Thanksgiving in New York 2024

Thanksgiving in New York

Thanksgiving is voor de mensen in New York, net als voor de rest van Amerika, een heel speciale gelegenheid. De traditie stamt uit 1621, toen de indianen en pelgrims dit feest voor het eerst vierden. Inmiddels is er geen Amerikaan die het feest overslaat. Thanksgiving staat voor het uitspreken van dankbaarheid, het tellen van zegeningen en het doorbrengen van tijd met geliefden.

Contents

Wanneer is Thanksgiving?

Doordat Thanksgiving ieder jaar op de vierde donderdag van november valt, is de exacte datum elk jaar anders. In 2024 valt Thanksgiving op donderdag 28 november. Daarmee vormt het, zij het officieus, meteen het begin van de feestmaand. De vrijdag erna, ook wel Black Friday genoemd, begint de gemiddelde Amerikaan meteen in te slaan voor de volgende feestdagen; eerst kerstmis, en vervolgens oud en nieuw.

Wat zijn de gewoontes rond Thanksgiving?

Bankier, zakenman of ambtenaar: op de horecamedewerkers na heeft zo’n beetje iedere Amerikaan vrij met Thanksgiving. Hoe mensen deze dag besteden? Óf ze gebruiken ‘m om lekker uit te slapen, óf ze staan vroeg op om de grote parade te bewonderen; live in Manhattan of op tv. Later op de dag komen vrienden en families traditiegetrouw bij elkaar over de vloer om enorme maaltijden te verorberen en American football te kijken.

Wat te doen in New York tijdens Thanksgiving?

Ga vooral even kijken bij de Macy’s Thanksgiving Day Parade. Deze wordt ook uitgezonden op televisie (op zender NBC). Meteen na de parade volgt een ander evenement: de National Dog Show. Later op de dag, op Thanksgivingavond, kunt u al beginnen met Black Friday-shoppen. Of u kunt een film kijken (op tv of in de bioscoop) – een echte Thanksgivingtraditie.

Aangezien de meeste Broadway shows en musea gesloten zijn op Thanksgiving Day, kunt u verwachten dat de avond rustiger zal zijn dan normaal. U kunt sommige Black Friday-deals al op Thanksgiving-avond vinden. Bekijk hier wat er open is op Thanksgiving in New York.

Wilt u vooraan zitten bij de parade, zonder ’s ochtends vroeg al in de kou te hoeven staan om een plekje te veroveren? Boek dan Thanksgiving Day Parade Brunch. De ruimte waar dit plaatsvindt is perfect gesitueerd langs de route op 6th Avenue.

Wilt u iets speciaals doen tijdens Thanksgiving, reserveer dan een plek voor de Thanksgiving rondvaart met diner. U kunt dan genieten van de skyline van Manhattan terwijl een chefkok een fantastische maaltijd voor u bereidt. Lekker achterover leunen en ontspannen dus! Bovendien wordt u om 22.00 uur weer netjes afgezet, zodat u meteen de Black Friday-gekte in kunt duiken, mocht u daar zin in hebben.

Thanksgiving in New York - Snoopy Ballon Thanksgiving in New York - Macy's Parade

Probeer een echte Thanksgivingmaaltijd

Als u toch in New York bent tijdens Thanksgiving, dat ook wel ‘Kalkoendag’ genoemd wordt, probeer dan wat van de traditionele Thanksgivinggerechten. U zult er geen spijt van krijgen! Deze feestdag draait volledig om comfortfood; stevige, warme porties vlees en aardappel. Laat uw dieet maar een dagje voor wat het is, want u zult deze dag eerder een speld in een hooiberg vinden dan caloriearm voedsel. Of u nu bij iemand thuis bent uitgenodigd of dat u uit eten gaat, dit is wat u kunt verwachten: kalkoen, vulling, jus, ham, aardappelpuree, cranberrysaus, pompoentaart, zoete aardappel, maïs, broodjes, en veel, heel veel suikerzoete toetjes, zoals taart, koek en cake. De meeste Amerikanen eren deze speciale gelegenheid door vlak voor de maaltijd een ‘grace’, ofwel dankgebed uit te spreken.

Erics Tip: “Ik krijg regelmatig de vraag welke restaurants ik kan aanraden voor Thanksgiving. Ik ga zelf eten met mijn familie, maar Veselka in de East Village, Robert NYC en Marseille zijn goede restaurants om naartoe te gaan. Restaurants bieden vaak een menu met een vaste prijs op Thanksgiving. Reserveer ruim van tevoren om zeker te zijn van een tafel, veel restaurants zullen namelijk volgeboekt zijn op deze feestdag.”

Thanksgivingavond

Op de avond voor Thanksgiving kan men langs de paradeballonnen lopen, die dan, in afwachting op de volgende dag, al klaarliggen op de Upper West Side naast Central Park. Tussen 12.00 en 18.00 uur worden de ballonnen opgeblazen en kunnen toeschouwers een eerste glimp opvangen van deze unieke meesterwerken. Als u in de stad bent die avond en dit spektakel wilt aanschouwen, ga dan naar het American Museum of Natural History in Central Park West, tussen West 77th en 81st Street.

Thanksgiving in New York - Thanksgiving Day Parade New York

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief

Zoek tickets