Upper West Side in New York

Upper West Side in New York

De Upper West Side in New York is grofweg het deel van Manhattan dat ten westen van Central Park ligt. Het is een leuke woonbuurt. Er zijn mensen die zeggen dat het ter hoogte van het bovenste stukje van Central Park stopt (ter hoogte van 110th Street), terwijl anderen het stukje van 110th Street t/m 125th Street meerekenen, tot aan de grens met Harlem. Dit stukje wordt getikt op Broadway and 111th Street (dit buurtje noemen ze Morning Side Heights) en hoewel het hier gedomineerd wordt door Columbia University merk je weinig van de overgang tussen deze twee buurten.

Contents

Geschiedenis van Upper West Side

De Nederlanders waren er weer als de kippen bij om een mooi stuk van nu 23rd Street helemaal tot 125th Street een naam te geven: Bloemendaal (nu verbasterd tot Bloomingdale). Hier woonden de rijken en waren wat boerderijen. Dit is je lastig voor te stellen als je er nu loopt! In 1853 werd Central Park aangelegd en veel van de bewoners die daar woonden trokken westwaards, waardoor het al wat drukker werd. Later werd ook een trein aangelegd naar het noorden en een metro. Wat ook hielp was dat Ivy league universiteit Columbia zich ging vestigen in Morningside in 1890. In dezelfde tijd werd ook het roemruchte Dakota gebouw gebouwd waar John Lennon woonde.

Sfeer

De Upper West Side is een relaxte en hele diverse buurt. Er wonen heel veel Joden wat tot gevolg heeft dat er – zeker tussen de 85th Street en 100th Street – veel synagogen staan en dat je op veel plekken kosher kunt eten. Verder wonen er veel intellectuelen. Een groep van afgestudeerde babyboomers die in je jaren 70 en 80 afstudeerden en toen voor relatief weinig geld een ruim appartement kochten zijn daar blijven hangen. Wat noorderlijker richting 116th Street heb je juist de studenten en professoren van het alsmaar uitdijende Columbia. Van oudsher trekt deze universiteit de ‘nerds’ terwijl de andere grote universiteit NYU de coole hipsters aantrekt.

Upper West Side in New York - zonnige middag Upper West Side in New York - Riverside Park

Bezienswaardigheden in de Upper West Side

De Upper West Side is een leuke en rustige buurt om te verkennen. Er zijn verschillende plekken die het bezoeken waard zijn.

River Side Park

Veel bewoners van de Upper West Side wandelen niet naar het oosten als ze naar het park gaan (Central Park), maar naar het westen. Daar langs de Hudson tussen 72nd Street en 129th Street, loopt een smal, ontzettend lang park met een fantastisch uitzicht over de Hudson. Het park lijkt qua vorm op het Zuid-Amerikaanse Chili en is het mooist in de zomer wanneer de zon ondergaat en er een koel briesje waait vanaf de rivier. Hier worden ook veel series en films opgenomen, door Woody Allen bijvoorbeeld.

Upper West Side in New York - Columbia University Upper West Side in New York - Lincoln Center

Columbia University

De enige Ivy league universiteit van New York. Staat erg goed aanschreven. Voor de echte studiebollen. Hier geven nobelprijswinnaars les. Een bezoekje aan de belangrijkste campus is zeker de moeite waard. Schrik niet van de bewaking, maar loop gewoon nonchalant het terrein op. Neem de metro 1 Uptown naar 116th Street en volg de kudde met studenten.

Lincoln Center

Lincoln Center is de thuisbasis van ‘s werelds toonaangevende Performing Arts Center. Gelegen aan de westkant van Manhattan, nabij Midtown, is het gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Het is een centrum van culturele evenementen en entertainment, waaronder het Metropolitan Opera House, New York City Ballet, de Julliard School, New York Philharmonic, en nog veel meer.

Lincoln Center is maar liefst 16 hectare groot en is in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw opgericht. Vandaag de dag genieten duizenden bezoekers van alles dat Lincoln Center te bieden heeft, zoals rondleidingen, scherp geprijsde kaartverkoop, winkels, tentoonstellingen, even als wereld klasse opera en ballet entertainment.

St John the Divine

Houdt u van kerken? Op 110th Street en Amsterdam Avenue staat een hele grote. De Hop-on Hop-off bussen stoppen er voor de deur. Dagelijks worden hier een aantal diensten gehouden en tussendoor kunt u gewoon binnen lopen. Honger gekregen? Schuin aan de overkant bevindt zich de Hungarian Pastry shop. Waarschijnlijk de meest sympathieke coffeeshop annex taartjeswinkel van New York (met daarnaast een broodjeszaak die ook onderdeel uitmaakt van het bedrijf). Bij mooi weer kunt u uw versnaperingen opeten in het parkje naast de kerk, waarbij u ondertussen de betekenis van het bizarre beeld dat daar staat kunt proberen uit te vogelen. Prima te combineren met een bezoekje aan Columbia University.

Erics Tip: “Verken de Upper West Side door de wandelroute ‘Upper West Side – Harlem’ te lopen in mijn Eric’s New York App. Tijdens de route komt u langs Columbia University, St. John, de Grand Tomb en vele andere plekken. U vindt deze route in de app door ‘wandelroutes’ te selecteren.”

Eten in de Upper West Side

Een leuk tentje is Community, een leuk restaurantje, modern van opzet op Broadway tussen 112th Street en 113th Street. Meer zin in oosters? Naast Community zit een prima Koreaan waar u voor een paar dollar heerlijk kunt eten.

Hotels in Manhattans Upper West Side

Er zijn best veel hotels in de Upper West Side. Als u hier wilt blijven, heeft u opties in verschillende prijscategorieën. Hotel Beacon is een leuke plek om te verblijven, evenals Hotel Belleclaire. Als u de voorkeur geeft aan een meer low-budget locatie, kunt u een verblijf boeken bij HI New York City Hostel.

Upper West Side in New York - Brownstone Upper West Side New York

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief

Zoek tickets