Staten Island in New York

Staten Island in New York

Staten Island in New York is vooral bekend van de Staten Island Ferry. Het is een van de vijf wijken van New York en al is het nog steeds geen toeristische hotspot, het heeft tegenwoordig wel wat meer te bieden dan een leuke vaartocht. Zo is het de plek waar de enige fashion outlet van New York te vinden is en zijn er enkele musea.

Geschiedenis van Staten Island

Er woonden al vele duizenden jaren ‘native Americans’ op Staten Island voordat de Europeanen kwamen. De eerste Westerse bezoeker was een Italiaan en later in 1609 kwam de Engelsman Henry Hudson in opdracht van de Nederlanders het eiland bekijken. Het eiland is vernoemd naar de Nederlandse Staten Generaal (de verzamelnaam voor de Eerste en Tweede kamer), als eerbetoon aan dit instituut. Door conflicten met de oorspronkelijke bewoners duurde het nog wel even voordat de kolonisatie goed op gang kwam. Maar uiteindelijk werd ‘Oude Dorp’ (nu Old Town) gesticht en sindsdien is de bevolking langzaam gegroeid tot een kleine 500.000 man.

Staten Island Ferry

U kunt Staten Island bereiken met de gratis Staten Island Ferry. Deze komt langs het Vrijheidsbeeld en geeft een mooi uitzicht op de skyline van Downtown Manhattan. De ferry gaat twee keer per uur vanaf het puntje van Manhattan. Het is de moeite waard om deze gratis boottocht een keer te doen. Veel mensen kiezen ervoor om na de overtocht direct weer te boarden voor de tocht terug naar Manhattan. Er zijn echter ook een aantal dingen te doen in de buurt van de ferry terminal, dus u kunt ook een latere boot terug nemen en eerst wat van Staten Island bekijken.

Erics Tip: Als u aan boord gaat, loop dan niet naar voren, maar ga naar het achterdek aan de linkerkant. Vanaf daar heeft u het mooiste uitzicht op de skyline van Manhattan.

Staten Island in New York - Skyline

Empire Outlets

Op Staten Island ligt het enige outletcenter van New York City, Empire Outlets. U kunt een leuke boottocht over de baai nu dus combineren met een middagje shoppen. De aanlegplaats van de Staten Island Ferry is zelfs direct naast Empire Outlets. U loopt dus zo van de boot de winkels binnen. En ook voor een hapje en drankje bent u hier goed. Empire Outlets huisvest diverse horecazaken, zoals Shake Shack en Starbucks.

Het Staten Island September 11th Memorial

Aan het water, vlakbij de ferry terminal, ligt het Staten Island September 11th Memorial. Deze gedenkplek, genaamd Postcards, is in 2004 gecreëerd ter nagedachtenis van de 274 inwoners van Staten Island die omkwamen bij de aanslagen van 11 september 2001 en de bomaanslag op het WTC in 1993. Het midden van het beeld wijst richting de plek waar de Twin Towers gestaan hebben.

Staten Island in New York - Empire Outlets Staten Island in New York - Memorial

De Verrazzano-Narrows Bridge

Deze indrukwekkende hangbrug is maar liefst 1298 meter lang en verbindt Staten Island met Brooklyn. Hij dankt zijn naam aan de Italiaanse ontdekkingsreiziger Giovanni da Verrazzano, de eerste Europeaan die de Hudson bevoer. Iedereen die ooit de New York Marathon heeft gelopen, zal goede herinneringen aan de brug hebben. De marathon start namelijk op Staten Island, en de eerste kilometers van het parcours gaan over de Verrazzano-Narrows Bridge. De brug is de rest van het jaar niet toegankelijk voor fietsers of wandelaars.

Bezienswaardigheden op Staten Island

De ferry en Empire Outlets zijn de belangrijkste publiekstrekkers van Staten Island, maar voor wie de wijk echt wil leren kennen, zijn er ook een aantal attracties te bezoeken. Er is een kleine dierentuin, de Staten Island Zoo, en er zijn enkele bijzondere musea. Zo kunt u er het National Lighthouse Museum bezoeken, waar u een self-guided tour kunt doen en een mooi uitzicht heeft over de baai. Op het terrein van het Snug Harbor Cultural Center & Botanical Garden vindt u het Staten Island Museum en Staten Island Children’s Museum. Het centrum zelf bestaat uit verschillende historische gebouwen en mooie botanische tuinen en is ook een bezoek waard. Entree tot al deze musea is inbegrepen bij de New York Sightseeing Pass.

Staten Island hotels

In tegenstelling tot in Manhattan en Brooklyn, zijn er relatief weinig hotels op Staten Island. Het merendeel van de accommodaties bestaat uit Bed & Breakfasts en Airbnbs. Voor een citytrip naar New York is Staten Island ook niet de handigste plek om te verblijven. De enige verbinding met Manhattan is de ferry, er gaan geen metro’s heen en weer. Op Staten Island zelf is één metrolijn, verder rijden er voornamelijk stadsbussen. Mocht u toch kiezen voor een verblijf op het eiland, dan is het in ieder geval aan te raden in de buurt van de metrolijn te verblijven. Hiermee kunt u snel van en naar de ferry terminal reizen.

Kijk hier voor hotels op Staten Island

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief


Zoek tickets
van
tot
Zoek tickets