Rockefeller Center in New York

Rockefeller Center is een complex van 19 commerciële gebouwen tussen 48th en 51st Street in Midtown Manhattan. Bovenop het Comcast Building van Rockefeller Center ligt een van de grote toeristische trekpleisters van New York: het Top of the Rock Observation Deck. Ook het hoofdkantoor van NBC Television Network en de Radio City Music Hall maken deel uit van Rockefeller Center.

Rockefeller Center Tour

Tijdens de Rockefeller Center Tour komt u meer te weten over de rijke geschiedenis en architectuur van Rockefeller Center. Een deskundige historicus zal u meenemen door de belangrijkste gebouwen, tuinen en ruimtes van het complex. De tour duurt ongeveer een uur en u zult Rockefeller Center op een heel andere manier zien.

Boek de Rockefeller Center Tour hier

Geschiedenis van Rockefeller Center

Rockefeller Center en het observatiedek waren een geschenk van John D. Rockefeller aan Manhattan. Met de bouw van Rockefeller Center wilde hij een plek creëren voor bezoekers en locals waar zij zich konden verwonderen over de stad. Rockefeller Center heeft sinds de voltooiing van de bouw in 1933 meerdere ups en downs gekend.

In 1936 opent de Rockefeller schaatsbaan voor het eerst. In eerste instantie werd de schaatsbaan ontworpen als tijdelijke attractie om publiek te trekken, maar uiteindelijk werd het een jaarlijks terugkerend fenomeen. Op de schaatsbaan kunnen 150 mensen tegelijk terecht.

Rockefeller Center in New York - Ijsbaan Rockefeller Center in New York - Terras

Ups and Downs

In de jaren 40 gaat het goed met Rockefeller Center: meer dan 90% van de commerciële gebouwen is verhuurd. Jammer genoeg kent Rockefeller Center ook zware tijden: zo is er tijdens de economische crisis in de jaren 70 meer leegstand dan ooit. In de jaren 80 maakt Rockefeller Center een comeback en gaat de handelsmarkt op. Mensen kunnen aandeelhouder te worden. Daarnaast wordt de Rainbow Room op de 65ste verdieping heropend na een renovatie van $20 miljoen en geeft Frank Sinatra in de jaren 90 vijf uitverkochte optredens in de Radio City Music Hall. Na weer een tegenslag in de jaren 90 worden er nieuwe investeerders gevonden. Dankzij deze investeerders wordt de ondergrondse gerenoveerd.

Rockefeller Center in New York - Top of the Rock Rockefeller Center in New York - Bar SixtyFive

Heropening Top of the Rock

In de twintigste eeuw streeft men ernaar de originele visie van het complex van John D. Rockefeller opnieuw na te leven, namelijk ‘a place for locals and visitors to marvel at the city he loved’. Het Top of the Rock Observation Deck op 30 Rockefeller Center wordt na bijna twintig jaar heropend. Het observatiedek is van 1986 tot 2005 gesloten geweest, het werd in eerste instantie gesloten vanwege een grootschalige renovatie elders in het gebouw. Vervolgens ging het economisch slecht met Rockefeller Center. Uiteindelijk werd Top of the Rock zelf ook gerenoveerd en is het in november 2005 heropend. Momenteel trekt het meer dan 2,5 miljoen bezoekers per jaar.

The Rainbow Room Restaurant

De Rainbow Room is een restaurant en evenementencentrum dat in september 2014 werd heropend na een langdurige periode van renovatiewerkzaamheden. Het is een erg chique zaak, maar wat had u anders verwacht van een restaurant op de 65e verdieping van Rockefeller Center in New York City? Mocht u een hapje willen gaan eten in de Rainbow Room, vraag dan om een tafeltje aan het raam!

Bar SixtyFive

Bar SixtyFive bevindt zich net als de Rainbow Room op de 65e verdieping van Rockefeller Center. Er worden cocktails en hapjes geserveerd, zeker de moeite waard als u iets exclusiefs wilt doen, bijvoorbeeld voor of na een show in Radio City Music Hall. Daarnaast heeft u er een prachtig uitzicht over Central Park en de stad. Het is – in tegenstelling tot Top of the Rock – geen 360 graden uitzicht (u kunt alleen aan de voor- en achterkant naar buiten kijken) en in de winter is het terras gesloten. Bar SixtyFive is iets toegankelijker dan de Rainbow Room, maar er wordt wel verwacht dat u netjes gekleed bent. De dresscode is cocktail chic, voor heren is het aan te raden om een een overhemd met colbert en nette schoenen te dragen. Slippers, gympen, sportkleding, spijkerbroeken en korte of gescheurde broeken zijn niet toegestaan. Cocktails kosten ongeveer € 20.

NBC

NBC vestigde zich in 1933 in Rockefeller Center. Dankzij de opening van deze radiostudio’s, kan het Amerikaanse publiek sinds die tijd genieten van onder andere de Today Show en Saturday Night Live. Er was voor NBC meer dan 2.400 kilometer bedrading nodig om ook over te stappen naar televisie. In 1994 wordt de uitzending van de Today Show voor het eerst op straatniveau uitgezonden.

Rockefeller Center in New York - NBC

Rockefeller Center in New York - Comcast Building

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief


Zoek tickets
van
tot
Zoek tickets