektriciteit? En één toilet in de tuin delen met twintig andere gezinnen?

Tenement Museum in New York - 1960s Saez Valez Tenement Museum in New York - L Clayman

Rondleidingen door de Appartementen van het Tenementmuseum

Er zijn drie manieren om het Tenementmuseum te ervaren:

  • Neem een kijkje in een appartement op 97 Orchard Street;
  • Maak kennis met de bewoners, gespeeld door acteurs;
  • Boek een wandeling door de Lower East Side en zie hoe immigratie de wijk heeft gevormd.

Let op: U kunt alleen de appartementen bezoeken met een rondleiding. Hieronder staan de tours die momenteel worden aangeboden. Meestal starten er meerdere tours op hetzelfde tijdstip, dus let goed op dat u met de juiste groep meegaat. Het is niet toegestaan om binnen foto’s te maken.

Shop Life

In de kelder van het complex hebben in de loop der tijd verschillende winkels gezeten. De gids laat u in deze tour kennismaken met de Duitse John en Caroline Schneider die een bar runden in 1870. Aan de hand van interactieve media hoort u het verhaal van een kosjere slagersfamilie rond 1900, van een veilingmeester in 1930 en van de eigenaren van een lingeriewinkel in de jaren zeventig.

Duur: 90 minuten
Aanbevolen leeftijd: 12+

Sweatshop Workers

Breng een bezoek aan de Poolse familie Levine en de Litouwse familie Rogarshevsky aan het begin van de twintigste eeuw, toen de Lower East Side de meest dichtbevolkte plaats ter wereld was. Ze runden beiden een kledingzaak op 97 Orchard Street. U ziet en hoort hoe immigranten in zware tijden hun werk, geloof en gezin in balans probeerden te houden. Dat werd nogal bemoeilijkt door de enorme concurrentie in de wijk: in die tijd waren er maar liefst honderd kleermakers tegelijkertijd actief!

Duur: 1 uur
Aanbevolen leeftijd: 8+

Er is ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een uitgebreide rondleiding van twee uur. Deze is inclusief discussie over thema’s die tijdens de rondleiding besproken worden. Aanbevolen leeftijd: 12+

Tenement Museum - Nagemaakte Chinese TextielfabriekTenement Museum in New York - Levine Parlor Battman Studios

Hard Times

Misschien wel de meest indrukwekkende rondleiding van allemaal. U bezoekt het huis van de Duits-Joodse familie Gumpertz, waarvan de man des huizes plotseling verdween tijdens ‘de paniek van 1873’, een drie jaar durende depressie die werd gekenmerkt door faillissementen en stakingen. U ziet ook hoe de Italiaans-Katholieke Baldizzi familie gehuisvest was en de Grote Depressie van de jaren dertig heeft weten te doorstaan.

Duur: 1 uur
Aanbevolen leeftijd: 8+

Er is ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een uitgebreide rondleiding van 2 uur. Deze is inclusief discussie met uw gids en medebezoekers over uw ervaringen. Aanbevolen leeftijd: 12+

Irish Outsiders

In de negentiende eeuw verhuisden immigranten in New York ongeveer elk jaar, zo ook de familie Moore. De vader van het Iers-katholieke gezin ging steeds wat meer verdienen en zo konden ze van het criminele, armoedige Five Points verhuizen naar 97 Orchard, waar zij door de Duitse gemeenschap behandeld werden als buitenstaanders en moesten worstelen met het verlies van hun kind in 1869.

Duur: 1 uur
Aanbevolen leeftijd: 12+

Exploring 97 Orchard

Neem een kijkje achter de schermen bij het Tenementmuseum! Iedere familie heeft in de loop der tijd haar stempel op 97 Orchard Street achtergelaten, geleid door de toenmalige wetgeving en modetrends. U ziet hoe deskundigen, conservatoren en archeologen aan het werk gaan om die geschiedenis boven tafel te krijgen.
Let op: deze rondleiding wordt alleen aangeboden op donderdag.

Duur: 90 minuten
Aanbevolen leeftijd: 12+

Erics Tip: Om het museum zo goed mogelijk te ervaren, raad ik u aan – voordat u naar het museum gaat – de film ‘The Immigrant’ met Joaquin Phoenix, Jeremy Renner en Marion Cotillard te kijken. Het is een goede aanvulling als u geïnteresseerd bent in de geschiedenis en leefomstandigheden van de immigranten.

Praktische informatie

U dient de toegangskaarten in het museum op te halen, waarbij het aan te raden is om ruim een kwartier voor aanvang van de rondleiding aanwezig te zijn. Terwijl u wacht kunt u er hele leuke souvenirs vinden en een introductiefilm bekijken met een korte uitleg over de oprichting van het museum en de verschillende rondleidingen.

  • Locatie: Het Tenementmuseum zelf is gevestigd op 103 Orchard Street, op de hoek van Orchard en Delancey Street.
  • Route: De dichtstbijzijnde metrostations zijn B en D op Grand Street, F naar Delancey Street of de J/M/Z naar Essex Street. De M15 en hop-on-hop-off bussen stoppen op de hoek van Grand en Allen Street, maar een blok van Orchard Street vandaan.
  • Openingstijden:
    • vrijdag – woensdag: 10.00 – 18.30 uur
    • donderdag: 10.00 – 20.30 uur

U kunt uw toegangskaarten voor het Tenementmuseum hier kopen. U kunt op de site precies zien hoeveel kaarten er per tour nog beschikbaar zijn, wat met name handig is als u met een grote groep wilt gaan.

Tenement Museum in New York - L Clayman 1Tenement Museum in New York - Baldizzi Kitchen

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief


Zoek tickets
van
tot
Zoek tickets