Staten Island New York

Staten Island in New York

Staten Island is een van de vijf wijken van New York. De meeste bezoekers van Newyork.nl zullen dit stadsdeel niet in hun top 10 hebben staan om uitgebreid te gaan ontdekken. Toch gaan veel bezoekers met de gratis veerpont vanaf het zuiden van Manhattan naar Staten Island om te genieten van de skyline van Manhattan. En bij aankomst zullen ze waarschijnlijk direct weer teruggaan, naar daar waar de actie is.

Om eerlijk te zijn: ik kan me er wel iets bij voorstellen, dit heb ik zelf ook een paar keer gedaan. En de rest van New York denkt er een beetje hetzelfde over: de bewoners van Staten Island klagen dan ook steen en been dat ze zich verwaarloosd voelen door een gebrek aan aandacht van het stadsbestuur en de bewoners van andere stadsdelen.

Geschiedenis van Staten Island

Er woonden al vele duizenden jaren ‘native Americans’ op Staten Island voordat de Europeanen kwamen. De eerste Westerse bezoeker was een Italiaan en later in 1609 kwam de Engelsman Henry Hudson in opdracht van de Nederlanders eens bekijken wat daar te doen was. Het eiland is vernoemd naar de Nederlandse Staten Generaal (de verzamelnaam voor de Eerste en Tweede kamer), als eerbetoon aan dit instituut. Het duurde nog wel even voordat de kolonisatie goed op gang kwam, er was nogal wat ruzie met de oorspronkelijke bewoners. Maar uiteindelijk werd ‘Oude Dorp’ gesticht en sindsdien is de bevolking langzaam gegroeid tot een kleine 500.000 man.

De natuur

Staten Island is een van de grootste stadsdelen, maar heeft verreweg de minste inwoners. Dat betekent wel dat er genoeg ruimte is voor groen. Wordt de hectiek van Manhattan u wat teveel? Roept de natuur? Dan vormt een dagje Staten Island wellicht een leuke escape.

Staten Island in NYC - wachten op de boot Staten Island Yankees in New York

Activiteiten op Staten Island

Er zijn drie golfbanen op Staten Island, mocht u zin hebben om te sporten. Kijkt u liever naar sport? Dan is een bezoek aan de sympathieke Staten Island Yankees een aanrader (niet te verwarren met de New York Yankees). Ze spelen niet in de hoogste klasse, maar u krijgt hier wel een authentieke honkbalervaring, zie foto hierboven.

Verder is er nog een kleine dierentuin, Staten Island Zoo. Musea zijn er ook. Snug Harbor Cultural Center and Botanical Garden is het belangrijkst; een verzameling van musea die onder meer werk van regionale kunstenaars tentoonstellen.

Erics Tip: U kunt naar Staten Island met de gratis Staten Island Ferry. Deze gaat vlak langs het Vrijheidsbeeld. De ferry gaat twee keer per uur vanaf het puntje van Manhattan. Het is zeer de moeite waard om deze gratis trip te doen. Extra: Als u aan boord gaat, loop dan niet naar voren, maar ga naar het achterdek aan de linkerkant. Dan heeft u het mooiste uitzicht. Zie hieronder het uitzicht vanaf de ferry.

Staten Island in NYC - Manhattan uitzicht

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief


Zoek tickets
van
tot
Zoek tickets