Lower Manhattan en het Financial District in New York

Lower Manhattan en het Financial District in New York

Lower Manhattan en het Financial District in New York vormen het kloppend hart van de stad qua financiën en justitie. Ooit vormde het World Trade Center met zijn twee torens hier een belangrijk deel van de skyline. Inmiddels, na de terroristische aanslagen op 11 september 2001, zijn One World Trade Center en het 9/11 Memorial en Museum de grote trekpleisters van Downtown Manhattan – zo niet van de gehele stad. Lower Manhattan is, zoals de naam al doet vermoeden, gelegen op het zuidelijkste deel van het eiland. U vindt het tussen Chamber Street, de Hudson met het Vrijheidsbeeld, de East River en Battery Park.

Wat te doen in het Financial District

Het Financial District bestaat uit vele kantoren en hoofdkantoren van New Yorks belangrijkste financiële instellingen. Is een zakelijke omgeving als deze dan wel interessant is voor u als toerist? Ik zou u niet aanraden om hier te overnachten, aangezien een zakenwijk als deze rond de avondspits bijna compleet leeg stroomt. Maar voor een dagje? Jazeker! Er is in ieder geval een heleboel te zien. Het 9/11 Museum en Memorial dus, en wat dacht u van het iconische Wall Street?

Financial District tour

In plaats van zelf de buurt te verkennen kunt u ook kiezen voor een begeleide tour. De gids weet u alles te vertellen over Wall Street, zowel vanuit feitelijk als persoonlijk oogpunt.

Klik hier om de Financial District Tour te boeken

Lower Manhattan en het Financial District in New York - Luchtfoto

Wall Street

De straat die oorspronkelijk ‘Wal Straat’ of – daar is men het nog niet helemaal over eens – ‘De Waal Straat’ genoemd werd, staat tegenwoordig symbool voor de Amerikaanse financiële wereld en kreeg zelfs een eigen film. Of u er Leonardo DiCaprio tegen het lijf loopt durf ik niet te beloven, maar ook zonder zo’n ontmoeting is een bezoek aan Wall Street een bijzondere ervaring. Tussen de vele wolkenkrabbers vindt u er de wereldberoemde effectenbeurs, de Trinity Church, die in de negentiende eeuw met haar 86 meter hoogte nog de skyline domineerde, en de Federal Hall, waar George Washington in 1789 als eerste president werd geïnaugureerd.

The Charging Bull standbeeld

Wat u ook niet mag missen in de buurt van Wall Street is de beroemde Wall Street Bull. Dit bronzen beeld van een stier, officieel de Charging Bull genaamd, trekt lange rijen toeristen. Ze willen er allemaal met de stier op de foto, en waarschijnlijk ook over zijn neus, horens en ‘private parts’ wrijven, want dat zou geluk brengen.

The Fearless Girl standbeeld

In 2017 werd een ander standbeeld toegevoegd aan het Financial District, genaamd Fearless Girl. Dit beeld van een brutaal klein meisje werd in eerste instantie tegenover de bull geplaatst, maar na een jaar werd ze verplaatst naar een andere locatie. Het standbeeld, dat werd gemaakt ter ere van Internationale Vrouwendag, is nu te zien voor de New York Stock Exchange.

Erics Tip: “In mijn Eric’s New York App vindt u de ‘Downtown Manhattan’ wandelroute. Tijdens deze wandeling door het gebied loopt u langs een aantal bekende bezienswaardigheden, maar ook langs plekken die minder bekend zijn. Open de app en selecteer ‘wandelroutes’ om een overzicht van de verschillende routes te zien.”

Lower Manhattan en het Financial District in New York - Bull Lower Manhattan en het Financial District in New York - Trinity Church

One World Observatory en The Oculus

Het 9/11 Memorial en Museum zijn twee bezienswaardigheden in Lower Manhattan die de aanslagen van 9/11 herdenken. Op dezelfde plek staan ​​echter nog enkele gebouwen die in de jaren na de aanslagen zijn gebouwd. Een daarvan is One World Trade Center, waar u One World Observatory kunt bezoeken voor een indrukwekkend uitzicht over de omgeving. Een bouwwerk dat ook zeker de aandacht trekt is The Oculus, een witte, skeletachtige constructie, ontworpen door de wereldberoemde architect Calatrava. In The Oculus vindt u veel winkels en het World Trade Center metrostation.

Stone Street

Even genoeg van alle zakelijkheid? Pal achter Wall Street vindt u Stone Street; een authentiek straatje dat wist te ontkomen aan de rigoureuze vernieuwing die tijdens de vorige eeuw in deze omgeving plaatsvond. Struin hier over de keien langs de sfeervolle winkeltjes en restaurants en waan u even in het New York van de negentiende eeuw. ‘s Zomers zit u hier fantastisch op een van de terrassen die de straat vullen. Aan een gourmet pizza bij Adrienne’s Pizza Bar of aan een all you can eat-buffet bij Ulysses.

Lower Manhattan en het Financial District in New York - Stone Street Lower Manhattan en het Financial District in New York - Statue Cruises

De andere kant van Lower Manhattan

Maar: Lower Manhattan heeft meer te bieden. Het aan het water gelegen Battery Park, bijvoorbeeld. Of het veel kleinere, historische Bowling Green. Het is niet veel meer dan een grote fontein met wat bankjes, maar het is wel het oudste park van New York. Het gras werd begin zeventiende eeuw nog gezaaid door de Nederlanders. In 1625 werd pal naast het park Fort Amsterdam gebouwd: het gebouw dat grondlegger was van Nieuw Amsterdam, en daarmee uiteindelijk van de wereldstad die New York nu is. Fort Amsterdam bestaat al eeuwen niet meer, maar ook het Alexander Hamilton U.S. Custom House dat nu op die plek staat is een bezoekje waard. In dit gebouw vindt u de New Yorkse afdeling van het National Museum of the American Indian.

Het Vrijheidsbeeld en Ellis Island

Lower Manhattan vormt de toegangspoort tot het Vrijheidsbeeld en Ellis Island. Als u dan toch in dit deel van de stad bent, kunt u van de gelegenheid gebruikmaken om de boot te nemen voor een prachtige tocht naar deze wereldberoemde hotspots.

Klik hier voor de verschillende boottochten

Erics Tip: “Gaat u met warm weer richting het Financial District? Neem een vest of jas mee! De vele hoge gebouwen zorgen ervoor dat u bijna continu in de schaduw loopt. En ook in de winter moet u hier rekening houden met een lagere gevoelstemperatuur dan in de rest van de stad. De wind raast gewoonlijk door de zogeheten ‘canyons’, waardoor het erg guur aan kan voelen.”

Lower Manhattan in NYC - Museum of the American Indian Lower Manhattan in NYC - 1WTC

Hotels in Lower Manhattan

Er zijn verschillende goede hotels en appartementen in Lower Manhattan te vinden. Een fijn hotel vlakbij het 9/11 Museum is Club Quarters World Trade Center. Het is hier zelfs mogelijk om een kamer te boeken met uitzicht op de vierkante Memorial Pools. Meer centraal in Lower Manhattan ligt het Artezen Hotel. Als u dicht bij Stone Street wilt verblijven, is The Wall Street Inn een goed, klassiek hotel. En ook voor wie liever een appartement in New York boekt, zijn er in dit gebied erg goede opties, zoals WeLive Wall Street en verschillende Sonder Apartments.

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief

Zoek tickets