Douane

Douane

Wat moet u in de gaten houden wanneer u spullen meeneemt uit New York? Dat u niet teveel meeneemt! Het is toegestaan om producten mee terug te nemen met een maximale waarde van € 430 per persoon. Zorg er dus voor dat de totale waarde van uw aankopen dit bedrag niet overschrijdt. Het maakt niet uit of u een designerjas koopt bij Macy’s of elektronica en gadgets heeft gekocht in New York, blijf onder de € 430 om problemen te voorkomen.

Wat als ik over het toegestane bedrag heen ga?

Als één item meer waard is dan het toegestane bedrag, moet u belasting betalen over de volledige waarde, niet alleen over het bedrag erboven. In de meeste gevallen betaalt u 2,5% invoerrechten, plus de omzetbelasting (btw) die op het product van toepassing is. Bij rookwaren zijn de invoerrechten een stuk hoger, maar het percentage op boeken, kranten en tijdschriften is 0%. Houd dat dus in gedachten als u gaat winkelen in New York.

Wat mag ik mee terug naar Nederland nemen?

U mag producten meenemen als (designer)kleding, elektronica en gadgets, schoenen, accessoires, tassen en sieraden, parfum, speelgoed en souvenirs. Zolang de totale waarde maximaal € 430 is, hoeft u geen invoerrechten of btw te betalen. U mag ook etenswaren, nagemaakte artikelen, alcohol en tabak meenemen, maar de hoeveelheid hiervan is beperkt.

U mag niet zomaar uw koffer vullen met dierlijke producten en levensmiddelen, zoals kaas, melk en melkproducten, eieren, vlees en vleeswaren. U kunt dus niet klakkeloos die ham of kaas uit Little Italy meenemen.

Vermijd ook verboden producten, zoals souvenirs gemaakt van bedreigde diersoorten. U mag de volgende producten wel meenemen:

Planten, bloemen, groenten en fruit

 • een kleine hoeveelheid fruit (maximaal 5 kilo)
 • een kleine hoeveelheid snijbloemen (maximaal 5 bossen)
 • enkele bloembollen, bloemknollen zonder blad en bloem (maximaal 5 kilo)

Deze producten mogen geen groot risico vormen voor de verspreiding van schadelijke organismen, moeten door reizigers zelf als bagage worden meegebracht voor persoonlijk gebruik en niet bestemd zijn voor commercieel gebruik of wetenschappelijke doeleinden.

Alcoholhoudende producten

U hoeft geen belastingen bij invoer te betalen voor:

 • 1 liter sterke drank of
 • 2 liter mousserende wijn of
 • 2 liter likeurwijn zoals sherry of port of
 • een evenredig assortiment van deze producten, bijvoorbeeld een halve liter sterke drank en 1 liter mousserende wijn en
 • 4 liter niet-mousserende wijn en
 • 16 liter bier

Dit geldt alleen voor personen van 17 jaar en ouder.

Tabaksproducten

U hoeft geen belasting bij invoer te betalen voor:

 • 200 sigaretten of
 • 250 gram rooktabak (waterpijptabak is ook rooktabak) of
 • 100 cigarillo’s of
 • 50 sigaren of
 • een evenredig assortiment van deze producten, bijvoorbeeld 100 sigaretten en 25 sigaren

Dit geldt alleen bij invoer van producten voor eigen gebruik en voor personen van 17 jaar en ouder.

Hoverboards

Het is belangrijk om te weten dat de meeste luchtvaartmaatschappijen het niet toestaan om hoverboards mee te nemen, niet als handbagage en niet als ingecheckte bagage. De lithium-ion batterijen overschrijden de 100 watt-uur en worden beschouwd als gevaarlijk materiaal, waardoor ze niet toegestaan zijn.

Het invoeren van nagemaakte artikelen is verboden, tenzij u een zeer kleine hoeveelheid meeneemt voor eigen gebruik. Poedermelk voor zuigelingen, zuigelingenvoeding en speciale voeding voor medische doeleinden mogen onder bepaalde voorwaarden worden meegenomen naar Nederland. Er gelden ook beperkingen voor het meenemen van minder algemene zaken, zoals geld en waardepapieren, huisdieren, wapens, kunst en antiek.

Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst.

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief


Zoek tickets
van
tot
Zoek tickets