Waarom komt er stoom uit de straten van New York?

Waarom komt er stoom uit de straten van New York?

Waarom komt er stoom uit de straten van New York? Dit heeft te maken met het New York City steam system. Dit is een systeem dat een groot gedeelte van de stad verwarmd en ook verkoeling kan bieden. De stoom in New York: de rokende rioolputten en de oranje-wit gestreepte palen waar stoom uit komt, die u op straat ziet, horen bij dit systeem. Het stoomverwarmingsysteem bestaat uit ongeveer 170 kilometer aan stalen pijpen die onder de straten van New York liggen. Lees hieronder meer hoe het NYC Steam System werkt.

Stoom uit de straten van New York

De stoom in New York die u vanaf putdeksels ziet opstijgen en de stoom uit de oranje-witte buizen, is eigenlijk condens afkomstig van het verwarmings- en verkoelingssysteem van de stad. Dit kan worden veroorzaakt als koud water in contact komt met de stoom uit de buizen, of wanneer er in een van de buizen onder de grond een lek zit. Als dit het geval is, dan moet er een gat gegraven worden. Ook rioolputten geven toegangsmogelijkheden tot een gedeelte van het systeem.

De reden dat er ‘schoorstenen’ gebruikt worden is, zodat al het verkeer hier duidelijk om heen geleid kan worden. Daarbij wordt niemand gehinderd door de stoom, omdat deze pas hoger uit de grond komt. Daarbij kan de stoom, dat erg warm kan zijn, niet direct in iemands gezicht komen.

Waarom komt er stoom uit de straten van New York? - straten Waarom komt er stoom uit de straten van New York? - stoom in new york

Verkoeling in New York

De stoom in New York kan ook de processor van grote stoomkoelmachines aandrijven. Dit zorgt er voor dat airconditioning en andere verkoeling in gebouwen werken. Vooral musea maken hier gebruik van, zoals het MoMA en American Museum of Natural History. Hierdoor is het niet alleen aangenaam om door een museum heen te lopen, het draagt ook nog eens bij aan het behoud van de kunst en andere voorwerpen die tentoongesteld worden.

New York City steam system

Sinds maart 1882 wordt New York voor een groot gedeelte verwarmd door middel van het New York City steam system. Er ligt voor meer dan 168 kilometer aan stalen pijpen onder de straten van de stad, die stoom naar meer dan 1.500 gebouwen van de stad brengt. Onder andere het Empire State Building, Rockefeller Center en Grand Central Station worden verwarmd door middel van het stoom systeem. Ook het warme water dat hier uit de kranen komt wordt verwarmd door middel van het stoomsysteem.

Hoe werkt het NYC stoom systeem precies?

Het gehele stoominstallatie werkt als volgt: er komt water binnen bij een stoomgenerator, wat eerst wordt gezuiverd. Zo kan er verzekerd worden dat er geen schadelijke stoffen vrij kunnen komen. Vervolgens wordt dit water in een van de ketels verwarmd met aardgas, tot het een bepaalde druk en temperatuur heeft bereikt. Meestal ligt dit rond de 236 graden. Vervolgens wordt het via het buizensysteem naar alle gebouwen gebracht.

Het bedrijf dat sinds het begin achter het systeem zit is Con Edison, waardoor het in New York ook bekend staat als ConEd.

Waarom komt er rook uit de straat in New York?

Dit heeft alles te maken met het verwarmingssysteem van New York. Lees meer hier.

Is de stoom in New York schadelijk?

De stoom in New York is niet schadelijk, het kan wel warm zijn.

Is de stoom in New York ook in de zomer te zien?

Ook in de zomermaanden is de stoom in New York te zien. Dit heeft te maken met de hoge temperaturen van de buizen die onder de grond lopen.

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief

Zoek tickets