Lower East Side in New York

Koop tickets nu
Lower East Side in New York

Lower East Side in New York is een wijk in Manhattan, gelegen tussen Lower Manhattan en – via de Manhattan Bridge en de Williamsburg Bridge – Brooklyn. Deze buurt werd voorheen uitsluitend bewoond door minder bedeelden, maar er vindt een verschuiving plaats. Hoewel de wijk vergeleken met andere buurten wat achterloopt begint de vibe langzaam richting eclectisch hip & happening te gaan. De charme van dit stadsdeel ligt in het rauwe, artistieke karakter, dat samensmelt met nieuwe, luxere hotspots.

Pitstop in Lower East Side

De roestige brandtrappen en wat ‘ongure’ steegjes dragen bij aan de rauwe, kunstzinnige sfeer van Lower East Side. Het is er niet per se onveilig, maar het kan soms wel zo aanvoelen. Zeker in het gedeelte rond de Williamsburg Bridge heeft u als toerist weinig te zoeken. Lower East Side is een plek waar de vele grote – vooral middelbare – scholen de wijk merkbaar vormen. Toch zijn er zeker redenen om, vooral tijdens een trip langer dan vier dagen, een pitstop te maken in Lower East Side. Pik wat straten mee tijdens een lange wandeling, of houd er pauze tijdens een fietstocht langs de Hudsonrivier. Houd u bij deze tocht wel rekening met het feit dat tussen de rivier en u als fietser nog een snelweg zit: de FDR Drive.

Lower East Side - Russ and Daughters Lower East Side in NYC- winkels

Proef de cultuur

Een andere manier om – letterlijk én figuurlijk – de cultuur van Lower East Side te proeven, is door met een gids de vele voedselkraampjes af te struinen. Met de Lower East Side Food and Culture Tour loopt u in een kleine groep drie uur lang door de buurt, op zoek naar de lekkerste gerechten. En in Lower East Side komen die uit heel veel verschillende culturen. Daarom bent u niet alleen maar aan het eten, maar krijgt u meteen verhalen mee over de mensen die de gerechten er brachten én over Lower East Side zelf. Een wijk leren kennen door te eten… veel beter wordt het niet!

Lower East Side in NYC - huizen Lower East Side in NYC - straat

Vintage en opkomende ontwerpers

Het gebied waarop Lower East Side terrein wint is zonder twijfel mode en shoppen. In voormalige huizen en appartementen vestigen zich steeds meer kleine boetiekjes, opkomende ontwerpers en alternatieve tweedehandswinkels. Het zijn typisch van die winkels waar u uren rond kunt neuzen, en uiteindelijk met een unieke vondst naar buiten komt. Koopjesjagers halen hun hart op op Orchard Street. Let wel: veel winkels zijn hier op zaterdag gesloten en juist op zondag open. Dit heeft te maken met het Joodse verleden van Lower East Side. Deze Joodse roots komen ook terug in de schappen van winkels en de menukaarten van restaurants in deze omgeving.

Lower East Side in New York - Panorama

Katz’s Deli: Where Harry Met Sally

Stopt u in Lower East Side, dan ontkomt u er niet aan om even bij Katz’s Deli langs te gaan. In deze diner is alles XL: de ruimte zelf, de drankjes en de broodjes (probeer de pastrami!). En dat zorgt natuurlijk voor het ultieme New York-gevoel: groot, groter, grootst! Maar de hoofdreden waarom Katz’s Deli zo geliefd is, met name bij toeristen, is het feit dat deze diner het decor vormde van de legendarische scène uit When Harry Met Sally. Inderdaad, het was aan een van deze tafels dat Meg Ryan haar ‘oh’s’ en ‘ah’s’ liet horen. Op de bewuste tafel staat dan ook een verbastering van de beroemde zin die daarop volgde: ‘Where Harry met Sally…hope you have what she had!’

Erics Tip: Bent u geïnteresseerd in het minder ‘fashionable’ verleden van Lower East Side? Op Orchard Street 103 vindt u het Tenement Museum. De gids van de (verplicht) begeleide tour laat u zien hoe mensen hier meer dan een eeuw geleden leefden: met meerdere arme gezinnen samen in oude, vervallen panden: de ‘tenements’.

Lower East Side in NYC - Katz's Deli Lower East Side in NYC - interieur Katzt's Deli

Door verder gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies en de privacy policy. Lees meer hier.

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief


Zoek tickets