De Rockefeller Christmas Tree is aangekomen in New York!

Erics Blog - Rockefeller Christmas Tree

De Rockefeller Christmas Tree staat symbool voor de kerstsfeer in New York. De Rockefeller Tree maakte zijn debuut in 1931, toen bouwvakkers die aan Rockefeller Center werkten een kleine boom van 6 meter hoog neerzetten. Twee jaar later volgde de eerste officiële boom en in 1936 werd hier de bekende schaatsbaan aan toegevoegd.

Het vinden van een geschikte spar is elk jaar een hele zoektocht. Dit jaar komt de uitverkoren boom uit de plaats Oneonta, dat op zo’n 270 kilometer ten noorden van Midtown Manhattan ligt. De ‘hoofdtuinier’ van Rockefeller Center gaat hiervoor persoonlijk langs bij verschillende bomen. Soms zelfs meerdere keren per jaar, om te zien hoe een boom zich ontwikkelt. Meestal gaat het om sparren uit New York, of de omliggende staten Connecticut, Pennsylvania en New Jersey. Soms komen ze echter ook van veel verder. Zo werd de boom van 1998 zelfs ingevlogen vanuit Ohio met behulp van ’s werelds grootste transportvliegtuig. Op basis van de hoogte (minimaal 75 feet / 23 meter), vorm en volheid wordt de beste boom uitgekozen, die begin november wordt gekapt en op een truck wordt geladen richting New York City.

Op de hoogte blijven van al het nieuws uit New York? Schrijf u hier in.

Kerst bij Rockefeller Center

De aankomst van de boom bij Rockefeller Center half november is al een heel evenement, waar normaal gesproken hordes toeschouwers op af komen. Vervolgens wordt de boom omhoog getakeld en in enkele weken versierd met 50.000 lampjes. Op de top komt een kristallen ster, beplakt met Swarovski-kristallen. De huidige ster is een ontwerp van architect Daniel Liebeskind, dat sinds 2018 wordt gebruikt. Op deze ster met 70 punten zijn maar liefst 3 miljoen kristallen bevestigd! Door al dit glittergeweld weegt de ster ruim 400 kilo.

Op 2 december vindt de Rockefeller Tree Lighting plaats en worden de lampjes in de boom aangestoken. Dit gebeurt tijdens een uitgebreide ceremonie met vele optredens, die live op tv wordt uitgezonden. Normaal gesproken is dit in het bijzijn van miljoenen toeschouwers, maar dat zal er dit jaar natuurlijk iets anders uitzien. Wat niet verandert is dat toeristen en New Yorkers tot begin januari kunnen genieten van de kerstsfeer dankzij de indrukwekkende boom.

En ook nadat de lampjes in januari zijn uitgegaan en de boom is weggehaald, zorgt deze nog voor warmte. De boom krijgt een tweede leven doordat het hout wordt gebruikt bij de bouw van huizen voor Habitat for Humanity, een Amerikaanse stichting gericht op onderdak voor iedereen.

Misschien vindt u deze andere blogposts ook interessant:

Century 21 sluit zijn deuren
De Times Square Ball Drop op Oudejaarsavond dit jaar virtueel

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief


Zoek tickets
van
tot
Zoek tickets