The Frick Collection in New York

The Frick Collection in New York

The Frick Collection in New York is een kunstmuseum in de Upper East Side. In vergelijking tot musea als het Guggenheim en het MET mag het misschien een klein museum zijn, maar laat u niet misleiden door afmetingen. Zowel de collectie als het gebouw waarin deze huist zijn van wereldformaat, en zeker een bezoek waard.

The Frick Collection is gesloten voor renovatie. Het zal begin 2021 heropenen.

Het herenhuis, het museum en de oprichter, Henry Clay Frick

The Frick Collection is gehuisvest in het enorme, statige herenhuis waarin de oprichter van het museum woonde. Henry Clay Frick (1849-1919) was een succesvol zakenman met een simpele achtergrond, die veel geld wist te verdienen in de ijzer- en staalindustrie van Pittsburgh. Hij is, hoe dan ook, enigszins een controversieel figuur. Hij was een levenslange tegenstander van georganiseerde arbeid en vakbonden. Dat leidde tot stakingen en ook tot een mislukte moordaanslag. In de laatste veertig jaar van zijn leven werd hij een fervent kunstverzamelaar en in 1913 begon hij aan de bouw van het geweldige herenhuis dat vanaf Fifth Avenue uitkijkt over Central Park.

Vanaf het begin van de bouw van het project was het Henry Clay Frick’s idee dat het huis en de collectie voor publiek tentoongesteld zouden worden wanneer hij en zijn vrouw zouden overlijden. Deze belangrijke daad van vrijgevigheid, waaronder donaties aan verschillende goede doelen, was een contrast met zo’n gewetenloze zakenman. Sinds zijn overlijden is de kunstcollectie behoorlijk gegroeid en is het huis al meerdere malen verbouwd en uitgebreid om de groei van de collectie bij te houden. De uitbreiding van het museum is overigens zo goed uitgevoerd, dat het bijna niet opvalt dat sommige vleugels nooit bij het originele herenhuis hoorden.

Courtyard Frick Museum New YorkFrick Museum New York

Wat is er te zien in The Frick Collection

Naast de vaste collectie brengt het museum vaak speciale exposities. The Frick Collection stelt geweldige schilderijen van de grootste schilders van Europa tentoon, te denken aan Johannes Vermeer, Frans Hals en Rembrandt van Rijn. De collectie toont ook beeldhouwwerken, keramiek, verschillende soorten stof en textiel en werken op papier. Dat is niet alles, het museum heeft namelijk ook een binnentuin waar bezoekers kunnen ontspannen en zich kunnen verwonderen over het feit dat hier voorheen de oprit naar Fifth Avenue lag.

In de voormalige residentie van de Fricks zijn sommige kamers nog exact hetzelfde als aan het begin van de twintigste eeuw. U wordt mee terug genomen in de tijd, terwijl u ervaart hoe de vermogende familie Frick in het huis heeft geleefd.

Neem een aantal uur de tijd om het museum te verkennen. Maak gebruik van de gratis audiogids en bekijk het huis op uw eigen tempo. Het museum is populair onder zowel toeristen als New Yorkers. Houd daarom rekening met het feit dat het er de hele dag door druk is.

Praktische Informatie

  • Kinderen jonger dan 10 jaar zijn niet toegestaan in het museum
  • Openingstijden:
    • dinsdag – zaterdag: 10.00 tot 18.00 uur
    • zondag: 11.00 tot 17.00 uur
    • gesloten op maandag en feestdagen
  • Locatie: 1 East 70th Street
  • De Hop-on Hop-off bus stopt hier.

The Frick Collection in New York - PlafondThe Frick Collection in New York - Standbeeld

Was dit artikel nuttig? Raad het aan door mij een beoordeling te geven:

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief


Zoek tickets
van
tot
Zoek tickets