Greenwich Village in New York

Cafes and Bistros in The Village in New York

De wijk Greenwich Village in New York bevindt zich in Manhattan en wordt ook wel ‘West Village’, of liefkozend ‘The Village’ genoemd. De Nederlanders die het stichtten noemden het aanvankelijk ‘Noortwijck’ of ‘Groenwijck’ en eigenlijk ademt deze wijk met zijn relatief lage gebouwen nog steeds een knusse, Europese sfeer. Het is de ideale buurt om op een zondagmiddag doorheen te struinen. Vooral met mooi weer, aangezien u hier door het gebrek aan hoge gebouwen meer zon vangt dan elders in New York, en er allerlei hofjes en tuinen te vinden zijn.

Greenwich Village als Creatieve Broedplaats

Greenwich Village was een belangrijke vrijplaats van de tegencultuur in de Verenigde Staten. Het woord ‘saai’ komt in de geschiedenisboeken van deze wijk dan ook niet voor. In de jaren dertig en veertig trokken er veel kunstenaars, ontwikkelaars en volkszangers naartoe, in de jaren vijftig werd er flink geëxperimenteerd met drugs en in de jaren zestig werd de wijk overheerst door muzikanten die elkaar inspireerden, met nieuwe muzikale stromingen en artiesten als Bob Dylan en Neil Diamond als resultaat. Bob Dylan verwijst zelfs naar de wijk in liedjes die hij schreef. Het zal u misschien niet verbazen dat in deze vrije omgeving zich ook een levendige homoscene ontwikkelde. Sterker nog: de eerste Gay Pride ter wereld vond in 1970 plaats in Greenwich Village.

Greenwich Village als Decor van Bekende TV-Series

Kijk niet vreemd op als u gebouwen ziet die u bekend voorkomen. Herinnert u de serie Sex and the City? Hoofdpersonage Carrie Bradshaw woonde op 66 Perry Street. En dan is er natuurlijk de serie Friends. De stamkroeg van de zes meest beroemde vrienden ter wereld, Central Perk genaamd, mag dan nooit in het echt bestaan hebben, The Little Owl is een goed alternatief. Het bevindt zich onder het gebouw waar de vrienden ‘woonden’ en heeft, ook niet onbelangrijk, een menukaart om uw vingers bij af te likken!

Wilt u meer decors uit bekende series en films met eigen ogen zien? Klik hier voor alle informatie over de New York tv- en filmtour

Bleecker Street in Greenwich Village Greenwich Village in New York

Winkelen en Tafelen in Greenwich Village

Natuurlijk ontbreken ook in Greenwich Village de grotere ketens niet, maar wat deze wijk uniek maakt, zijn de vele zelfstandige ondernemers met hun kleinschalige, vaak originele winkels en restaurantjes. Op 260 Bleecker Street bijvoorbeeld vindt u Faicco’s Pork Store. Deze zaak verkoopt de heerlijkste Italiaanse specialiteiten. Stel een pakket samen, koop vervolgens de beste cannoli ooit geproefd én een goede, goedkope koffie to go bij Pasticceria Rocco en geniet ervan tijdens een picknick in het Hudson River Park, op zo’n tien tot vijftien minuten loopafstand. In Greenwich Village vindt u ook de twee favorieten uit mijn pizzarestaurant top 5. Houdt u van pizza én van Spiderman? Dan kunt u The Village niet verlaten voordat u een heerlijke slice pizza heeft gekocht bij Joe’s Pizza. Deze zaak op Carmine Street was te zien in de film Spiderman 2. Mijn nummer 1, John’s Pizza, vindt u op Bleecker Street. Inderdaad, die straat uit het lied van Simon & Garfunkel.

Grove en Bedford in Greenwich Village New York The Village new york city

Rondleidingen door Greenwich Village

In Greenwich Village kunt u deelnemen aan verschillende rondleidingen. Deelnemen aan een tour is een geweldige manier om (een deel van) de stad te leren kennen en te ervaren door de ogen van lokale bewoners. Ontdek Greenwich Village tijdens een van onderstaande tours:

 1. De Family Greenwich Village Tour is een tweeënhalf uur durende tour die erg geschikt is voor kinderen. Zelf leert u alles over de ‘bohemian’ geschiedenis van de wijk, terwijl de kinderen zich vermaken in de speeltuin en genieten van een cupcake (geen zorgen, u krijgt er ook een!)
  Boek hier de Family Greenwich Village tour
 2. De Greenwich Village Food Tour and High Line Park is een gecombineerde rondleiding. De tour begint met een wandeling door het High Line Park waardoor u lekkere trek krijgt. Gelukkig bestaat het tweede gedeelte van de rondleiding uit eten! Tijdens de tour stopt u bij maar liefst zes (!) tentjes voor heerlijke snacks. Tip: sla uw ontbijt maar een keer over! De tour duur drieënhalf uur.
  Boek hier de Greenwich Village Food Tour and High Line Park
 3. De ‘gewone’ Greenwich Village Tour is een twee uur durende historische rondleiding door de wijk. U ziet onder andere waar Bob Dylan en Janis Joplin hebben opgetreden, waar de ‘gay-movement’ is begonnen en vele andere interessante plekken.
  Boek hier de Greenwich Village Tour
 4. Tijdens de Greenwich Village Beatnick, Beer and Pizza Tour ontdekt u verschillende pizzatentjes. Geniet na de pizza van een lekker gratis biertje in de beroemde lokale bars die Bob Dylan, Jack Kerouac en hun tijdgenoten ook bezochten. De gids vertelt u alles over hun turbulente levens.
  Boek hier de Beatniks, Beer and Pizza Tour
 5. Wildebrassen moeten Greenwich Village zeker ontdekken met de Rock-‘n-Roll wandeltour. Een lokale gids die veel weet over de buurt zal u laten zien waar de rocksterren woonden en optraden. U kunt met de tour starten in Greenwich Village of East Village.
  Boek hier de Rock-‘n-Roll wandeltour
Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief


Zoek tickets