Vandaag: tot 30% extra korting op de New York Pass + 1 extra dag Hop-on Hop-off bus!
Klik en bestel vandaag de New York Pass hier!

Menu
Stuur een Whatsappje naar +316 888 00 666
2.1m
De weg vinden in New York

De weg vinden in New York

De weg vinden in New York

De weg vinden in New York kan in eerste instantie nogal lastig zijn. Maar zodra u het ‘gridsysteem’ – ook wel ‘schaakbordpatroon’ genoemd – doorheeft, wordt het al een stuk makkelijker. Manhattan staat bekend om zijn gridstructuur. In theorie is het heel simpel: alle straten lopen van west naar oost, alle ‘avenues’ van noord naar zuid. Daarbij is Manhattan opgedeeld in drie delen: Downtown, Midtown en Uptown. Downtown begint ten zuiden van Union Square, Midtown loopt van het noorden van Union Square tot aan 59th Street en Uptown is alles boven de zuidgrens van Central Park.

Uitzonderingen op het gridsysteem:

  • Broadway is een uitzondering, omdat deze straat over de gehele lengte van Manhattan loopt.
  • Ten zuiden van Houston Street (in Greenwich Village) hebben de straten namen in plaats van nummers.
  • De avenues in Oost-Manhattan hebben naast nummers ook namen, zoals Madison Avenue.
  • In het Uptown gebied hebben enkele straten ten westen van Manhattan ook namen, zoals Columbus Avenue.
  • In Harlem hebben veel straten dubbele namen: een volgens het gridsysteem en een erenaam. 125th Street staat bijvoorbeeld ook bekend als Dr Martin Luther King Jr Boulevard.
  • In Brooklyn en Queens gebruikt men een ander stratensysteem.

Huisnummers

Fifth Avenue verdeelt Manhattan in een oostelijk en een westelijk deel. Aan beide kanten begint de huisnummertelling bij Fifth Avenue, en lopen de nummers op hoe meer je richting het water gaat. Adressen aan de oostkant bevatten het woord ‘East’ of de letter ‘E’, terwijl aan de westkant ‘West’ of ‘W’ wordt gebruikt. Hierdoor ligt 17 East 35th Street dus ver van 17 West 35th Street vandaan.

Kruispunten

Om het een klein beetje makkelijker te maken, wordt meestal de dichtstbijzijnde kruisende straat of straathoek genoemd in het adres. Zoals 45 Essex Street (tussen Grand Street en Hester Street). Vertel uw taxichauffeur altijd de kruising waar u heen wilt, bijvoorbeeld 42nd street and 9th avenue.

Erics Tip: Download mijn gratis Eric’s New York app om gemakkelijk de weg te kunnen vinden in New York. In de app vindt u een plattegrond van de stad met onder andere metrolijnen, attracties, openbare wc’s en gratis wifipunten. Hij is offline te gebruiken en heeft een ingebouwde GPS, zo ziet u altijd en overal waar u bent.

Comments are closed.

Erics New York Download de gratis app in de App Store
App store Google play
Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief


van
tot
Zoek tickets