Manhattan Bridge in New York

Manhattan Bridge in New York

De Manhattan Bridge in New York verbindt Brooklyn met Manhattan en is één van de attracties van de stad. Een bezoek aan deze bekende brug in New York is het waard, zeker als u er overheen wilt lopen. Terwijl u over de Manhattan Bridge loopt heeft u een geweldig uitzicht op de Brooklyn Bridge en de aangrenzende wijken, Manhattan en Brooklyn.

Geschiedenis van de Manhattan Bridge

De Manhattan Bridge is één van de oudste bruggen in New York. Het Manhattan Bridge verhaal begint bij de eerste werkzaamheden in 1901. Op 31 december 1909 werd de brug eindelijk geopend en konden de eerste mensen de brug oversteken van Brooklyn naar Manhattan. Officieel eindigden de werkzaamheden alleen pas in 1912, dit kwam omdat een brand de brug een paar dagen na de opening had beschadigd. De brug is ontworpen door Leon Moisseiff, die van Letland naar de Verenigde Staten was geëmigreerd als jongeman. Het ontwerp die gebruikt is om de Manhattan Bridge te bouwen is later ook gebruikt als voorbeeld voor de Golden Gate Bridge in San Francisco en vele andere hangbruggen.

De Manhattan Bridge is het meest recente bouwwerk van de drie bekende bruggen over de East River. De bouw van de Brooklyn Bridge en de Williamsburg Bridge waren al eerder afgerond. Om deze reden kreeg de Manhattan Bridge de minder sierlijke naam “Bridge Number 3”. Eén jaar nadat de bouw van start was gegaan werd er besloten om de brug een betere naam te geven, namelijk “Manhattan Bridge”. Ook al verbinden alle drie de bruggen Manhattan met Brooklyn.

Manhattan Bridge in New York - SkylineManhattan Bridge in New York - Uitzicht

Een kleine oriëntatie truc

Als u het lastig vindt om de bruggen uit elkaar te houden, dan kan dit ezelsbruggetje helpen: denk aan het automerk BMW! Hiermee kunt u onthouden welke van de drie East River bruggen eerst komt. De volgorde is namelijk Brooklyn Bridge, Manhattan Bridge en Williamsburg Bridge. En als u er ter plekke helemaal niet meer uitkomt dan kunt u het volgende onthouden: de Manhattan Bridge is blauwachtig en gemaakt van staal en de Brooklyn Bridge heeft beige stenen torens.

Ook al is de Manhattan Bridge meer dan 100 jaar oud, er is in de afgelopen jaren nog steeds veel werk aan verricht. In 2001 werd het pad voor voetgangers aan de zuidkant heropend na meer dan 40 jaar. Sinds 2004 is er een speciaal fietspad aan de noordkant van de brug. Deze en andere renovaties kostten de stad New York ongeveer 800 miljoen dollar.

Lopen over de Manhattan Bridge

Als u zo’n grote brug ziet, zijn het niet de hoge kosten waar je verwonderd door raakt! Mijn eerste gedachte toen ik de Manhattan Bridge voor het eerst zag was: Hoe lang is de Manhattan Bridge? Als een New Yorker weet ik nu dat de Manhattan Bridge exact 2.089 meter lang is! Hierdoor raad ik aan om genoeg tijd te nemen om over de Manhattan Bridge te lopen. Het is namelijk niet een wandeling van 10 minuten.

Op de Manhattan Bridge kan het vaak rumoerig zijn door alle verkeersgeluiden. Op het bovenste gedeelte zijn er meerdere rijbanen voor auto’s en daaronder rijden de metro’s. De Manhattan Bridge Subway lijnen zijn de Q, N, D en B lijnen, deze gebruiken de brug om de East River over te steken. Als een voetganger deelt u het Manhattan Bridge gedeelte met de Subway, al is het voetgangersgebied uiteraard afgescheiden en heeft een beter uitzicht. Schrik niet: de brug kan een beetje schudden als er een metro langskomt maar u raakt eraan gewend.

Manhattan Bridge wandelroute

Als u een Manhattan Bridge wandeling wilt maken dan adviseer ik u om te starten in Brooklyn. Waarom moet u eerst een metro naar Brooklyn nemen om over de Manhattan Bridge te lopen? Simpel: de Manhattan Bridge wandeling is een stuk mooier als de Manhattan skyline het uitzicht is. Als je richting Brooklyn loopt moet u zich de hele tijd omdraaien voor dit uitzicht. Ik raad u aan om de metro met uw MetroCard naar de halte York Street te nemen en richting het zuiden op Jay Street te lopen. Aan uw rechterhand zult u het Manhattan Bridge Pedestrian Path zien. U kunt de trappen naar het pad niet missen.

Manhattan Bridge uitzicht

Voor als u zich afvraagt wat u kan doen op de Manhattan Bridge of wat er zo speciaal is aan deze brug? Het antwoord is simpel: het uitzicht maakt het lopen over de Manhattan Bridge zo speciaal. In tegenstelling tot het uitzicht vanuit een auto of de metro, heeft u als voetganger een prachtig panoramisch uitzicht vanaf het pad.

Op de Manhattan Bridge heeft u een mooi uitzicht over de skyline van downtown Manhattan en de Brooklyn Bridge. Dit is een prachtige fotolocatie om de One World Observatory en de Brooklyn Bridge samen op één foto te krijgen. Aan de Brooklyn kant kunt u het Empire Fulton Ferry Park en Main Street Park onder andere zien. Een ander hoogtepunt is het unieke uitzicht op Jane’s Carousel, die er extra mooi uitziet vanuit deze hoek. De zonsondergang vanaf de Manhattan Bridge is een ervaring op zich, dus zorg ervoor dat u op tijd op de brug bent om het spektakel te bewonderen, wanneer de zonnestralen het Financial District een gouden gloed geven.

Manhattan Bridge in New York - Zonsondergang New York Manhattan Bridge - Overzicht

Manhattan Bridge vs. Brooklyn Bridge

De Manhattan Bridge in New York is vaak overschaduwd door haar “oudere zus”, de Brooklyn Bridge. De Brooklyn Bridge is zelfs bij het merendeel van de New York bezoekers de eerste keuze. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen de Brooklyn Bridge en de Manhattan Bridge? Beide New York bruggen gaan over de East River met uitzicht op elkaar en beide verbinden Manhattan met de wijk Brooklyn.

Net zoals de Brooklyn Bridge is de Manhattan Bridge ook gratis te bewandelen. De Manhattan Bridge is langer dan de Brooklyn Bridge, maar dit verschil is slecht ongeveer 256 meter. Dus de wandeling is niet perse veel langer. De Brooklyn Bridge heeft geen metrolijnen er doorheen rijden, dit maakt de wandeling een stuk stiller. Als u juist enthousiast bent over de New York Subway dan moet u de Manhattan Bridge bezoeken.

Over het algemeen kunt u zeggen dat het grootste verschil tussen de bruggen is dat de Brooklyn Bridge de bekendste is van de twee. Dit komt doordat de Brooklyn Bridge de langste brug in de wereld was toen de bouw afgerond was, hierdoor kreeg zij snel een iconische status onder de New Yorkers. Ook wordt het vaak gebruikt als New York herkenningspunt in films en TV series.

Brooklyn Bridge of Manhattan Bridge – welke is beter?

Tijdens het bezoeken van alle plekken in New York is één van de twee bruggen een mooie bezienswaardigheid. Alleen, welke van de twee bekende bruggen van Manhattan kunt u het beste bezoeken? Allereerst is er niet één brug die de beste is van Manhattan, er zijn namelijk heel veel bruggen rond Manhattan.

Ja, de Brooklyn Bridge is de meest bekende brug. Dit betekent alleen ook dat u op een smal voetgangerspad loopt met vele andere toeristen. Daar komt ook bij dat het fietspad direct naast het voetpad ligt, wat het pad nog smaller maakt en dat u moet oppassen voor fietsers. Hierdoor proberen New Yorkers de Brooklyn Bridge te ontwijken tijdens hoogseizoen.

Vanaf de Brooklyn Bridge heeft u uitzicht op het Empire State Building en het Chrysler Building, samen met de rest van de skyline. In dit geval mist u alleen een iconische plek op uw panoramische foto – de Brooklyn Bridge zelf. Het grootste voordeel van de Manhattan Bridge is dat u de skyline samen met de Brooklyn Bridge op de foto kunt zetten. Ook heeft u een goed uitzicht op de South Street Seaport en Chinatown. Daarnaast is de Manhattan Bridge breder, wat betekent dat u meer ruimte heeft. Ook is het qua voetgangers een stuk rustiger dan op de Brooklyn Bridge, wat de Manhattan Bridge een minder toeristische brug maakt. Ik raad u aan om de Manhattan Bridge te kiezen als u wilt doen wat de New Yorkers doen.

Dus u moet zich niet afvragen “Brooklyn Bridge of Manhattan Bridge?” maar besluiten wat u precies wilt zien en of u deze ervaring wilt delen met vele andere mensen. Als u goed ter voet bent en voldoende tijd heeft kunt u ook beide bruggen bezoeken, dan heeft u de perfecte vergelijking tussen beide bruggen.

Manhattan Bridge in New York - Met Empire State Building Manhattan Bridge in New York - In de avond

Manhattan Bridge en DUMBO

De Brooklyn Bridge mag dan wel beter bekend zijn als bezienswaardigheid, maar de Manhattan Bridge is bekend door een speciale scène. U kent deze scène misschien van de film “Once upon a time in America”. Vanaf Washington Street in de DUMBO wijk in Brooklyn kunt u vanuit een bepaald perspectief zien hoe het Empire State Building zich precies in het midden van de pijler van de Manhattan Bridge bevindt. De perfecte foto mogelijkheid!

Als u zich afvraagt wat de wijk DUMBO te maken heeft met het olifantje van Disney met dezelfde naam, dan moet ik u helaas teleurstellen. De wijk heeft zijn naam te danken aan de locatie onder de Manhattan Bridge. DUMBO is een afkorting voor “Down Under the Manhattan Bridge Overpass”. Wanneer u een wandeling over de Manhattan Bridge gaat maken dan zou u ook wat extra tijd moeten maken voor deze coole wijk en de Manhattan Bridge Archway met zicht op het Empire State building.

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief