De weg vinden in New York

De weg vinden in New York

De weg vinden in New York kan in eerste instantie nogal lastig zijn. Maar zodra u het ‘gridsysteem’ – ook wel ‘schaakbordpatroon’ genoemd – doorheeft, wordt het al een stuk makkelijker. In theorie is het heel simpel. Stel een vierkant blok voor dat horizontaal en verticaal door lijnen is verdeeld. Voor een gemakkelijke oriëntatie in New York hoeft u hier alleen een paar vuistregels over te onthouden om het wegennet van New York al snel veel beter te begrijpen.

Navigatie in New York

Laten we beginnen met het belangrijkste: de structuur van de plattegrond van Manhattan. Manhattan is opgedeeld in drie delen: Downtown, Midtown en Uptown. Downtown begint ten zuiden van Union Square, Midtown loopt van het noorden van Union Square tot aan 59th Street en Uptown is alles boven de zuidgrens van Central Park. Dit is handig om te weten als u de metro neemt. De metro rijdt in twee richtingen, uptown (noordelijk) of downtown (zuidelijk). Hierdoor weet u altijd in welke richting u de metro moet nemen.

Wegennet in New York

Manhattan staat bekend om zijn gridstructuur, dat het verdeelt in streets en avenues. alle straten lopen van west naar oost, alle ‘avenues’ van noord naar zuid. Neem bijvoorbeeld Fifth Avenue: deze loopt van Harlem in het noorden, langs Central Park tot aan Washington Square Park in het zuiden. 59th Street bijvoorbeeld, loopt onder Central Park van west naar oost.

Houd in gedachten wanneer u uw weg zoekt in New York:

  • Broadway is een uitzondering, omdat deze straat over de gehele lengte van Manhattan loopt.
  • Ten zuiden van Houston Street (in Greenwich Village) hebben de straten namen in plaats van nummers, zoals bijvoorbeeld Lafayette Street.
  • De avenues in Oost-Manhattan hebben naast nummers ook namen, zoals Madison Avenue.
  • In het Uptown gebied hebben enkele straten ten westen van Manhattan ook namen, zoals Columbus Avenue.
  • In Harlem hebben veel straten dubbele namen: een volgens het gridsysteem en een erenaam. 125th Street staat bijvoorbeeld ook bekend als Dr Martin Luther King Jr Boulevard.
  • In Brooklyn en Queens gebruikt men een ander stratensysteem.

Huisnummers in New York

In de VS worden de huisnummers voor de straatnaam gezet, en niet erachter zoals gebruikelijk is in Nederland. Daarom is bijvoorbeeld het adres van het Minskoff Theatre geschreven als 200 West 45th Street. 200 is het huisnummer, en het is gelegen aan de westelijke kant van 45th Street. Fifth Avenue verdeelt Manhattan in een oostelijk en een westelijk deel. Daarom hebben bijna alle straten in Manhattan een adres aan het westelijk en aan het oostelijk deel. Hierdoor is er dus ook een adres ‘200 East 45th Street’. Aan beide kanten begint de huisnummertelling bij Fifth Avenue, en lopen de nummers op hoe meer je richting het water gaat. Adressen aan de oostkant bevatten het woord ‘East’ of de letter ‘E’, terwijl aan de westkant ‘West’ of ‘W’ wordt gebruikt.

Kruispunten in New York

Aangezien Manhattan enorm is en je aan het adres niet direct kunt zien waar het is, wordt er vaak een handige aanvulling bij het adres vermeld. Om het een klein beetje makkelijker te maken, wordt meestal de dichtstbijzijnde kruisende straat of straathoek genoemd in het adres. Zoals 45 Essex Street (tussen Grand Street en Hester Street). Vertel uw taxichauffeur altijd de kruising waar u heen wilt, bijvoorbeeld 42nd street and 9th avenue.

Erics Tip: Download mijn gratis Eric’s New York app om gemakkelijk de weg te kunnen vinden in New York en u goed te kunnen oriënteren. In de app vindt u een plattegrond van de stad met onder andere metrolijnen, attracties, openbare wc’s en gratis wifipunten. Hij is offline te gebruiken en heeft een ingebouwde GPS, zo ziet u altijd en overal waar u bent. En hiermee heeft u uw eigen plattegrond van Manhattan altijd bij de hand.

Hoe heten de straten in New York?

New York City heeft streets (straten) en avenues (lanen). Deze zijn genummerd of ze hebben namen.

Welke straat loopt dwars door Manhattan?

Er zijn verschillende straten die Manhattan doorkruisen, bijvoorbeeld Broadway en Fifth Avenue.

Hoe heet de beroemdste straat van New York?

Er zijn veel beroemde straten in New York. Iedereen kent natuurlijk Broadway, Wall Street en Madison Avenue. Lees hierboven meer over de bijzonderheden van sommige New Yorkse straten.

Wat is het centrum van New York?

Midtown is het hart van Manhattan. Hier is ook Times Square.

Hoeveel straten heeft New York?

Er zijn meer dan 214 genummerde straten in New York City, en daarnaast zijn er natuurlijk verschillende straten die namen hebben, en avenues.

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief


Zoek tickets
van
tot
Zoek tickets